Nyt on luudalla kokoa
Keskellä metsää seisoo yli kymmenmetrinen ”luuta”. Mistä on kyse?
Luutamänty on erittäin harvinainen luonnonilmiö, jonka Metsähallituksen Metsätalous Oy suojeli Savukoskella eilen. Luutamänty syntyy geneettisen mutaation myötä. Siinä männylle ei muodostu varsinaista päärunkoa, vaan sille kehittyy monta pää- tai osarunkoa.
Luutamännyn havaitsi Metsähallituksen suunnittelija Tuomo Ahola. ”Kiinnitin huomiota männyn erikoiseen muotoon. Havaitsin heti, että kyseessä on harvinaisuus. En ollut aiemmin nähnyt noin selkeästi poikkeavaa mäntyä”, Ahola kertoo havainnostaan.
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen vahvisti kyseessä olevan erittäin harvinaisen mutaation.
”Luutamännyn alkupiste voi olla lähes maan rajassa tai useamman metrin korkeudessa”, Jalkanen kertoo. Luutamännyn rungot kasvavat yhteen pituuskasvun myötä ja vanhempana se näyttääkin siltä kuin sille olisi kasvanut yksi runko, josta puu sitten haarautuu.
Luonnonvarakeskus rekisteröi puiden erikoismuotoja. Luutamäntyjä on Suomessa vain hieman toistakymmentä, joten kyseessä on todellinen harvinaisuus.
Luutamänty suojeltiin Metsähallituksen päätöksellä ja luonnonsuojelulain nojalla. Puun viereen pystytettiin kyltti, jossa kerrotaan kyseessä olevan harvinainen luonnonmuistomerkki.
Puun pituudeksi mitattiin 10,5 metriä ja latvuksen läpimitaksi arvioitiin kolmisen metriä.
2 kommenttia “Nyt on luudalla kokoa” artikkeliin
Minun mökkitontilla on mänty joka haarautuu n. 5m:n korkeudella kolmeen osaan. Yhteisen alaosan jatkona olevat kolme osaa ovat aivan kuin omia runkojaan. Nyt kun törmäsin uutiseen luutamännystä tuli mieleen onkohan kyseessä juuri tuo. Kuvan olisin laittanut, mutta ei tähän taida saada liitettyä
forest.fi:n toimitus ottaa mielellään vastaan kuvia luutamännyistä. Voit lähettää kuvia osoitteeseen forest@smy.fi.
Kirjoita kommentti