Suomalaisten mielestä kaunein kuusi on kotimainen viljelykuusi – Yhdysvalloissa yli 80 prosenttia kuusista on muovisia

Perinteiden ja kauneusarvojen lisäksi joulukuusen hankintaan vaikuttavat yhä vahvemmin ympäristöarvot. Puulajeista erityisesti mäntyä vierastetaan, vaikka sitä myös käytetään ainakin pohjoisimmassa Suomessa.

Suomalaiskodeissa koristellaan jouluna puolitoista miljoonaa kuusta. Niistä neljä viidestä on ostokuusia, joista arviolta 85 prosenttia on kasvatettu Suomessa. Omasta tai tuttavan metsästä suomalaiset hakevat noin 300 000 joulukuusta.

Perinteinen metsäkuusi häviää suomalaisten mielestä kuitenkin kauneudessa varta vasten joulukuuseksi viljellylle puulle. Suomen metsämuseo Luston äänestyksessä joulupuuviljelmällä kasvatettu, leikkaamalla muotoiltu kuusi oli suosituin.

Viljelykuusi sai joulukuun alussa järjestetyssä Joulupuun päivä -tapahtumassa 37 prosenttia yleisön äänistä. Viidennes vastaajista olisi valinnut kotiinsa mieluiten Luonnonvarakeskuksen tutkimusmetsässä kasvaneen nuoren metsäkuusen.

Lusto kysyi myös, millaista puuta äänestäjät eivät missään tapauksessa haluaisi kotiinsa. Yli 70 prosenttia vastaajista vierasti mäntyä ja lähes 60 prosenttia ei huolisi muovikuusta. Makedonianmäntyä ja pylväsmäistä katajaa vierasti vajaat puolet vastaajista.

Lähikuusi on ekologinen valinta

Suomen metsäkeskuksen mukaan joulupuun valinnassa näkyy nykyisin yhä enemmän ympäristötietoisuus. Yhä useampi hankkii kotiinsa esimerkiksi pienen ruukkukuusen, joka ei mene hukkaan joulun jälkeenkään, jos sen istuttaa pihalleen.

”Metsästä kotiin kannattaa kantaa taimikossa hitaasti kasvanut tuuhea kuusi. Näin saadaan tilaa parempikasvuisille puille, mikä lisää myöhemmin myös metsän hiilensidontaa”, sanoo Metsäkeskuksen metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes.

Mitä lähempää kuusi hankitaan, sitä ympäristöystävällisempi se on. Lähikuusen hiilijalanjälkeä pienentää ennen muuta lyhyt kuljetusmatka.
Suomen Joulupuuseuran mukaan suomalaisen joulukuusen hiilijalanjälki on muutaman kilon suuruusluokkaa. Kasvatuksessa käytetään lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Saksassa lasketaan, että hehtaarin kokoinen joulukuusiviljelmä sitoo hiiltä 145 tonnia eli huomattavasti enemmän kuin muutoin viljelty peltohehtaari. Ympäristöystävällisyyttä lisää Saksan joulukuusenkasvattajien liiton mukaan se, että torjunta-aineiden sijaan viljelmä huolletaan lampaiden avulla.

Muovikuusi on aitoa kuusta ympäristöystävällisempi, jos sitä käytetään tarpeeksi monta kertaa. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Antti Asikainen totesi Helsingin Sanomille 18. joulukuuta, että arviot muovikuusen käyttöiästä vaihtelevat kuudesta 20 vuoteen.

Joulukuusiperinne on kansainvälinen

Joulukuusiperinne on kulkeutunut Suomeen Keski-Euroopasta, ja kuusitrendit muistuttavat yhä toisiaan. Esimerkiksi Saksan joulukuusenkasvattajien liitto kertoo, että joulukuuset pienenevät ja kotimaistuvat.

Saksassa myydään tänä vuonna 27 miljoonaa joulukuusta. Liiton arvion mukaan noin 90 prosenttia niistä on kasvatettu Saksassa.

Britannian joulukuusenkasvattajat kehottavat hankkimaan kotimaisen, aidon kuusen, koska kasvaessaan kuusi ehtii tuottamaan runsaasti happea ja tarjoamaan kodin monelle eliölle.

Yhdysvaltain joulukuusiyhdistys suhtautuu kuusen valintaan avoimesti. Yhdistyksen puheenjohtajan Jami Warnerin mukaan perheen perinteet ja joulumuistot ovat valinnassa tärkeintä.

Joulua juhlitaan kuusen äärellä yli 95 miljoonassa amerikkalaiskodissa. Amerikkalaiskuusista 82 prosenttia on tekokuusia.

Kännykkäluvalla ja kätköilemällä

Aidon kuusen voi Suomessa ostaa marketin pihalta, verkosta kotiin kuljetettuna tai sen voi monelta viljelmältä käydä itse valitsemassa ja kaatamassa. Kilpailuhenkiset seikkailijat voivat Suomessa osallistua kuusikätköilyyn.

Metsänomistajien metsänhoitoyhdistykset lahjoittavat joulukuusia ilmoittamalla kuusen koordinaatit verkossa etukäteen ilmoitettuna aikana. Geokätköilyn periaatteita mukaillen kätköilykuusia voi lähteä etsimään kuka tahansa.

Ensimmäisenä paikalle löytävä saa pitää kuusen. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin viime viikonloppuna.

Osassa Suomea joulukuusen saa hakea valtion talousmetsästä ostamalla viiden euron hintaisen kännykkäluvan. Metsähallituksen palvelu on käytössä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.


Luston joulupuuäänestys

Joulupuuseuran kotisivu

Metsähallituksen mobiilikuusilupa

Aiemmin forest.fi:ssä:

Joulukuusisafarilla joulupuun saa kaataa itse

Paras joulukuusi haetaan metsästä itse – kätköily tekee siitä jännittävää

Katso tästä, miltä joulu näyttäisi, jos metsiä ei saisi käyttää:


 

Kirjoita kommentti