Metsäyhdistyksen blogi: Leimaus on tärkeää


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Viikonloppuna Kauhavalla järjestettiin maailman suurin suunnistustapahtuma. Etelä-Pohjanmaan lakeuksille rynni 17 000 suunnistajaa, tuhansia järjestäjiä ja lukematon määrä urheilijoiden ja lajin tukijoita. Niin mekin kolmen sukupolven voimin.

Itselleni tämä oli Jukolassa kymmenes kerta lappu rinnassa, yhtä monta kertaa olen päässyt kannustusjoukkoihin. Jukolan yö on jotain sellaista, mikä jokaisen kannattaa kerran elämässä käydä kokemassa itse.

Tämä kerta oli sekä hieno kisakokemus että kavereiden tapaamista ja perheen kanssa yhdessäoloa. Lisäksi sain ison opetuksen: leimaaminen joka rastilla, myös juomarastilla, on tärkeää.

Juoksu kulki yllättävänkin hyvin, jopa niin hyvin, että ensimmäiselle juomarastille valitsin nopeamman reitin hiekkatietä pitkin. Näin sain jo juostessa otettua seuraavan rastin suunnan ja koordinaatit ja mietittyä, kannattaako alkumatkasta ottaa urheilujuomaa vaiko tyytyä veteen. Valitsin urheilujuoman. Ja unohdin leimata.

Mieli oli jo matkalla seuraavalle rastille, jonka koodi 120 jää varmasti loppuelämäksi muistiin, sillä hylkyhän siitä tuli. Ei auttanut itkumuurilla selittää, että todistettavasti olin samassa ryhmässä kolmen muun venlan kanssa käynyt rastilla. Pääasia oli kuitenkin, että Kuortaneen Kunnon kolmosjoukkueemme viimeinenkin venla pääsi matkaan. Mieli oli iloinen tunnin ja vartin suunnistamisen ja metsäsaunassa käytyjen jälkipelien jälkeen. Sosiaalinen ulkoilmatapahtuma yhdisti meitä kaikkia. Lapsenlapsikin nukahti vasta, kun sai Areenasta katsoa miesten viestin ensimmäisen vaihdon.

Tarinan oppi on se, että leimaus on tärkeää ennen virkistäytymistä, kuten se on aina ollut metsätaloudessakin. Leimaushan tarkoitti metsäalalla aiemmin sitä, että hakattavat puut merkittiin yksitellen leimakirveellä puun kylkeen. Nykyisin moton kuljettaja päättää hakkuun edetessä, ohjeistuksen mukaan, kaadettavat ja säästettävät puut.

Mökillä on ollut mukava muistella vanhoja hyviä perinteitä ja merkata itse tontin kaadettavat puut, jotta itselle juuri ne tärkeimmät jäävät pihapiiriin. Samalla on saanut huolehtia siitä, että puustosta löytyy eri-ikäisiä ja erilajisia puita. Ne tekevät mökkipihasta viihtyisän, mutta myös varmistavat mökin polttopuut. Isommassa mittakaavassa metsänhoito varmistaa suomalaisen hyvinvoinnin – sekä taloudellisen että virkistyksellisen, luonnonarvoja ja ihmisten elinympäristöä kunnioittaen. Leimikkoon kasvaa aina uusi metsä, jossa jokainen pääsee suunnistamaan omia polkujaan.

Hyvää kesää kaikille – muistetaan nauttia vettä helteillä, ennen ja jälkeen leimauksen!

Jukolan viestin 2024 lähtö. Kuva: Touho Häkkinen

Kirjoita kommentti