Metsäyhdistyksen blogi: Metsä tekee juhlan – rauhallista joulunaikaa


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Sain tänä vuonna itsenäisyyspäivän kutsun arvokkaaseen paikkaan, kun Tuusula ja Puolustusvoimat järjestivät juhlavastaanoton elokuussa avatussa ja jo palkitussa kulttuuritalo Moniossa.

Tuusulan Hyrylässä sijaitseva Monio oli ehtinyt tulla tutuksi jo heti avauduttuaan. Järjestimme siellä EU-päättäjille suunnatun Metsäakatemian avajaiset. Näyttävää, pitkälti massiivipuista rakennusta oli ilo esitellä. Sen kolmeen kerrokseen ja yli 8 000 neliöön mahtuvat kulttuurin ja tapahtumien lisäksi lukio, musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja kansalaisopisto – oppia vauvasta vaariin, aamusta iltamyöhään.

Jotakin Tuusulassa opetetaankin hyvin, sillä 40 000 asukkaan kunnassa on tehty monta viisasta metsään ja puunkäyttöön liittyvää päätöstä, joilla on tuettu niin rakentamista kuin virkistystä. Puurakenteinen Martta Wendelinin päiväkoti valmistui vuonna 2022 aivan Monion läheisyyteen ja sai tämän vuoden arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon.

Kun aikanaan vein lapsiani Tuusulan Linjamäen vanhaan hirsiseen kyläkouluun ekaluokalle, seinällä tervehti kyltti, jonka mukaan koulu halusi ”tarjota oppilaille aitoja asioita nykyajan keinotodellisuuden rinnalla”. Niitä aitoja asioita olivat varmasti monelle historiallinen puurakennus ja koulun viereinen metsä, jossa oppilaat pääsivät poluille ja rakentelemaan majoja. Samat aitouden asiat nousivat esiin nykypäivään päivitetyssä Monion puukoulussa. Itsenäisyyspäivän juhlassa aiheeksi nousi useasti, kuinka lämminhenkinen Monio on ollakseen iso rakennus.

Metsäyhdistyksen nuorisotiimiä kouluasiat ovat vieneet tänä vuonna useasti Tuusulaan. Aloitimme kunnassa sijaitsevassa Ruotsinkylän tutkimusmetsässä metsäkoulu Kävyn, jossa koululaiset ja opettajat tutustuvat talousmetsän kiertoon, metsien käsittelyyn, jokaisenoikeuksiin ja puupohjaisiin tuotteisiin. Tulijoita olisi enemmän, kuin nuorisoviestinnän tiimimme asiantuntevat oppaat ehtivät ottaa vastaan. Tukikohtana toimii pieni Professorin pytingiksi ristitty hirsimökki, jonka nuotiopaikan tuntevat myös monet retkeilijät.

Pian on aika ja onni siirtyä omien hirsiseinieni suojaan pohjoiseen viettämään joulua läheisten kanssa. Missäpä me metsän kanssa työtä tekevät paremmin löytäisimme juhlapyhien rauhan kuin metsässä.

Kuvat Kirsi Joensuun kotialbumista.

Kirjoita kommentti