Metsäkoulu Kävyn oppitunnit koululaisille alkoivat parhaassa retkisäässä

Metsäkoulu Kävyn osallistujat kokoontuvat Tuusulan tutkimusmetsän punaisella mökillä, Professorin pytingillä. Kuva: Suvi Pessala
Metsäkoulu Kävyn lähtöpiste sijaitsee Tuusulan tutkimusmetsän Professorin pytingillä. Oppitunti huipentuu eväiden syöntiin nuotiopaikalla. Kuva: Suvi Pessala

Metsäkoulu Käpy on Suomen Metsäyhdistyksen uusi tapa tarjota kouluille elämyksellistä metsäopetusta maastossa. Huhtikuun retket varattiin jo ennakkoon täyteen. Ne alkoivat keväisessä auringonpaisteessa.

Suomen Metsäyhdistyksen järjestämän Metsäkoulu Kävyn metsäoppitunneille osallistuu tänä keväänä lähes 500 alakoululaista ja 50 opettajaa. Paikkana on Tuusulassa sijaitseva Ruotsinkylän tutkimusmetsä. Siellä koululaiset kiertävät metsäasiantuntijan johdolla reilun kilometrin mittaisen reitin havainnoiden metsää havainnoiden ja tehden monenlaisia tehtäviä.

”Ensimmäiset Metsäkoulu Kävyn vieraat olivat Tuusulan neljäsluokkalaisia, jotka kiersivät reitin innostuneina ja hyviä kysymyksiä esittäen. Myös opettajilta on jo tullut kiitosta ja positiivista palautetta”, kertoo Suvi Pessala, yksi Metsäkoulu Kävyn metsäasiantuntijoista. Hän työskentelee Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnässä.

Metsäkoulu Kävyn tarjoama metsäopetus on osa Tuusulan peruskouluissa toteutettavaa YK:n Agenda 2030 -ohjelmaa. Ohjelma määrittää kestävän kehityksen opetuksen tavoitteet niin talouteen, ihmisten hyvinvointiin kuin ympäristöönkin liittyvissä aiheissa. Jokaisella luokka-asteella ensimmäisestä yhdeksänteen on oma näkökulmansa kestävään kehitykseen. Neljänsillä luokilla näkökulmana on metsä.

Kävystä askarreltu ukko. Kuva: Suvi Pessala
Tuusulan neljäsluokkalaiset halusivat askarrella käpyukkoja. Kuva: Suvi Pessala

Metsäoppitunnit on suunniteltu vastaamaan opetussuunnitelman sisältöjä ja ne sovitetaan kullekin luokka-asteelle sopiviksi. Retkellä tulevat tutuiksi esimerkiksi metsätyypit, puulajit ja puusta valmistettavat tuotteet. Koululaiset oppivat myös puiden kasvuun ja hiilen kiertoon liittyviä asioita sekä etsivät monimuotoisuuden merkkejä tutkimusmetsässä.

”Tutkimusmetsä täyttää tänä vuonna 100 vuotta, joten on hienoa, että Metsäkoulu Kävyn toiminta saatiin käyntiin juuri nyt juhlavuoden kunniaksi. Tutkimusmetsä on luonnoltaan monipuolinen, ja se on niin tutkijoiden kuin ulkoilijoiden ahkerassa käytössä. Keskustelemme oppilaiden kanssa metsän monista eri käyttömuodoista ja kertaamme jokamiehenoikeuksia”, Pessala sanoo.

Metsäkoulun opetusta järjestetään myös ruotsiksi. Skogsskolan Kottenissa vierailee tänä keväänä kouluja Tuusulasta, Keravalta, Vantaalta ja Sipoosta. Kesäkuussa järjestetään retki opettajille. Ensi syksynä metsäoppitunneilla vuorossa ovat Helsingin viides- ja kuudesluokkalaiset.

Lue lisää Metsäkoulu Kävystä.

Metsäkoulu Kävyn toiminnan tutkimusmetsässä mahdollistavat Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus. Toimintaa rahoittaa Suomen Metsäsäätiö. Ruotsinkielistä Skogsskolan Kotten -toimintaa rahoittavat Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden, Svenska Kulturfonden ja Föreningen för Skogskultur.

Kirjoita kommentti