Metsäyhdistyksen blogi: Portti auki metsään


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Suomen tavoite on olla hiilineutraali, ja talkoissa ovat mukana myös kylät ja kaupungit. Hyvä esimerkki löytyy kotikaupungistani Vantaalta, joka tunnetaan paitsi keväisen metsänvihreästä käärijäväristä, myös Suomen suurimmasta hirsipäiväkodista.

Koivukylässä sijaitseva päiväkoti on lähellä päärataa mutta metsän ympäröimä. Maisemaan sovitettu massiivipuurakennus on paitsi hiilivarasto, myös energiatehokas. Se lämpiää maalämpökaivoin ja aurinkopaneelein.

Päiväkodin lapset tekevät pihan pikkumetsään päivittäin retkiä ja rakennuksen etelänpuoleiseen isompaan metsään johtaa oma portti, mikä lämmittää vierailijankin mieltä. Myös päiväkotiryhmien nimet vievät ajatukset luontoon: lapset on jaettu Pajuihin, Koivuihin, Mäntyihin. 

Yhtenä kantavana teemana Koivukylän päiväkodin arjessa on kiertotalous, joka näkyy kaikessa retkistä  pihan istutuslaatikoihin ja vanhempainiltoihin saakka. Puumateriaali ulkona ja sisällä tukee teemaa. Hirsi on uudelleen käytettävä ja jopa siirrettävä materiaali: aikanaan eteläpohjalaiset kahden ”fooninkin” talot siirtyivät tarvittaessa paikasta toiseen. Tunnetaan myös tapauksia, joissa tilalta poismuuttava nuorempi sisarus saattoi saada läksiäislahjaksi toisen kerroksen hirret. Vanhempi sisarus jatkoi tilaa ensin yksifooninkisena, myöhemmin hän kaatoi puut taas toiseen kerrokseen.

Itse sain käydä päiväkodin kauniissa 1940-luvulla rakennetussa hirsirunkoisessa puurakennuksessa, joka on edelleen pystyssä Pieksämäellä. Betoninen yläkouluni siinä naapurissa purettiin kymmenen vuotta sitten. Myös lasteni 70-lukulainen betonibunkkeripäiväkoti on jo purettu. Onnekseen he saivat metsäruiskeen kodin ohella alakoulussa Tuusulan Linjamäen silloisessa kauniissa vanhassa hirsikoulussa metsän keskellä.

Vantaan kaupungille iso peukku siitä, että Koivukylän lapset saavat päiväkodissa ehkä ensimmäisen kosketuksensa metsään. On arvokasta, että tiuhaan rakennetun ja monikulttuurisen pääkaupunkiseudun lapset saavat johdannon kestävään elämäntapaan, jokaisenoikeuksiin ja kiertotalouteen, mikä aikaisemmille sukupolville välittyi elettäessä lähellä luontoa ja metsää – sitä monipuolisesti hyödyntäen ja siitä huolta pitäen.

Nautitaan kesällä kauniista metsäluonnosta ja kerätään voimia viisaisiin päätöksiin myös tulevaisuudessa!

Kirjoita kommentti