Vaari Oravainen vastaa lasten metsäkysymyksiin

Varsin viisas Vaari Oravainen asuu Mäntylässä. Siksipä männyt ovat hänen erikoisalaansa. Vaari tietää yhtä ja toista kuusistakin, sillä kuusensiemenet ovat hänen lempiruokaansa. Hän on myös kiinnostunut muista puulajeista ja metsän elämästä yleensäkin. Vaari ottaa vastaan lasten kysymyksiä osoitteessa vaari.oravainen@smy.fi. Vastaukset hän lähettää mielellään oikeana kirjepostina päiväkodille tai koululle ja lisäksi julkaisee ne tällä kysymys-vastaus-palstalla.

Miten niin pienestä männyn siemenestä voi kasvaa niin suuri puu?

Se onkin ihme! Siemen on kuin pieni automaatti, joka tietää miten toimia.

Kun männynsiemen pääsee hyvään kasvualustaan ja saa sopivasti kosteutta, auringon valoa ja lämpöä, alkaa siemenestä työntyä alaspäin pienenpieni juuri. Sitten ylöspäin kasvaa vihreä verso, pikkuruinen männyntaimi.

Taimen juuret ottavat maasta vettä. Neulaset saavat ilmasta kaasua, hiilidioksidia. Vedestä ja hiilidioksidista pieni puuntaimi valmistaa itselleen sokeria, jota sanotaan selluloosaksi. Selluloosaa kertyy pikkupuun runkoon, juuriin ja vähitellen kehittyviin oksiin. Silloin taimi kasvaa. Sen latva kasvaa ylöspäin pituutta, oksatkin kasvavat, runko kasvaa paksuutta ja juuret kasvavat syvälle maaperään. Niin pikkuisesta taimesta tulee vuosien myötä iso mänty.

Hyvä kysymys, kiitos!

Vaari Oravainen

Kuinka paljon oravat syövät viikossa?

Vaari oravaisen laskelma viikossa syötyjen siementen määrästä. Kuva: Anne Turunen
Vaari oravaisen laskelma viikossa syötyjen siementen määrästä. Kuva: Anne Turunen

Harjoittelin viikon ajan matematiikkaa. Matikkaahan se on, kun ensin laskee, kuinka monta siementä kävyssä on, sitten kuinka monta käpyä irrottaa kuusenoksista päivän aikana ja lopuksi vielä, kuinka monta päivää  viikossa on.

Söin tällä viikolla enimmäkseen kuusensiemeniä, koska ne ovat herkullisia ja käpyjä on tänä talvena paljon. Söin myös pari Olli Oravaisen kätkemää tammenterhoa ja muutaman sienen, jotka olin syksyllä itse nostanut oksanhaaraan kuivumaan. Jälkiruuaksi söin vähän kuusensilmujakin.

Maha ei jäänyt kurnimaan, kun irrottelin kuusenoksista 30 käpyä päivässä. Jokaisesta kävystä söin suunnilleen sata siementä. Siemeniä oli kävyissä yleensä paljon enemmän kuin sata, mutta en tyhjentänyt niitä kokonaan. Pudottelin niitä maahan, jotta metsähiiretkin saivat syötävää.

30 käpyä päivässä ja sata siementä jokaisessa kävyssä tekee yhden viikon aikana kaikkiaan 21 000 siementä. Voitte kuvitella, että jouduin keskittymään, etten mennyt laskuissa sekaisin!

Harjoittelin myös hieman korkeampaa matematiikkaa. Sain selville, että saan yhden päivän siemenistä saman verran energiaa, mitä sinä saat puolikkaasta juustolla päällystetystä ruisleipäviipaleesta. Ajatellaan toisiamme, kun syömme aamiaista!

Parhain terveisin,

Vaari Oravainen

Lähteet: Rödekorre, Naturhistoriska riksmuseet | Havupuiden siemenet nyt kypsymisvaiheessa, Turun Sanomat | Kalorilaskuri

Ota yhteyttä

Vaari Oravainen

Vaari Oravainen

vaari.oravainen@smy.fi