Suomi 100 vuotta: Suomalainen onni asuu metsässä

Suomalainen onni asuu metsässä -teema kertoo metsien merkityksestä satavuotiaassa Suomessa – ja sen tulevaisuudessa. Metsäyhdistys etsii teeman kunniaksi 100 syytä mennä metsään. Myös Metsävisa ja Havina-verkkosovellus juhlistavat satavuotiasta Suomea. Teeman visuaalinen ilme on vapaasti käytettävissä vuoden 2017 metsäalan tapahtumissa.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlissa nostetaan malja metsien merkitykselle koko yhteiskunnan hyvinvoinnissa. Metsillä ja metsien hyödyntämisellä on aina ollut suuri merkitys suomalaisille. Metsästä on saatu suojaa ja ravintoa, rakennus- ja polttoaineita sekä muita materiaaleja.

Metsät ovat antaneet henkistä pääomaa ja vaikuttaneet suomalaisen identiteetin muodostumiseen. Metsien varaan on vahvasti nojannut myös suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen.

Tulevina vuosina metsien merkitys korostuu entisestään, kun maailma pyrkii hillitsemään ilmaston lämpenemistä, korvaamaan fossiiliset raaka-aineet puulla ja rakentamaan biotalousyhteiskuntaa. Tämä edellyttää myös metsien käytön hyväksyttävyyden lisäämistä. Metsien historiallista merkitystä unohtamatta juhlavuoden pääpaino onkin tulevassa sadassa vuodessa.

Juhlavuosi näkyy monin tavoin Suomen Metsäyhdistyksen toiminnassa. Katso myös Metsässä tapahtuu 2017 -kalenterista muiden toimijoiden metsään liittyvät juhlavuoden tapahtumat.

#OnniMetsässä & 100 syytä mennä metsään

Metsä tuottaa ihmisille onnellisuutta lukemattomin eri tavoin. Joillekin onni on kävely lähimetsässä ja hengähdyspaikka arjen kiireiltä, toisille polttopuiden pilkkomista, marjasaaliita ja metsästystä, muutamille tärkeä elinkeino. Metsä merkitsee jokaiselle jotakin – ovathan suomalaisten juuret metsässä.

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi Metsäyhdistys kutsuu kaikki pohtimaan, voimistamaan ja monipuolistamaan omaa metsäsuhdettaan.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden aikana Suomen Metsäyhdistys haastaa sinut pohtimaan metsäsuhdettasi. Keräämme metsästä onnensa tavalla tai toisella ammentavilta ihmisiltä 100 syytä mennä metsään – kerro meille omasi ja vie haastetta eteenpäin!

  • Ohjeet ja kokoelman löydät täältä: Sata syytä mennä metsään.
  • Ota meihin yhteyttä info@smy.fi
  • Jaa ajatuksesi, kokemuksesi ja kuvasi onnesta myös somessa: #onnimetsässä #foreststateofmind

Yhteinen ilme metsäalalle

Suomalainen onni asuu metsässä -teeman visuaalinen ilme on vapaasti käytettävissä vuoden 2017 metsäalan tapahtumissa. Suomen Metsäyhdistys tilasi  onnelle ilmeen, jossa näkyvät metsien moninaiset merkitykset ja metsäalan monipuolisuus: luonto ja hyvinvointi, kestävä metsätalous, tiede ja tutkimus sekä puu rakentamisessa, pakkauksissa ja designissa.

Graafikko Marko Myllyahon suunnittelemia logoja on viisi erilaista. Ne esittelevät edellä mainitut neljä eri teemaa, yksi logo kokoaa kaikki teemat yhteen.

Onnin ilme löytyy Materiaalit-sivuilta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.


Havina – Aikamatka suomalaiseen biotalouteen

Suomen historiaa aina jääkaudelta nykyhetkeen ja tulevaisuuteen peilaa juhlavuoden alussa valmistunut Havina. Se on Suomen Metsäyhdistyksen tuottama pelillistetty opetusmateriaali kouluille. Yläkoululaisille suunniteltu verkkosovellus tarjoaa oivalluksia ja uusia näkökulmia myös aikuisille.

Havina kertoo suomalaisen yhteiskunnan ja teknologian kehittymisestä, ihmisten elämäntavan ja metsäsuhteen muuttumisesta ja siitä, miten nuo kaikki ovat vaikuttaneet toisiinsa ja tapaamme käyttää metsiä. Aikajanalla matkatessaan huomaa, miten yksi asia johtaa toiseen ja kuinka biotalous on kiertotalouden vihreä moottori. Siinä vanha viisaus kohtaa usein uuden teknologian ja huippuosaamisen.

Havinan tarjoama aikamatka suomalaiseen biotalouteen on osa juhlavuoden virallista ohjelmaa.


Metsävisan 2017 finaaliin sata osallistujaa

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Metsävisan teemoja ovat suomalainen metsäluonto ja suomalaisten metsäsuhde.

36. kertaa järjestettävään metsävisaan on osallistunut jo yli miljoona suomalaista.  Tänä vuonna sadan parhaan koulun paras visailija kutsutaan opettajansa kanssa suureen loppukilpailuun Helsinkiin 15.-16.5.2017. Loppukilpailu käydään Haltiassa ja Taitaja2017 -tapahtuman yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Metsävisaan osallistuu puolet Suomen yläkouluista, 26 700 oppilasta 660 opettajan johdolla.

Tutustu juhlavuoden Metsävisan kulkuun tapahtuman verkkosivulla: Metsävisa sekä somessa #metsävisa.