Katso kuvat koululaisten metsäviikolta – monimuotoisuusbingo sai liikettä alakoululaisiin

Koululaisten metsäviikon tarkkaan aikataulutettu reitti kuljetaan metsässä oppaiden johdolla. Kuvat: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys|||||||

Lähes tuhat espoolaista viides- ja kuudesluokkalaista opettajineen retkeili syyskuun alussa Juvanmalmin metsissä. Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko kokosi oppilaat ja alueen metsä- ja ympäristöalan toimijat yhdessä metsään jo 21. peräkkäisenä vuotena.

Metsien käytöstä, hiilen kierrosta metsäekosysteemissä ja puusta raaka-aineena opitaan jo alakoulussa. Koululaisten metsäviikolla viides- ja kuudesluokkalaiset pääsivät näiden ajankohtaisten aiheiden pariin seitsemällä toiminnallisella tehtävärastilla.

Asiantuntijoiden opastuksella koululaiset tutkivat metsien monimuotoisuutta ja tutustuivat puupohjaisiin tuotteisiin, oppivat käyttämään pottiputkea ja näkivät, kuinka puu kaatuu metsäkoneella. Lopuksi syötiin eväät ja rentouduttiin riippukeinuissa.

Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikon teemat tulevat perusopetuksen opetussuunnitelmasta. Metsäkeskuksen metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja Lars Ekman saa vuosi toisensa jälkeen koululaiset nauramaan jutuillaan, vaikka teemana on kuivakkaasti kasvatusmetsä. Espoon Juvanmalmilla kasvatusmetsässä kerrattiin, mitä kaikkea puu tarvitsee kasvaakseen. Toisena tärkeänä teemana rastilla oli talousmetsän monimuotoisuus, josta kertoi Monimetsä-hanke.

 

”Oletko käyttänyt tänä aamuna jotain puusta saatavaa tuotetta?” kysyi Metsäteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Venla Kaplas puupohjaisia tuotteita käsittelevällä rastilla. Lähes jokainen metsäretkeläinen vastasi käyttäneensä. Joku koitti vitsailla, ettei käynyt aamulla vessassa, eli tavallisimmat puutuotteet tunnetaan hyvin Espoon viides- ja kuudesluokkalaisten keskuudessa.

 

Monimuotoisuusbingolla saatiin liikettä koululaisten jalkoihin, kun Metsähallitus ja Suomen Metsäyhdistys ohjasivat metsäretkeläisiä tarkkailemaan monimuotoisen metsän merkkejä. Koululaiset etsivät bingotaulukon kuvia kilpaa ympäristöstään. Espoon metsästä löytyi ainakin paljon lahopuuta kääpineen ja eri-ikäisiä, kokoisia ja lajisia puita.

 

Stora Enso, Metsä Group, UPM ja Södra skogsreviret isännöivät vuorotellen uudistuskypsää metsää käsittelevää rastia. Vauhtiin päästyään 5.–6.-luokkalaisilla oli paljon kysymyksiä hakkuukoneen kuljettajalle. Koululaisten metsäviikon neljästä päivästä kolme ensimmäistä on suomenkielisiä. Neljäntenä päivänä kaikki oppaat ja asiantuntijat rasteilla puhuvat ruotsia ja retkelle pääsivät luokat ruotsinkielisistä kouluista.

 

Muun muassa metsureita ja erä- ja luonto-oppaita kouluttavassa Hyriassa opinto-ohjaajana työskentelevä Merja Immonen-Joensuu on opettanut koululaisille puun taimien istuttamista pottiputken avulla pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikon ensimmäisestä kierroksesta alkaen, nyt siis jo 21 vuotena. Tänäkin vuonna koululaiset oppivat käyttämään pottiputkea ja istuttivat yhteensä 1000 kuusta ja mäntyä.

 

Metsäretken odotetuin hetki on aina eväsrasti. Tänä vuonna ei voitu syödä avotulen ääressä metsäpalovaroituksen takia, mutta sananjaloin koristeltu levähdyspaikka ajoi asiansa ilman nuotiotultakin erinomaisesti. Eväiden jälkeen rentouduttiin vielä riippukeinuissa, ennen kuin bussi haki retkeilijät takaisin kouluihinsa.

Koululaisten metsäviikon järjestävät yhdessä yli 20 pääkaupunkiseudulla toimivaa metsä- ja ympäristöalan organisaatiota. Suomen Metsäsäätiö on tapahtuman päärahoittaja.

Koululaiset retkeilevät myös Jämsässä, Kouvolassa, Pietarsaaressa, Raumalla ja Lappeenrannassa

Syksyn aikana on retkeilty jälleen myös UPM:n tehdaspaikkakunnilla. Tuhat kuudenluokkalaista viidellä paikkakunnalla pääsee asiantuntijoiden johdolla tutustumaan talousmetsien monipuoliseen käyttöön.

UPM:n järjestämät retket toteutetaan jo kuudentena vuonna peräkkäin yhteistyössä Suomen Metsäyhdistyksen ja 4H-yhdistysten kanssa. Metsäretkien tavoitteena on tarjota koululaisille kokemus retkeilystä sekä kertoa kiinnostavalla tavalla talousmetsien kestävästä käytöstä.

Metsäkoulu Käpy aloitti Tuusulan Ruotsinkylässä

Metsäkoulu Käpy toteuttaa vuoden 2022 ajan ahkerasti pilottiretkiä Ruotsinkylän tutkimusmetsässä Tuusulassa. Metsäkoulussa opitaan muun muassa metsäbiologiaan ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä asioita.

Puut ovat Metsäkoulu Kävyn tärkeä asiakokonaisuus. Retkillä käydään läpi puiden kasvu, fotosynteesi, hiilen kierto puiden näkökulmasta sekä puusta valmistettavat tuotteet.

Pilottivuoden toiminnan rahoittaa Suomen Metsäsäätiö. Mukana suunnittelussa ovat olleet Ruotsinkylän metsiä hallinnoiva Metsähallitus ja metsäntutkimusta tekevä Luonnonvarakeskus, jotka antavat tutkimusmetsän puitteet Metsäkoulu Kävyn ja koululaisten opetuskäyttöön.

Kirjoita kommentti