Metsäyhdistyksen blogi: Metsäviestinnän supervuosi on joka vuosi


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Suomen Metsäyhdistyksen Supervuosi 2021 on taittumassa pian päätökseen. Metsävisa, Päättäjien Metsäakatemia, Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko ja forest.fi-verkkolehti täyttivät tänä vuonna yhteensä 100 vuotta. Lupauksemme mukaisesti vietimme neljän ison hankkeemme siivittämää supervuotta töiden merkeissä.

Metsävisan 40. vuosi alkoi helmikuussa normaalisti, kun lähes 340 yläkoulussa järjestettiin koulutason kilpailu. Sen sijaan toukokuinen finaali jouduttiin jo toistamiseen pitämään virtuaalisena. Mikko ”Peltsi” Peltola johdatti finalistit ja lähetystä seuranneet kuitenkin ympäri Suomen metsäalan mielenkiintoisten paikkojen ja ihmisten luo.

Päättäjien Metsäakatemian 25. juhlavuonna julkaistiin tulevaisuusteemaisten kirjoitusten sarja Metsäakateemikon blogissa, käynnistettiin #lempimetsä-somehaaste sekä toteutettiin jo 50. Metsäakatemia-kurssi. Metsäakatemia osallistui pääosin virtuaalisesti toteutettuun SuomiAreenaan, kutsui koolle virtuaalisia Erätauko-keskusteluja ja kokosi marraskuussa Metsäakatemia-verkoston koolle juhlakurssin avajaisten verkkolähetyksen äärelle. Kuntapäättäjille pilotoitiin omaa metsäakatemiaa.

Vantaan kuudesluokkalaiset pääsivät juhlistamaan 20. pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikkoa Tuusulan Ruotsinkylän metsärasteilla elokuussa. Paras palaute kautta aikojen lienee ollut erään koululaisen toteamus: ”Päivä oli parempi kuin karkkitehdasvierailu”. Se tuntui makealta järjestäjistä!

Metsätietoa on jaettu forest.fi-verkkolehdessä jo 15. vuoden ajan. Juttuja luettiin entistä enemmän kohdealueilla Keski-Euroopassa. Myös Suomessa metsätiedon ajankohtaislähteenä toimiva julkaisu antaa yhä kiihtyvään keskusteluun tärkeää faktatietoa.

Juhlahankkeiden lisäksi töitä metsäviestinnässä tehtiin hihat käärittynä myös muissa hankkeissa. Esimerkiksi Uusi puu järjesti neljättä kertaa kilpailun, johon osallistui monipuolinen kattaus uusia, puupohjaisia ratkaisuja ja tuotteita. Metsäpäivät järjestettiin Helsingissä, ja ne omistettiin kohtaamisille ja keskusteluille, joiden lisäksi ajankohtaista asiaa oli neljällä aivan oikealla lavalla.

Tulevana vuonna jatkamme metsäviestintää sekä hyviksi koetuin että alati kehittyvin ja aikaa seuraavin ottein. Metsäyhdistyksen uuden strategian keskiössä on metsien kestävä käyttö ja sen hyväksyttävyys. Metsä on tärkeä ratkaisu moneen globaaliin haasteeseen. Metsäviestinnällä tuemme metsäasioiden monipuolista käsittelyä mediassa.

Joulukorttirahat lahjoitimme tänä vuonna 4H:n Taimiteolle. Lahjoituksilla 4H ostaa kuusen ja männyn taimia, jotka istutetaan kesällä 2022 Virroille. Istuttajina työskentelevät suomalaiset nuoret. Taimiteolla halutaan lujittaa nuorten luontosuhdetta ja tarjota kesätöitä erityisesti ysiluokkalaisille, joiden voi ikänsä vuoksi olla haastavaa saada kesätyöpaikka.

Suomessa istutetaan vuosittain 150 miljoonaa puuntaimea, ja myös Taimiteon lisäksi lukuisat nuoret hankkivat kesätyörahoja istuttamalla taimia ympäri Suomen. Siitä se lähtee – konkreettisesta työstä metsäalalla. Suomi säilyy näin Euroopan metsäisimpänä maana tulevaisuudessakin. Metsä antaa meille virkistystä ja luo hyvinvointia.

Rauhallista joulua ja hyvää Metsien Suomi -vuotta 2022!

Kirjoita kommentti