Metsäyhdistyksen blogi: Männynsiemen on mainio oppimateriaali

Kirjoittaja työskentelee Suomen Metsäyhdistyksessä nuorisoviestinnän asiantuntijana
Pienet sormet piilottavat männynsiemeniä multaan. Ikkunalaudalle nousee sirkkataimikko. Jos jokainen keväisin Minun puuni -projektissa kylvetty siemen kasvaisi suureksi metsäpuuksi, syntyisi joka vuosi 50 hehtaaria uutta metsää.

Metsäyhdistys on välittänyt männynsiemeniä pääkaupunkiseudun alakouluihin ja varhaiskasvatukseen viime vuosituhannelta alkaen, pitkälti yli 30 vuoden ajan.
Vuosittain yli 10 000 lasta parintuhannen opettajan ja kasvattajan avustuksella on päässyt kylvöpuuhiin.
Jokainen projektiin ilmoitettu lapsi saa viisi männynsiementä. Pienten puunkasvattajien innostus kylvöpuuhiin on valtava. Niin pieneltä asialta kuin viisi siementä voikin tuntua, tilaajilta kertyy vuolaita kiitoksia joka vuosi:
- ”Aivan upeaa kun saa luonto- ja ympäristökasvatusmateriaalia työvälineeksi.”
- ”Keräsimme itse syksyllä kuusen siemeniä ja nyt saamme kylvettyä mäntyäkin.”
- ”Härlig idé. Vi har som tema för våren skogen.”
Männynsiemenet on helppo nivoa isompiin oppimiskokonaisuuksiin. Kylvöprojekti innostaa pienimpiäkin lapsia kiinnittämään huomiota puihin ja niiden elämään.
Lapset hoitavat kylvöksiä ja kurkkivat, alkaako mullasta pilkistää jotakin. Mänty lähtee kasvuun hitaammin kuin rairuoho, joten projekti opettaa myös kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Siemenpullon etiketti antaa tietoa tiedonjanoisille kylväjille
Siemen Forelian lahjoittaman siemenpullon kyljestä voi nähdä, että takana on paljon työtä ja osaamista ennen kuin pieni siemen pääsee pienissä hyppysissä viilipurkkiin itämään.
Lapset ahmivat tietoa ja haluavat oppia uutta, joten heille voi aivan hyvin kertoa siementen ja puiden tarinan.
Etiketissä lukee, että puulaji on Pinus sylvestris eli kaikkien tuntema tavallinen metsämänty. Kävyt on kerätty siemenviljelykseltä, joka sijaitsee Etelä-Suomessa, koordinaateissa 60°47’N,26°22’E.
Siemenviljelyksellä kasvaa kymmeniä metsänjalostukseen valittuja laadukkaita ja kestäviä puuyksilöitä. Minun puuni -projektin siementen emopuut siis tunnetaan. Isäpuistakin on jonkinlainen aavistus, sillä siemenviljelyksen ja ympäröivien metsien puut pölyttävät toisiaan.
Mänty on tuulipölytteinen puulaji. Se on myös yksikotinen, mikä tarkoittaa, että puuyksilössä on molempia kukintoja, heteitä ja emejä. Hedekukinnoissa valmistuva siitepöly leijuu tuulen mukana laajalle ja saa emikukinnot kehittymään kävyiksi. Noin puolet puun saamasta siitepölystä on peräisin 50 metrin säteellä kasvavista puista, ja toinen puoli on kauempaa kulkeutunutta.
Männyn käpyjen kehittyminen kestää yli kaksi vuotta. Varsinainen siementen kehitys alkaa, kun ilmassa leijuva siitepöly hedelmöittää oksien kärjissä olevien pienten punaisten emikukkien siemenaiheet. Loppukesästä oksilla näkyy emikukinnoista kehittyneitä sentin kokoisia vihreitä pikkukäpyjä. Seuraavana kesänä kävyt kasvavat täysikokoisiksi ja sitä seuraavana keväänä siemenet varisevat. Siemen Forelian siemenpullon etiketti kertoo siementen valmistumis- eli tuleentumisvuoden.
Metsäkylvöihin tarvittavat täysikasvuiset kävyt kerätään talvella ja kuljetetaan karistamolle , missä ne kuivataan voimakkaassa, lämpimässä ilmavirrassa. Kuivuessaan männynkävyn suomut kutistuvat ulkopinnalta enemmän kuin sisäpinnalta, ne aukeavat ja siemenet pääsevät karisemaan. Samalla lailla tuuli ja auringon lämpö saavat kävyt karistamaan siemenensä keväisessä metsässä.
Siemenpullon etiketti kertoo myös Siemen Foreliassa tehdyn idätyskokeen tuloksen. Jos itävyys on 97 %, lähes kaikki siemenet ovat itäneet, ja vain kolme sadasta siemenestä on jäänyt uinumaan. Tämä ennustaa hyvää onnistumista myös Minun puuni -projektin osallistujille.
Lopulta valmiit siemenet on varastoitu kylmään odottamaan seuraavaa vaihetta eli taimien kasvatusta taimitarhalla tai siementen kylvöä metsänuudistusalalle. Puoli kiloa siementä on Siemen Forelia toki vuosien ajan varannut Metsäyhdistykselle pienille puunkasvattajille jaettavaksi.
Minun puuni -projekti on Suomen Metsäsäätiön rahoittamaa metsäalan kouluyhteistyötä. Yhteistyössä Siemen Forelian lisäksi ovat Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ja Finlands Svenska Idrott.
Kirjoita kommentti