Metsäyhdistyksen blogi: Metsä parantaa haavat


Virpi Korhonen on Uusi puu -hankkeen projektipäällikkö. Hänellä on 25 vuoden kokemus pakkausalan tutkimus-, opetus- ja konsultointitehtävistä.

Vuoden 2021 Uusi puu -kilpailun voittaja ratkesi huhtikuun lopussa. Sekä kilpailun ja yleisöäänestyksen voitti UPM Biomedicalsin nanosellusta kehittämä FibDex-haavasidos.

Haavasidos on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka metsästä, puusta ja puujalostuksen sivutuotteista kehitetään yhä innovatiivisempia lisäarvotuotteita, joiden kilohinta on verrattavissa parfyymeihin ja muihin luksustuotteisiin suhteessa raaka-aineen hintaan. Tätä vauhtia emme ole kaukana tavoitteestamme kaksinkertaistaa Suomen metsäalan luoma lisäarvo vuoteen 2050 mennessä.

FibDex-haavasidos täytti kaikki kestävän kehityksen kriteerit niin talouden, sosiaalisen kestävyyden kuin ympäristön näkökulmasta. Uusi puu -yleisöäänestyksessä annetut kommentit tukivat tätä näkemystä:

”Erityisen korkean jalostusarvon tuote, jolle kuitenkin on olemassa hyvin laaja markkina. Tuotteen tekninen toimivuus on erityisen hyvä, ja erityisen arvokasta tässä innovaatiossa on se, että tämän tuotteen korvaavat tuotteet jäävät toiminnallisuudellaan kauas taakse.”

”Innovatiivinen ja pitkälle jalostettu tuote, jolla on todellinen vaikutus siihen tärkeimpään, eli terveyteemme.”

”Säästää luontoa ja parantaa haavoja.”

”Uusi innovaatio, joka on saavuttanut lääkinnälliselle laitteelle vaadittavat kriteerit. Luonnon parantavaa voimaa lääketieteeseen. Haasteellinen saavutus!”

Sekä Uusi puu -kilpailun yleisö että tuomaristo olivat hyvin yksimielisiä kilpailun kärjestä; yleisöäänestyksen kärkeen sijoittuneet kilpailuehdokkaat olivat myös tuomariston valitseman kuuden finalistin joukossa. Kilpailun osallistujista ja voittajista voit lukea täältä.

Puupohjaisten globaalien menestystarinoiden luominen edellyttää metsien käytön hyväksyttävyyttä. Nykyisenkaltaista, olemassaoloaan oikeuttavaa keskustelua on käyty myös pakkausalalla jo viimeiset parikymmentä vuotta. Moni kuluttaja kyseenalaistaa ja tuomitsee pakkausten käytön, vaikka yhteiskuntamme ei toimisi ilman niitä. Voidaan puhua jopa viha-rakkaussuhteesta.

Pakkausalalla vastakkainasettelua on purettu aktiivisesti objektiivisen tutkimustiedon kautta. Miltä maailma näyttäisi, jos pakkaukset kiellettäisiin kokonaan? Kuinka paljon enemmän saisimme ruokittua ihmisiä, jos ruoka olisi asianmukaisesti pakattu ja hävikki saataisiin vaikkapa puolitettua? Alalla toimivat yritykset ja tutkimuslaitokset ovat tehneet useita elinkaarianalyysejä, joilla on konkretisoitu pakkaamattoman ruuan pilaantumisen ympäristövaikutusta suhteessa pakkausten ympäristövaikutuksiin. Näiden lukuisten havainnollistavien esimerkkien avulla on kerrottu, miksi pakkauksia tulee käyttää, kierrättää ja millaisia tuotteita niistä valmistetaan kierrätyksen jälkeen.

UPM Biomedicalsin FibDex-haavasidoksen kaltaiset koko kansan innovaatiot auttavat konkretisoimaan metsien käytön hyötyjä. Laastaria tarvitaan nyt sekä näkemysten yhteensovittamiseksi että yhteisen tahtotilan löytämiseksi. Jokainen meistä on varmasti samaa mieltä, että puusta valmistettu lääke, sisäilmaltaan terveellinen koulu, helposti kierrätettävä pakkaus tai vähäkalorinen makeutusaine ovat tarpeellisia keksintöjä. Maailma on muuttunut ja puulle on annettu lisää tehtäviä. Paras tapa kunnioittaa suomalaista puuta on luoda sillä kestävästi hyvinvointia kaikille.

Kirjoita kommentti