Metsäyhdistysen blogi: Metsämies-Jallu eli pelitubettajan päivä moton puikoissa

Vilma Issakainen

Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän suunnittelija.

Jos et tiedä, kuka on MrJallu101, olet auttamattomasti pudonnut nuorten median, erityisesti sosiaalisen median maailman kärryiltä. Jos yli 200 000 YouTube-seuraajan MrJallu101, eli Aleksi, eli Allu ei soita kelloja, niin tuskin tunnet muitakaan saman luokan tubettajastaroja tai koko ilmiötä.

Ei hätää, kukaan ei voi olla joka alan asiantuntija. Koska jokaisen nuorten kanssa tässä ajassa tekemisissä olevan olisi kuitenkin hyvä ymmärtää vaikuttajamarkkinoinnin perusteet – erityisesti YouTuben merkitys viestittäessä nuorille – jätän tähän Siliän Sara Miesmaan erittäin hyvän lyhyen oppimäärän aiheesta.

Suomen Metsäyhdistys haastoi  yhteistyössä Työtehoseuran ja Ponssen kanssa asiaankuuluvan palkkion kera MrJallu101:n kokeilemaan, miltä tuntuu istua Ponsse Scorpionin ohjaimissa. Usein kuulee heiton, että hakkuukoneen ajaminen joystickeineen ja näppäimistöineen on kuin pelaisi videopeliä. Katso videolta, kuinka Jallun kävi:

Tubettajien mielipiteellä on valtava painoarvo oman yleisönsä keskuudessa. Kun löydetään oikea tubettaja seuraajineen, saatetaan ihan oikeasti onnistua ujuttamaan uusi ajatus tai näkökulma nuorten mieliin. MrJallu101:n seuraajista valtaosa on 14–24-vuotiaita nuoria miehiä. Viikossa yhteistyövideo on katsottu yli 77 000 kertaa ja kommentteja on jätetty lähes 700.

Milloin mikään mainostoimiston metsäalalle tekemä kampanjasivusto kampanjavideoineen olisi yltänyt vastaaviin lukuihin kohderyhmän ollessa nuoret?

Sen mittaaminen, kuinka moni tavoitetuista nuorista päätyy metsäkoneen kuljettajaksi, on tietysti mahdotonta. Eikä se varmasti ollut tämän yhteistyön ydintä, sillä alavalinta on joka tapauksessa usean osan summa. Vaikuttajamarkkinoinnissa on aina kyse jostain numeroita suuremmasta.

Erityisen ihana oli esimerkiksi tämä yhdeksänvuotiaan kommentti: ”Miun Isällä on Tuolane Kone Ja Harvester mie Osaan Myös Ajaa Ja Oon 9v Oon Harjotellu Sitä 5vuotta Oot Paras JALLU!!!!!!!!!!!!??”. Tyyppi sai hetken olla oman idolinsa kanavan kommenttilaatikossa – siis omassa maailmassaan – ääneen ylpeä iskän ammatista. Aivan naulan kantaan osuttiin myös tässä: ”Ei saatana Jallu toi on mun toive ammatti kiitos videosta että pääsen katsomaan minmoista toi on !!!!”

Kiitos ennakkoluulottomille yhteistyökumppaneille tämän hankkeen parissa ja ennen kaikkea kiitos Aleksille rohkeasta haasteen vastaanottamisesta! Jokainen yhteistyö on tubettajalle oman yleisönsä edessä riski ja mahdollisuus. Tämä projekti jäänee kaikkien osapuolten näkökulmasta plussan puolelle.

Yksi kommentti “Metsäyhdistysen blogi: Metsämies-Jallu eli pelitubettajan päivä moton puikoissa” artikkeliin

Kyllä näin on tapahtunut, olen auttamattomasti pudonnut nuorten ja varsinkin sosiaalisen median kärryjen kyydistä. Mukava katsoa ja lukea, miten MrJallu101 selviytyi motolla ajosta, sillä kummipoikani ajelee myös Eco Log -metsäkoneella. Tubettajilla on nykyään valtavasti seuraajia, joten tällainen kampanja taatusti tavoittaa paljon nuoria mahdollisia metsäkoneenkuljettajia. https://www.pjpmetsa.fi/metsakonehuolto/

Kirjoita kommentti