Vaari Oravainen vastaa lasten metsäkysymyksiin

Varsin viisas Vaari Oravainen asuu Mäntylässä. Siksipä männyt ovat hänen erikoisalaansa. Vaari tietää yhtä ja toista kuusistakin, sillä kuusensiemenet ovat hänen lempiruokaansa. Hän on myös kiinnostunut muista puulajeista ja metsän elämästä yleensäkin. Vaari ottaa vastaan lasten kysymyksiä osoitteessa vaari.oravainen@smy.fi. Vastaukset hän lähettää mielellään oikeana kirjepostina päiväkodille tai koululle ja lisäksi julkaisee ne tällä kysymys-vastaus-palstalla.

KYSYMYKSIÄ PUISTA

Kuinka paljon puita on olemassa maapallolla?

Maapallolla on kolme biljoonaa neljäkymmentä miljardia puuta, suunnilleen. Sellaisessa numerossa on ensin kolmonen, sitten nolla ja nelonen ja lopuksi vielä kymmenen nollaa: 3 040 000 000 000.

Aikamoinen määrä puita, vai mitä? Itse en osaa laskea noin pitkälle! Osaatko sinä?

Kerran laskin puita täällä omassa metsässä. Hypin puusta puuhun sata metriä tuohon suuntaan ja sitten sata metriä sivusuuntaan ja ajattelin sen neliön muotoiseksi alueeksi. Sitten hypin kaikissa neliön sisään jäävissä puissa, mihin kyllä meni aika kauan aikaa ja nälkäkin tuli. Puita oli sillä alalla 750 kappaletta, jos en mennyt laskuissa sekaisin. Välillä maistelin siemeniä pulleista kävyistä.

Mutta joissakin metsissä on enemmän ja joissakin vähemmän puita. Metsäthän eivät ole aina samanlaisia.

Koko maailman kolmea biljoonaa neljääkymmentä miljardia puuta ei kyllä kukaan orava ole hypellen laskenut. Taivaalla liikkuu ihmisten keksimiä satelliitteja, jotka osaavat sieltä käsin tutkia Maapalloa ja lähettää tietoja tiedemiehille. Satelliittien avulla maailman puiden määräkin on arvioitu. Aikamoista!

Kiitos kysymyksestä!

Vaari Oravainen

Lähteitä: Maailmassa on 3 tuhatta miljardia puuta (Yle) | Mitä puulajia maailmassa kasvaa eniten? (Tiede | HS.fi) | Biljoona – Wikipedia

Kuinka nopeasti mänty kasvaa?

Hyvä kysymys! Mänty voi kasvaa paljon sinua nopeammin. Mutta kyllä se saattaa kasvaa hitaastikin. Odotas, niin kuulet lisää.

Mänty voi kasvaa pituutta vaikka puoli metriä kuuden viikon aikana. Tiedätkö, kuinka paljon puoli metriä on? Entä kuinka pitkä aika kuusi viikkoa on? Jos et tiedä, kysy joltakin aikuiselta. Aikuiset saattavat tietää.

Se kuusi viikkoa kestävä pituuskasvun aika on kesän alussa. Silloin männyn latvassa oleva silmu aukeaa ja venyy pituutta. Syksyllä tai talvella mänty ei kasva. Seuraavan kerran se kasvaa pituutta seuraavan kesän alussa, jälleen ehkä puoli metriä.

Mänty voi siis kasvaa kokonaisen metrin kahdessa kesässä. Oletko sinä kasvanut jo metrin pituiseksi?

Joinakin kesinä mänty kasvaa vain vähän. Arvaapa, miksi! No, minäpä kerron. Jos kesällä on hyvin viileät säät, männyn latvassa ja oksien kärjissä olevat silmut eivät kehity yhtä hyvin kuin sopivan lämpimänä kesänä. Mänty nimittäin tekee kesällä silmun, josta seuraavan kesän latva kasvaa. Samalla tavoin oksat kasvavat pituutta oksien kärjissä olevista silmuista.

Mänty tarvitsee ravinteita kasvaakseen. Ravinteita se ottaa juurillaan maasta. Jotkut männyt kasvavat kuivalla ja karulla kalliolla, missä ei ole juuri yhtään ravinteita. Silloin mänty kasvaa kituuttaa vaikkapa vain viisi senttiä kesässä. Tiedätkö, paljonko viisi senttiä on? Voit kysyä sitäkin aikuiselta.

Lisäksi mänty kasvaa paksuutta, mutta se on toinen tarina se.

Terveisin,

Vaari Oravainen

Lisää pohdittavaa männyn kasvusta: Metsävisa 2023, Männyn kasvu, sivu 3, vastausmalli sivu 6

Miten puiden juuret kasvavat maan alla?

Minä vietän aikaani maan päällä, mutta olen kyllä kuullut maanalaisestakin elämästä.

Kun puun siemen putoaa maahan, siemenestä kasvaa ensin juuri alaspäin. Vasta sen jälkeen alkaa pieni taimi kasvamaan.

Keväästä alkaen puu kasvaa ensin pituutta ja sitten paksuutta. Juurten kasvu alkaa viimeisenä joskus kesän puolivällissä ja jatkuu myöhäiseen syksyyn.

Juuret kasvavat kärjistään ja pikkuhiljaa työntyvät maaperässä eteenpäin.

Isoilla puilla on syvät ja laajat juuret. Syvät juuret pitävät puun pystyssä ja tiukasti maassa. Joka puolella puun ympärillä, maassa kasvien alla, on paljon, paljon juuria. Eri puiden juuret risteilevät toistensa seassa.

Ohuimmat juuret ovat melkein yhtä ohuita kuin hiukset. Ohuet juuret ovat hyvin tärkeitä, koska ne ottavat maasta vettä ja ravinteita puulle. Ne siis antavat puulle juotavaa ja syötävää, ja silloin puu voi kasvaa. Sinäkin kasvat, kun muistat syödä ja juoda.

Maassa on myös paljon sienijuuria. Ne auttavat puiden ohuita juuria ravinteiden otossa. Jos loppukesästä näet metsässä kantarelleja, tatteja ja muita sieniä, siitä tiedät, että puiden ja sienten yhteistyö sujuu. Silloin puiden juuret kasvavat hyvin.

Tämä on hyvin kiinnostava asia. Jos joskus tapaan kontiaisen, kyselen siltä lisää.

Vaari Oravainen

Lisää luettavaa: Mitä puun juuristossa tapahtuu (Viherympäristöliitto)

Miksi talvella ei ole puissa lehtiä?

Hyvä kysymys! Lehtipuut ovat valmistautuneet talveen juuri niin kuin niiden kuuluukin.

Kesällä on ollut valoisaa. Syksyllä auringon valo vähenee, joten puut huomaavat talven tulevan. Silloin on aika pudottaa lehdet.

Puut tarvitsevat lehtiä kasvamiseen. Mutta talvella puut eivät kasva, vaan lepäävät. Siksi puut eivät tarvitse lehtiä talvella. Lepäätkö sinäkin talvisin?

Ennen kuin lehdet putoavat, puu siirtää lehdissä olevat tärkeät aineet oksiin ja runkoon. Se ottaa talteen lehdissä olevat vihreät aineet. Silloin lehtien muut värit tulevat näkyviin. Värikästä aikaa sanotaan ruskaksi. Ruska-ajan jälkeen puu pudottaa lehdet.

Keväällä auringon valo alkaa taas lisääntyä ja ilma lämpenee. Silloin puut ottavat lehtivihreän takaisin käyttöönsä, tekevät uudet lehdet ja alkavat kasvattaa oksia, runkoa ja juuria.

Kevään tuloa ja lehtien puhkeamista kannattaa seurata tarkkaan! Koivun ensimmäisiä pikku lehtiä sanotaan hiirenkorviksi. Minusta oravankorva olisi niille sopivampi nimi.

Männyllä ja kuusella, jotka ovat minun suosikkipuitani, neulaset kestävät pakkasta. Ne eivät pudota neulasiaan.

Parhain terveisin,

Vaari Oravainen

Lisää tietoa: Puu tietää talven tulevan, kun pimeä lisääntyy (Yle) | Miksi keväällä on heleän vihreää? (Yle) |
Tulostettava kevätseurantakortti lapsille (Luontoliitto)

Mikä on pienin puu?

Suolla kituuttava mänty. Kuva: Anne Turunen

Varmaankin sellainen juuri siemenestä kasvanut pikku taimi on pienin puu. Puuhan se on sekin!

Katso tuota pientä mäntyä. Se on vain vähän yli puoli metriä korkea, puolet sinua pienempi. Mutta uskotko, se voi olla 30 vuotta vanha! Tunnetko jonkun 30-vuotiaan ihmisen? Onko hän pienempi vai isompi kuin sinä?

Tämä pikku mänty elelee suolla, missä on hyvin vähän ravinteita ja kesällä todella märkää. Vaikeissa oloissa se kasvaa kituuttaa hitaasti, hitaasti. Käpyjäkään se ei oikein jaksa tuottaa. Eikä sen tietysti tarvitsekaan, minä ruokailen toisaalla.

Olipa kinkkinen kysymys, kiitos!

Vaari Oravainen

Lisää kysymyksiä puista

KYSYMYKSIÄ ORAVISTA

Mitä Vaari Oravainen tykkää syödä?

Tämä on mieluisa kysymys! Minähän olen hyvän ruuan ystävä.

Joskus voit nähdä oravan pitelemässä käpyä käpälissään. Silloin orava syö. Se ei kuitenkaan syö koko käpyä, vaan siemenet käpysuomujen alta.

Suurinta herkkuani ovat kuusen siemenet. Myös männynsiemenet ovat hyviä, mutta yhteen männynkäpyyn ei mahdu yhtä paljon siemeniä kuin pitkään kuusenkäpyyn.

Pidän myös sienistä. Kuivatan sieniä puiden oksanhaaroissa talven varalle. Myös marjat ovat herkullisia. Sinunkin kannattaa syödä mustikoita ja puolukoita. Ne ovat erittäin terveellisiä.

Pähkinäpensaat ja tammet ovat aika harvinaisia meillä päin. Jotkut sukulaiseni asuvat sellaisissa metsissä, missä he saavat mahansa täyteen pähkinöistä ja tammenterhoista.

Toisinaan syön kasvejakin. Ne ovat vähän niin kuin salaatti sinun lautasellasi. Kesällä syön myös linnunmunia ja poikasiakin. Olen kyllä huomannut, että linnunpöntössä on usein metallia lentoaukon ympärillä. Silloin orava ei saa nakerrettua aukkoa suuremmaksi eikä siksi mahdu pönttöön hotkimaan linnunmunia.

Ai niin, napostelen silloin tällöin myös hyönteisiä ja toukkia, nam! Mitä sinä tykkäät syödä?

Vaari Oravainen

Lue lisää: Orava (Luonnonvarakeskus)

Kuinka paljon oravat syövät viikossa?

Vaari oravaisen laskelma viikossa syötyjen siementen määrästä. Kuva: Anne Turunen

Harjoittelin viikon ajan matematiikkaa. Matikkaahan se on, kun ensin laskee, kuinka monta siementä kävyssä on, sitten kuinka monta käpyä irrottaa kuusenoksista päivän aikana ja lopuksi vielä, kuinka monta päivää  viikossa on.

Söin tällä viikolla enimmäkseen kuusensiemeniä, koska ne ovat herkullisia ja käpyjä on tänä talvena paljon. Söin myös pari Olli Oravaisen kätkemää tammenterhoa ja muutaman sienen, jotka olin syksyllä itse nostanut oksanhaaraan kuivumaan. Jälkiruuaksi söin vähän kuusensilmujakin.

Maha ei jäänyt kurnimaan, kun irrottelin kuusenoksista 30 käpyä päivässä. Jokaisesta kävystä söin suunnilleen sata siementä. Siemeniä oli kävyissä yleensä paljon enemmän kuin sata, mutta en tyhjentänyt niitä kokonaan. Pudottelin niitä maahan, jotta metsähiiretkin saivat syötävää.

30 käpyä päivässä ja sata siementä jokaisessa kävyssä tekee yhden viikon aikana kaikkiaan 21 000 siementä. Voitte kuvitella, että jouduin keskittymään, etten mennyt laskuissa sekaisin!

Harjoittelin myös hieman korkeampaa matematiikkaa. Sain selville, että saan yhden päivän siemenistä saman verran energiaa, mitä sinä saat puolikkaasta juustolla päällystetystä ruisleipäviipaleesta. Ajatellaan toisiamme, kun syömme aamiaista!

Parhain terveisin,

Vaari Oravainen

Lähteet: Rödekorre (Naturhistoriska riksmuseet) | Havupuiden siemenet nyt kypsymisvaiheessa (Turun Sanomat) | Kalorilaskuri

Lisää kysymyksiä oravista

VAIKKA MITÄ MUITA LUONTOKYSYMYKSIÄ

Vaari Oravainen

Vaari Oravainen

vaari.oravainen@smy.fi