Vierasblogi: 10 vinkkiä monimuotoisuuden lisäämiseen metsäalalla – muttei maastossa vaan työyhteisössä


Kehityspäällikkö, Puunjalostusinsinöörit ry, tuore metsätalousinsinööri (Kuva: Petri Mast)

Oletko koskaan ollut tilanteessa, että mietit uuden liikuntaharrastuksen aloittamista muttet tiedä mitä haluaisit tehdä? Selaat netistä eri vaihtoehtoja, mutta kuvien perusteella kaikkia lajeja tuntuu harrastavan vain nuoret, jo valmiiksi hyväkuntoiset ihmiset, joilla on viimeistä huutoa olevat urheiluvaatteet. Lopulta päädyt toteamaan, että ei näistä lajeista taida mikään sopia minulle, tällaiselle keski-ikäiselle ruuhkavuosia elävälle sohvaperunalle, ja harrastus jää aloittamatta.

Vastaavassa tilanteessa on ulkomaalaistaustainen nuori, joka pohtii tulevaisuuden työuraa ja koulutusvalintaa. Hän tutkii eri aloja niin oppilaitosten kuin yritystenkin medioista, löytää eri metsäalan toimijoita, muttei tunnista kuvista itseään ja toteaa, että ala ei taida olla minua varten, ja siirtyy tutkimaan seuraavaa alaa.

Metsäalan osaajista ja varsinkin ammatillisen koulutuksen saaneista ammattilaisista, kuten metsureista, metsäkoneenkuljettajista ja puuautonkuljettajista on pulaa. Lisäksi metsäalalta ennakoidaan eläköityvän muihin aloihin verrattuna merkittävästi enemmän työntekijöitä seuraavan 10 vuoden aikana, peräti 35 %. Osaajapulaan on kuitenkin löydetty ratkaisukeinoja. Esimerkiksi Metsä ja me -hankkeen tutkimuksen mukaan yksi keino muiden muassa olisi alan työyhteisöjen monimuotoisuuden kasvattaminen ja nuorten ja eritaustaisten ihmisten houkuttelu alalle. Haasteena vain on, että metsäala ei kiinnosta nuoria eikä varsinkaan ulkomaalaistaustaisia. He eivätkä myöskään tunne alan mahdollisuuksia. Tutkin opinnäytetyössäni visuaalisen markkinointiviestinnän, eli markkinoinnissa käytettävien kuvien merkitystä metsäalan vetovoimaisuuden vahvistamisessa erityisesti ulkomaalaistaustaisten, pääkaupunkiseudulla asuvien nuorten näkökulmasta.

Representaatiolla, eli sillä, millä tavoin kuvat ja tekstit esittävät ja tuottavat todellisuutta ja kenen näkökulmasta, on merkitystä myös metsäalalla. Pelkästään kuvaston monimuotoistaminen ei toki osaajapulaa ratkaise mutta on askel metsäalan vetovoimaisuuden kasvattamiseksi ja tunnettuuden parantamiseksi. Nuoret kaipaavat metsäalan markkinointiviestinnältä samaistuttavuutta, totuudenmukaisuutta ja aitoutta. Opinnäytetyön tulokset vahvistivat näitä toiveita.

Alla 8+2 vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun oman organisaatiosi kuvaston monimuotoisuuden kasvattamisessa. Samalla saatat kasvattaa oman organisaatiosi diversiteettiä, joka tutkitusti edistää organisaation innovatiivisuutta, taloudellista tulosta, henkilöstön tyytyväisyyttä ja vähentää vaihtuvuutta.

8

  1. Organisaation arvot. Jos organisaation arvoina on esimerkiksi yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, varmista, että se näkyy kuvissa ja että arvot näkyvät myös käytännössä organisaation johtamisessa.
  2. Kohderyhmä ja viesti. Määrittele, ketä haluat kuvien avulla tavoittaa, ketä puhutella ja millaisella viestillä. Eri kohderyhmille toimivat eri viestit.
  3. Monipuolisuus. Monimuotoisuus on paljon muutakin kuin monipuolinen ikä- ja sukupuolijakauma. Kuvissa on täten hyvä esiintyä mahdollisimman monenlaisia ihmisiä ja vähemmistöjä ja monipuolisia työtehtäviä.
  4. Aitous ja totuudenmukaisuus. Kuvien tulee kertoa organisaation toiminnasta ja työnteosta totuudenmukaisesti ja ymmärrettävästi. Käytä kuvissa oikeita, alalla työskenteleviä tai sitä opiskelevia henkilöitä aina, kun se on mahdollista, ja kuvaa siellä missä töitä tehdään.
  5. Aktiivisuus. Poseeraamisen sijaan kuvissa esiintyvien ihmisten olisi hyvä olla aktiivisia aidossa työympäristössä. Se kertoo kohderyhmälle selkeästi, mistä alassa tai työtehtävissä on kyse.
  6. Poikkea stereotypioista. Ole rohkeasti erilainen ja tee asioita perinteistä poiketen. Se herättää huomiota ja kiinnostusta eri tavalla kuin perinteiseksi mielletyt kuvat.
  7. Visuaalisuus. Panosta kuvien visuaalisuuteen ja laatuun mutta vältä teennäisyyttä.
  8. Lopuksi muista, että monimuotoiset kuvatkaan eivät toimi, ellei kuvan aihe ole kiinnostava ja monimuotoisen työyhteisön kehittäminen ja johtaminen ole sisäänrakennettuna organisaation kulttuurissa.

+2

  1. Luonto. Ihmisten lisäksi myös luontokuvien on hyvä olla monipuolisia ja kuvata erilaisia suomalaisia metsätyyppejä ja eri vuodenaikoina. Kuvissa saa myös näkyä metsänkäsittelyn jälkiä ja niissä on hyvä olla ihmisiä tekemässä töitä.
  2. Puupohjaiset tuotteet. Kerro kuvissa myös siitä, mihin puuta käytetään ja millaisia tuoreita puupohjaisia innovaatioita on keksitty.

Mutta se johtaminen onkin jo toisen opinnäytetyön arvoinen aihe.

Löydät opinnäytetyön kokonaisuudessaan Thesuksesta.

Kirjoita kommentti

Suomen Metsäyhdistys ry
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.