Metsäyhdistyksen blogi: Retkieväät kruunaavat metsäretken


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen vaikuttajaviestinnän asiantuntija, joka vapaa-ajallaan möyrii metsässä eväillä ja ilman.

Ruoka maistuu paremmalta ulkona syödessä on usein kuultu lausahdus. Lapsuuden makumuistot metsässä tai hiihtoretkellä putkahtavat tasaisin väliajoin mieleen: eväiden syönti oli useimman retken kohokohta ja joskus jopa tarkoitus. Retken pituus ei ollut ratkaiseva. Muutaman kilometrin hiihtolenkillä nautittu kaakao ja voileipä maistuivat ihan yhtä hyviltä kuin päivän patikoinnin päätteeksi nautittu eväs. Hyvillä eväillä pystyi houkuttelemaan myös vastahakoisemmankin lapsen mukaan.

Millaiset eväät sitten kruunaavat retken? Onko väliä sillä, mitä evästä reppuun pakkaa? Millaiset eväät antavat energiaa ja puhtia ja auttavat jaksamaan vielä takaisin kotiin? Eväillä on väliä aikuisillekin.

Jos retkellä on mahdollisuus tulentekoon, lasten kannattaa antaa maistaa muutakin kuin makkaraa. Kokeile tikkupullaa tai sen kaveria tikkuleipää. Kietaise taikina vähän paksumman tikun ympärille ja pursota tikusta jäävään reikään hilloa ja kermavaahtoa. Tai sujauta reikään nakki, ja metsähodari on valmis. Taikinan voit tehdä kotona valmiiksi tai vaihtoehtoisesti pakata tarvittavat ainekset pussiin ja lisätä paikan päällä veden. Äläkä unohda, että tikkupullan ja -leivän paistossa maltti on valttia!

Virtaa retkeen saat myös hedelmistä, pähkinöistä ja manteleista. Pakkaa reppuun omenalohkoja, porkkanatikkuja ja kurkunpalasia. Pastasalaatti tonnikalalla, herneillä, tomaatilla ja kurkulla pitää nälän poissa pitkään. Kasvisruokailija voi vaihtaa lihat ja kalat vaikka nyhtökauraan tai soijapohjaisiin tuotteisiin.

Jos nuotiopaikka ei osu matkan varrelle, valmista keitto etukäteen ja pakkaa se ruokatermokseen. Tomaattikeitto, kasvissosekeitto tai sienikeitto maistuvat varmasti. Voileivät juustolla ja kasviksilla ovat hyviä vaihtoehtoja kyytipojaksi. Jos tunnet villiyrttejä, saat niistä maukkaan lisän leivänväliin. Kauneus on puoliruokaa retkieväissäkin – kääräise siis eväsleivät kauniisti vaikka voipaperiin.

Jos retkipolkusi vie veden äärelle, kokeile onkimista. Esimerkiksi ahventa voi paistaa hyvin tikun nokassa. Samalla voit opettaa lapsille onkimista ja kalan käsittelyä. Rannalta onkimiseen et tarvitse edes kalastuslupaa.

Retken kruunaa kahvit, kaakaot, villiyrttitee ja tulella paahdetut vaahtokarkit. Tai jos retkeilet syksyisessä metsässä marja-apajat ympärilläsi, voit tehdä mustikkakaurapaistoksen vaikka trangialla.

Muutama perussääntö kannattaa retkieväiden kanssa muistaa: säilytä helposti pilaantuvat eväät mieluiten kylmälaukussa ja muista, etteivät roskat kuulu koskaan luontoon.

Ihania metsäretkiä! Keväinen luonto on nyt parhaimmillaan.

Kirjoita kommentti