Petteri Taalas Metsäpäivillä: ”Ilmastonmuutosta ei torjuta hiilinieluilla”

Ilmastonmuutokseen on sopeuduttava, Petteri Taalas totesi Metsäpäivillä. Kuva: Minnéa Mattbäck|

”Villakoiran ydin on fossiilienergian tuottama hiili. Jos siihen ei puututa, ilmaston lämpenemisen aiheuttamia ongelmia ei pystytä ratkaisemaan”, Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas totesi valtakunnallisten Metsäpäivien avajaisissa Helsingissä.

Katso Petteri Taalaksen Metsäpäivien avajaisten esityskalvot.

Taalaksen mukaan hiilidioksipitoisuuksien lisääntymisestä 90 prosenttia liittyy fossiilienergian käyttöön ja noin 10 prosenttia metsien hävittämiseen. Metsäkato on huolestuttavaa trooppisilla leveysasteilla ja globaalisti tärkein metsäkysymys on Taalaksen mukaan trooppisen metsäkadon pysäyttäminen esimerkiksi Brasiliassa ja Indonesiassa.

Taalas totesi, että metsien hiilinielujen kasvattamisella voidaan saada aikaan myönteistä kehitystä mutta ei ratkaista ongelmia. Suurin potentiaali hiilinielujen lisäämiseen on hänen mukaansa entisissä kommunistimaissa, joissa metsänhoitokulttuuri on ollut erilainen kuin esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa.

”Suomessa voidaan viivästyttää fossiilisista luopumista satsaamalla hiilinieluun, mutta onko se kokonaisuudessaan yhteiskunnallisesti järkevää? Se on poliittinen kysymys”, Taalas sanoi.

Taalas sanoo seuranneensa kiinnostuneena Suomen ilmastokeskustelua, jota hän pitää kansainvälisesti hyvin poikkeavana metsäsektoriin kohdistuvine ylikierroksineen. Hän painottaa paitsi fossiilisista energialähteistä luopumista, myös sopeutumista ilmastonmuutokseen.

”Muutos etenee seuraavat 50 vuotta, se on fakta. Tällä hetkellä poliitikkojen haasteena on se, miten tuodaan kansan hyväksymiä keinoja peliin muutoksen hidastamiseksi.”

Taalas piti puheensa jo 90. kerran järjestettävillä valtakunnallisilla Metsäpäivillä, johon osallistuu yli 500 metsäalan asiantuntijaa ja vaikuttajaa Helsingin Clarion-hotellissa. Kaksipäiväisen tapahtuman pääteemoja ilmastonmuutoksen lisäksi ovat tutkimus, työhyvinvointi ja puun uudet mahdollisuudet.

Metsäpäivistä vastaavan Suomen Metsäyhdistyksen puheenjohtaja Eeva Hellström kehotti yleisöä visioimaan tulevaisuuden kuvia, jotka eivät kumpua pelkoon pohjautuvasta liikehdinnästä vaan uusista mahdollisuuksista.

”Meidän on myös kerrottava entistä monipuolisemmin, mitä kaikkea metsämme monipuolisesti ja kestävästi käytettynä voivat tulevaisuudessa mahdollistaa ja miten sillä voidaan tukea globaalien kestävyyshaasteiden ratkaisemista.”


www.metsapaivat.fi


 

Kirjoita kommentti