Metsäyhdistyksen blogi: Metsä on muotia


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän johtava asiantuntija, jolla on yhä tallessa ja aikaa kestäneenä Trendi-lehdeltä saatu t-paita 1980-luvulta.

Metsäinnostus on nyt muotia, kertoo Trendi-lehti heinäkuun numerossaan. Nuoret aikuiset lähtevät telttaretkille. Inari ja Lofootit on in, sillä New York ja Berliini on niin nähty. Urbaani luontoihminen ei ehkä lähde Lappiin vaeltamaan, mutta päiväretki Nuuksioon on elämys ja #metsäterapiaa. Vaatimaton mökki metsän keskellä on cool.

Puu ja metsä näkyvät kaikkialla niin Design-viikolla kuin Habitare-messuilla. Olimme kollegani Vilma Issakaisen kanssa sparraamassa Kansallismuseota perusnäyttelyn uudistamisessa, jonka yhtenä teemana on – mikäs muu kuin – suomalaisten metsäsuhde. Luontoinnostus on muuttunut jopa ammatiksi. Eräopas- ja ympäristönhoitajakoulutukset täyttyvät hyväpalkkaisten tai ainakin työtä vakaasti tarjoavan alan ihmisistä.

Trendi-lehden luettuani mietin, että tästäkö oli kysymys myös viime viikolla. Olin nimittäin Helsingin yliopiston luokanopettajaksi opiskelevien kanssa metsässä. Kurssi on kaikille 140 opiskelijalle pakollinen. Sen järjestää yliopistonlehtori Arja Kaasinen, taustaltaan luokanopettaja ja biologi. Hänen intohimonsa luonnossa oppimiseen ja opettamiseen on tarttuvaa! Arja onkin keväisin järjestettävän Suomen lasten metsäretkipäivän alullepanija. Olen saanut olla mukana metsäasiantuntijana tällä luokanopettajien ainoalla kenttäkurssilla Viikissä pitkään – varmaan toistakymmentä vuotta, ensin Arjan edeltäjän Liisa Suomelan kanssa ja sittemmin Arjan.

Palataan trendiin. Ilokseni huomasin, että tänä vuonna kaikki opiskelijat ilmestyivät maastopäivään retkivaatteisiin pukeutuneina. Merkkikäsilaukut olivat vaihtuneet reppuihin, avokkaat kumisaappaisiin tai lenkkareihin. Haavit heiluivat tuulessa ja vedessä. Luontoinnostus on tarttuvaa laatua.

Kurssimme tärkein tavoite on innostaa opiskelijoita maasto-opetukseen ja huomaamaan, miten luonto ja metsä opettavat helposti ja kivasti, kunhan niitä osaa lukea. Opetan kerrallaan noin 20 opiskelijan ryhmää. Opetuspakettini on vuosien aikana kehittynyt tiiviiksi tarinaksi, missä on mukana tietoa puulajeista, puiden kasvusta ja metsän kehityksestä, uutuutena hiilenkierto. Metsänhoito ja tuotteet ovat osa tarinaa. Arja puolestaan vie veden ja niittyjen maailmaan. Opettajien oma innostus tuntui tarttuvan. Eräs nuori nainen hihkaisi: ”En tiennytkään, että luonto-opetus voi olla näin hauskaa!”

Toivottavasti tulevien opettajien metsäinnostus jatkuu silloinkin, kun metsätrendi vaihtuu johonkin muuhun.

P.S Toimistolla kävi ilmi, että on syytä tarkentaa lähteeni. Se ei välttämättä ole tuttu kaikille lukijoillemme. Trendi on nuorten naisten muotilehti. Itsekin seurasin siitä trendejä omina nuoruusvuosinani. Hyvä brändi kestää ja pysyy ajassa

Kirjoita kommentti