Elämyksellinen aikamatka suomalaiseen metsäbiotalouteen

Tervetuloa retkikunnan jäseneksi antoisalle kolmen päivän opintomatkalle 2.-4.8.2023! Luvassa historian havinaa ja tulevaisuuden tuulia, tiedettä, taidetta, monimuotoista metsäluontoa, puun käyttöön ja jalostukseen liittyviä vierailuja pieniin ja suuriin moderneihin tuotantolaitoksiin, hyvää ruokaa ja elämyksellisiä majapaikkoja.

Kuva_Serlachius_museot-800x533

Kenelle?

Saat retkeltä aineksia omaan opetukseesi,  jos olet

  • Aineenopettaja esim. biologia, maantieto, historia, kemia, tekniset aineet
  • Opinto-ohjaaja
  • Luokanopettaja

Ohjelma

2.8.2023 Mistä kaikki alkoi?

Retkikunnan aikamatka alkaa paperiteollisuuslegendan G.A. Serlachiuksen maailmasta

Kokoonnumme Mänttä-Vilppulassa Mäntän Klubilla klo 11.00 lounaalle.

Tutustumme Mänttä-Vilppulan ja metsäteollisuuden historiaan sekä yhtiön työntekijöiden ja patruunan elämään.  Serlachius, kuten moni muukin teollisuussuku, keräsi taidetta.  Gösta Serlachiuksen unelma museosta, joka kokoaisi kattonsa alle muutakin kulttuuria kuin taidetta, huipentui 80 vuotta myöhemmin.

Vierailemme Serlachiuksen vanhassa pääkonttorissa nykyisessä Gustaf -museossa, Honkahovissa sekä taidemuseo Göstassa.  Göstan vuonna 2014 valmistunut laajennusosa edustaa modernia puuarkkitehtuuria.

3.8.2023 Nykypäivää

Puun kulku metsästä jalostukseen

Mänttä-Vilppulan seudulla on paljon metsiin liittyvää yritystoimintaa sekä suurta teollisuutta että kasvavia perheyrityksiä. Niin metsien käyttö ja hoito kuin puun korjuu ovat muuttuneet tekniikan kehityksen, yhteiskunnan muutosten, arvojen ja vaurauden myötä.

Metsätyökohteella tutustutaan metsien kasvatukseen ja puun korjuuseen Kinnaskoski Oy:llä. Vuonna 1971 perustettu perheyritys on kehittynyt kenttäsahasta tuotantolaitokseksi.  Metsäkohteelta siirrytään vierailulle Kinnaskosken sahalle, jonka raaka-aine on ”lähipuuta”. Isäntinä ovat omistaja Nenoset kahdessa polvessa sekä yrityksen puunhankinnan ammattilaisia.

Puulajipuistoon tutustumme toimitusjohtaja Jarkko Salon, HJT-Holz Oy ja opettaja Laura Palanderin seurassa. Puisto on perustettu paikallisten puualan yritysten aloitteesta. Laura on suunnitellut puistoa ja sen käyttöä opetuksessa.

Miten syntyy lämpöpuu ja mistä koko idea on lähtöisin?  Vierailu HJT- Holzin lämpöpuutehtaalle Vilppulassa.

Jätämme Mänttä-Vilppulan, siirrymme Uuraisille ja majoitumme 1800 -luvulla pappilana toimineella Marjoniemen tilalla.

4.8.2023 Entä tulevaisuudessa?

Monituotetehtaasta aineksia muoviin, lääkkeisiin, soluviljelyyn, kankaisiin… mitä kaikkea sellun ohella?

Matkan viimeisellä osuudella Äänekoskella ja Jyväskylässä kuulemme, mitä lähitulevaisuudessa ja kauempanakin on tulossa. Tekstiilien kierrätys ja valmistus puukuiduista, öljyn korvaaminen muoveissa. Käymme Metsä Groupin Biotuotetehtaalla Äänekoskella. Siellä on moderni Pro Nemus – näyttelytila, jossa voi vierailla virtuaalisesti muun muassa eri tuotantolaitoksissa. Kuulemme, mitä kaikkea jo nyt biotuotetehtassa ja sen valtavan alueen koelaitoksissa valmistetaan. Aikamatkan viimeinen kohde on Jyväskylässä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, oppaana tutkija Harri Kiiskinen. Hän ryhmineen kertoo, mitä tällä hetkellä on tutkimuksen alla. Osa tulevaisuudesta jää salaisuudeksi, mutta kun seuraamme medioita, kuulemme niistäkin myöhemmin.

Klo 16.00 Opastettu aikamatka päättyy. Retkikunnan jäsenet voivat siirtyä retkibussilla Jyväskylän matkakeskukseen, palata lähtöpisteeseen eli Mänttä-Vilppulaan tai omin kyydein, minne sitten ovatkin matkalla.

Aiemmilla kursseilla kommentoitua

”Kurssi oli todella monipuolinen ja mielenkiintoinen. Todellinen monialainen oppimiskokonaisuus parhaimmillaan.”

”Se, miten historian kautta kaikki vierailukohteet oli sidottu yhtenäiseksi kertomukseksi. Vierailu VTT:lle ja Biotuotetehtaalle olivat lähinnä omaa opetettavaa alaani, joten koin ne kaikista mielenkiintoisimmiksi, mutta myös muut vierailukohteet pohjustivat viimeisen päivän teemoja.”

”Kahteen ja puoleen päivään oli saatu mahtumaan laadukkaat vierailut historiasta nykypäivän kautta tulevaisuuteen”

Kurssimaksu 60 € sisältää ruokailut, majoituksen (kahden tai  usean hengen huoneet) ja kuljetukset kurssin aikana. Muutokset ohjelmassa mahdollisia. Kurssi on täynnä.

Lisätietoja kurssista

Sirpa Kärkkäinen

Sirpa Kärkkäinen

+358 50 3512 416

sirpa.karkkainen@smy.fi