Metsäyhdistyksen blogi: Metsäinen TET-viikko metsättä


Erica Niemelä käy yläkoulun yhdeksättä luokkaa Hausjärven yläasteella. Hän suoritti viikon mittaisen TET- eli työhön tutustumisjakson Suomen Metsäyhdistyksessä 9.11.-13.11.2015.

Minulle TET-jakso merkitsee sitä, että saa oikean käsityksen työelämästä ja on mahdollisuus päästä kokeilemaan alaa, joka kiinnostaa. Toisaalta TET-jakson aikana voi kokeilla jotain ihan erilaista, kuin mitä ajattelee myöhemmin tekevänsä työkseen.

Viikkoni Suomen Metsäyhdistyksessä alkoi viikkopalaverilla ja heti sen jälkeen oli Metsäpäivien palautepalaveri. Maanantaina osallistuin toimiston raivaamiseen Metsämessujen ständin valmistelun jäljiltä nuorisoviestintätiimin Vilman kanssa ja Maija kertoi minulle Suomen Metsäyhdistyksen toiminnasta. Maanantain päätteeksi haastattelin eri työntekijöitä heidän työstään, koulutuksestaan ja urapolusta.

Tiistaina Metsä Groupin henkilöstön kehittämisen asiantuntija ja oppilaitosyhteistyöstä vastaava Hanne Mäkelä kävi tutustumassa Suomen Metsäyhdistykseen, erityisesti nuorisoviestintätiimiin. Samalla kuulimme, mitä oppilaitosyhteistyö tarkoittaa Metsä Groupin näkökulmasta. Tutustuin metsäteollisuuden yläasteelle suunnatun tuotenäytesalkun infokortteihin ja merkkasin niihin ysiluokkalaisen, eli minun, mielestä liian vaikeita termejä ja toisaalta mielenkiintoisia asioita. Loppupäivän jatkoin työntekijöiden haastattelemista.

Keskiviikon olin vierailemassa Metsähallituksessa Tikkurilassa projektikoordinaattori Tuulikki Hallan johdolla. Pääsin tekemään lehtijuttua Metsähallituksen Metsä.fi–lehteen ja haastattelin ja valokuvasin työntekijää gallupiin. Autoin myös suklaalastin purkamisessa. Lisäksi sain tietää enemmän Metsähallituksen toiminnasta.

haltia_01
Erica tutustumassa Suomen luontokeskus Haltiaan Nuuksiossa. Kuva: Anna Kauppi

Torstaina pääsin juttukeikalle forest.fi:n toimittajan Annan mukaan luontokeskus Haltiaan Espooseen. Ensiksi opas piti esittelykierroksen Haltian näyttelyistä ja pääsimme kierroksen jälkeen katselemaan vapaasti näyttelyitä. Iltapäivällä keskustelimme Vilman kanssa nuorisoviestinnän välineistä ja mietimme yhdessä, miten Suomen Metsäyhdistyksen kannattaisi viestiä nuorille.

Perjantaina tutustuin viimeisiin SMY:n työntekijöihin haastattelujen merkeissä. Tapasin myös samoja toimitiloja käyttävän Suomen Metsäsäätiön projektipäällikön, Martta Fredriksonin. Heti aamusta lähdin vierailuille UPM:n pääkonttoriin. Asiakaspalvelupäällikkö Jouni Marttila kertoi UPM:n toiminnasta ja pääsin pienelle esittelykierrokselle ympäri uutta hienoa pääkonttoria.

Kokonaisuudessaan TET-jaksoni oli aivan mahtava. Parasta oli, että pääsin käymään juttureissulla Haltiassa ja sain tutustua uusiin ihmisiin. Tulen muistamaan tämän kokemuksen varmasti vielä pitkään. Tylsintä oli se, että viikko alkoi heti kolme tuntia yhteensä kestäneillä palavereilla, mutta opin niiden kuuluvan paljolti työelämään. Muuten viikko oli oikein kiva ja työpaikalla vallitsi mukavan rento ilmapiiri.

Sain TET-jaksoni aikana paljon laajemman kuva metsäalasta, mitä ennalta tiesin ja koulussa olin oppinut. Sain tietää, että esimerkiksi alalla on paljon erilaisia työtehtäviä, joita en tiennyt, kuten kurssien suunnittelua, koulujen Metsävisan järjestämistä ja kaikenlaista muuta. Se myös yllätti, että metsäalalla on todella erilaisia työntekijöitä, joita en edes tiennyt alalla työskentelevän.

Haluan vielä lopuksi kiittää Suomen Metsäyhdistystä ja erityisesti Vilmaa loistavasta viikosta, sekä kiitokset myös Metsähallitukseen Tuulikki Hallalle ja UPM:n Jouni Marttilalle. Haluan vielä sanoa koko Suomen metsäalalle sen, että te tulette tarvitsemaan meitä tulevaisuudessa. Tarjotkaa siis muillekin yhtä hyviä mahdollisuuksia tutustua työelämään, kuin minkä minä sain tällä viikolla kokea!

Kirjoita kommentti