Metsäpäivät 2017: Suomen Metsäyhdistyksen ansiomerkin sai viisi metsäalan vaikuttajaa – ansioplaketti Bioaika-kiertueelle

|

Metsäyhdistyksen huomionosoituksen metsien ja niiden käytön hyväksi tekemästään työstä saivat tänä vuonna Metsämiesten säätiön puheenjohtaja Ilpo Tikkanen, taiteilija Ilona Rista, toimittaja Vesa Martikainen, tutkimusprofessori Antti Asikainen ja lehtori Jukka Talvitie. Ansioplaketin yhdistys antoi Tiedekeskus Pilkkeen toteuttamalle Bioaika-kiertueelle.

Kultainen ansiomerkki Ilpo Tikkaselle

Suomen Metsäyhdistyksen kultaisen ansiomerkin sai Metsämiesten säätiön puheenjohtaja Ilpo Tikkanen.

Tikkasen uraan metsäalalla sisältyy suuri joukko työ- ja luottamustehtäviä. Metsämiesten Säätiön hallituksen puheenjohtajana Ilpo Tikkanen on ollut uudistamassa Säätiön keskeiset strategiat. Hänen johdollaan on Säätiön apurahoja suunnattu metsäalan tulevaisuuden kannalta tärkeisiin kysymyksiin, kuten kansainvälinen metsäpolitiikka sekä nuorten tutkijoiden ja asiantuntijoiden kansainvälisyys.

Kansainvälisesti merkittävän tutkijanuran Tikkanen loi Metsäntutkimusjärjestöjen kansainvälisessä liitossa IUFROssa, Maailmanpankissa ja Euroopan metsäinstituutissa. Tikkasen työ metsäekonomian ja -politiikan tutkijana ja yliopisto-opettajana tunnetaan ansiokkaana ja laaja-alaisena.

Hopeinen ansiomerkki neljälle vaikuttajalle

Metsäyhdistyksen hopeisen ansiomerkki myönnettiin taiteilija Ilona Ristalle, toimittaja Vesa Martikaiselle, tutkimusprofessori Antti Asikaiselle ja lehtori Jukka Talvitielle.

Ilona Rista on ansioitunut taiteilijana materiaalinaan puu. Rista on työskennellyt puun parissa jo yli 30 vuotta, aluksi perinteisin käsityömenetelmin puuseppänä. Vuonna 2014 hänet valittiin vuoden puutaiteilijaksi. Viime vuosina Rista on tullut tunnetuksi erityisesti suurista puureliefeistään, joiden suunnittelu perustuu tietotekniikkaan ja 3D-mallinnukseen. Hänellä on tänä vuonna näyttely metsämuseo Lustossa.

Toimittaja Vesa Martikainen on taustaltaan metsätalousinsinööri. Hän on tehnyt juttuja kaikkiin pohjoiskarjalaisiin, mutta myös lukemattomiin muihin lehtiin ja julkaisuihin 1990-luvulta alkaen. Metsä, riista ja eräelämä tulevat hänen teksteissään esille myönteisesti ja uutta rakentavasti. Erityisen tärkeää hänelle on lasten ja nuorten terve ja rikas luontosuhde.

Tutkimusprofessori Antti Asikainen on metsäbioenergian yhtenä merkittävimmistä suomalaisista asiantuntijoista tehnyt suurtyön metsäenergian merkityksen esille tuomiseksi. Hänen panoksensa on suuri myös metsäteknologian kehittämisessä Luonnonvarakeskuksen metsäbiotalouden tutkimuksen ohjelmapäällikkönä. Asikaisella on merkittävä rooli kansainvälisenä asiantuntijana ja lisäksi hän on muun muassa Suomen ilmastopaneelin jäsen.

Lehtori Jukka Talvitie saa hopeisen ansiomerkin merkittävästä yhteistyöstä Suomen Metsäyhdistyksen kanssa ollessaan Biologian ja Maantieteen opettajien liiton puheenjohtaja. Talvitie on mukana Metsän oppimispolun ohjausryhmässä alusta asti, nyt jo 17 vuoden ajan. Vähintään yhtä pitkään hän on auttanut Metsävisan loppukilpailun suunnittelussa ja rakentamisessa.

Ansioplaketti Bioaika-tapahtumakiertueelle

Yhteisöille ja organisaatioille jaettavan ansioplaketin Suomen Metsäyhdistys myönsi vuoden 2017 Metsäpäivillä Bioaika-tapahtumakiertueelle.

Bioaika kertoo biotalouteen perustuvasta tulevaisuudesta. Läpi Suomen ulottuvan kiertueen ydin on maan peruskouluja kiertävä tiedekeskusnäyttely, Bioaika-rekka. Kiertuetta täydentävät vierailut tehtailla, metsäretket ja muut tapahtumat sekä Bioaika-tori, joka rakennetaan kiertuepaikkakunnilla yhdessä paikallisten biotalouden tahojen kanssa rekan rinnalle.

Bioaika-tapahtumakiertue on kiertänyt vuoden 2017 kesän ja syksyn aikana sadalla paikkakunnalla. Pääkohderyhmänä ovat nuoret. Syksyn koulukiertue on pysähtynyt pääasiassa lukioilla ja yläkouluilla.

Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestettävä Bioaika-kiertue on metsäalan yhteinen ponnistus. Sen on toteuttanut Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke yhdessä Tiedekeskus Tietomaan kanssa. Kiertueen päärahoittajat ovat Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoa: Anders Portin, toiminnanjohtaja, Suomen Metsäyhdistys, p. 040 586 6179, anders.portin@smy.fi


Video huomionosoituksista

www.metsapaivat.fi


 

Kirjoita kommentti