Metsäyhdistyksen blogi: Suomalainen saa puusta turvaa


Kirjoittaja on Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja

Venäjän hyökkäyssodan sulkiessa itämarkkinat suomalaista tukkia ja puupohjaisia innovaatioita kysytään sekä kotimaassa että maailmalla.

Nyt jos koskaan suomalaisten kannattaa luottaa metsään. Venäjän hyökkäyssodan sulkiessa itämarkkinat suomalaista tukkia ja puupohjaisia innovaatioita kysytään sekä kotimaassa että maailmalla. Myös ilmastokriisi huutaa puuta ja puupohjaisia ratkaisuja, joita syntyy meillä Suomessa kotimaisesta huippuosaamisesta.

Metsä turvasi, kun Suomea uhkasivat nälkä ja sota. Vanha kansa pani leipään puolet petäjäistä, ja vihollisen pommikoneilta piilouduttiin maalla metsän suojaan. Metsä suojaa yhä suomalaisia, mutta eri tavoin. Se auttaa meitä luomaan ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen haasteisiin.

Kun puuta käytetään, sillä useimmiten korvataan samalla jotain fossiilista raaka-ainetta. Puupohjaisesta tekstiilistä odotetaan puuvillan korvaajaa ja puupohjainen muovi korvaa fossiilista muovia. Koronapandemian aikaan suomalaiset virkistäytyivät metsässä. Pandemiassa lähimetsissä ja kansallispuistoissa on ollut melkein ruuhkaisempaa kuin Mannerheimintiellä.

Metsälaki säädettiin Suomessa 150 vuotta sitten. Se on velvoittanut ja kannustanut suomalaisia metsäomistajia uudistamaan metsämme. Tätä vihreää turvasatamaa on kolme neljäsosaa maa-alasta. Metsä antaa turvaa Suomelle ja maailmalle.

Kirjoitus on ensimmäisen kerran julkaistu Helsingin Sanomissa 14.3.2021.

Kirjoita kommentti