Metsähallituksen Terhi Koipijärvi: Monimuotoisuuden on näyttävä myös metsäalan tekijöissä

Globaalit megatrendit haastavat metsäalaa. Mahdollisuuksien hyödyntämiseksi metsäala tarvitsee moniäänistä ja monimuotoista joukkuetta, toteaa Metsähallituksen viestintä-, strategia- ja vastuullisuusyksikön johtaja Terhi Koipijärvi.

– Kun haetaan ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, mikään yksittäinen ala ei niitä ratkaise, vaan asiat tehdään yhdessä. Sidosryhmiä on osattava kuunnella, jotta erilaisia näkemyksiä puun ja metsien käytöstä voidaan yhteensovittaa, sanoo Metsähallituksen viestintä-, strategia- ja vastuullisuusyksikön johtaja Terhi Koipijärvi.

Naiset ovat hakeneet metsäalalla paikkaansa. Metsänomistajista merkittävä osa on naisia, eikä työtehtävissä sukupuolella ole merkitystä. Tasa-arvokeskustelun rinnalle Koipijärvi haluaa nostaa myös tarpeen metsäalalla työskentelevien monimuotoisuuden edistämiseksi.

– Metsäala tarvitsee moniäänistä ja monimuotoista joukkuetta. Voimme tarjota asiakaslähtöisiä metsänhoitopalveluja tai esteettömiä luontomatkailukohteita vain, jos meillä on tekijöitä, jotka pystyvät samaistumaan asiakkaisiimme, Koipijärvi herättelee.

Arvostuksen ja luottamuksen kulttuuri hyödyntää ihmisten monimuotoisuuteen liittyvän potentiaalin.
– Uusia puuhun pohjautuvia innovaatioita syntyy koko ajan ja metsäalan rajat venyvät ja madaltuvat. Uusia arvoketjuja ja ekosysteemejä syntyy perinteisen puunjalostuksen lisäksi, mikä edellyttää meiltä alan toimijoilta uudenlaisia valmiuksia, Koipijärvi lisää.

Metsäala tarjoaa laajasti mahdollisuuksia toteuttaa omaa erityisosaamistaan, halusi sitten erikoistua luonnonhoidon puolelle tai tähdätä kaupallisiin tehtäviin. Siirtymässä vastuullisempaan ja vihreämpään talouteen metsäsektori on avainasemassa.

Jämsänkosken metsäkonekoulusta uransa aloittaneen metsänhoitaja Koipijärven oma urapolku on mutkitellut moneen suuntaan. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on työskennellyt niin Venäjän metsäsertifioinnin kuin Kiinan maaoikeuksienkin parissa. Metsäalan tarjoaakin hänen mielestään monenlaisia urapolkuja ja tarvitsee yhä monipuolisemman koulutuksen omaavia ammattilaisia.

– Itselleni tärkeää on aina ollut strategisen vastuullisuuden eteenpäin vieminen ja olen päässyt toteuttamaan sitä eri yrityksissä. Metsäala on tarjonnut uskomattoman näköalapaikan myös kansainvälisesti, Koipijärvi sanoo.

 

(Artikkeli julkaistiin alun perin Kauppalehden Kumppanisisältönä 26.05.2021.)


Lue myös aiheeseen liittyvä artikkeli: Megatrendit haastavat metsäalan: Suomella on hyvät mahdollisuudet päästä osalliseksi alan uusista ansaintatavoista

Päättäjien Metsäakatemia -toiminta täyttää vuonna 2021 jo 25 vuotta. Vuosien varrella Metsäakatemia-kursseille on osallistunut 1 500 metsäakateemikkoa monenlaisista yhteiskunnallisista taustoista. Samanlaisen monimuotoisuuden ympärille rakentuu myös Päättäjien Metsäakatemian juhlavuoden viestinnän teema: metsien kestävän käytön sosiaalinen näkökulma. Metsien ja metsäalan mahdollisuuksia tuodaan juhlavuoden aikana esiin niin valtakunnallisissa medioissa, sosiaalisen median kanavissa kuin Metsäakatemian verkkosivuillakin. Ääneen pääsevät myös monitaustaiset metsäakateemikkomme. Lue lisää täältä.


Kirjoita kommentti