Vierasblogi: Leon ja Misan TET-viikko Suomen Metsäyhdistyksessä – Vaihtoehtoista koulunkäyntiä ja kullan kallista työkokemusta


Kirjoittajat olivat TET -harjoittelussa Suomen Metsäyhdistyksessä keväällä 2024

Leo, 8. luokka

Pääsin viikon mittaiseen TET -harjoitteluun Suomen Metsäyhdistykselle, kun kouluni opettaja edotti minulle TET -paikaksi Suomen Metsäyhdistystä. Tartuin vinkkiin ja lähetin sähköpostia Suomen Metsäyhdistykseen. Näin sain oman TET -paikkani.

Viikon aikana pääsi tutustumaan Metsäyhdistyksen toimintaan ja historiaan. Suomen Metsäyhdistys on edistänyt Suomen metsäalan tulevaisuutta vuodesta 1877 lähtien.

Viikon aikan pääsin osallistumaan moniin kokouksiin. Tein myös monenlaisia toimistotehtäviä, kuten etsin tietoja kouluista, joissa voi opiskella metsäalan opintoja ja pakkasin puulajikortteja. Pääsin myös tarkastelemaan koululaisten mielipiteitä puusta valmistetuista tuotteista. Tutustuin viikon aikana moniin puusta valmistettuihin tai puuta sisältäviin tuotteisiin. Niitä olivat esimerkiksi puusta valmistettu lastoitusmateriaali ja puiset kellot. Viikon aikana selvisi kuinka paljon puuta on asioissa, joita käytämme joka päivä.

Tutustuin Metsäyhdistyksen toteuttamiin tapahtumiin ja kampanjoihin. Pääsin näkemään Metsien Suomi kampanjan mainokset ja antamaan niistä palautetta. Kevään 2024 Metsien Suomi kampanja kertoo ihmisille uusista puupohjaisista tuotteista. Tutustuin myös Havina-peliin ja sen sisältöön. Havina-pelin avulla voi tutustua siihen miten metsiä on käytetty ennen ja Havinan aikajana ylettyy nykypäivään asti. Tutustuin myös uuteen oppimateriaaliin ja sain antaa sille palautetta. Pelasin lisäksi yläkouluikäisille suunnattua Metsävisaa eli Metsätietäjä-peliä. Metsävisassa on luontoaiheisia kysymyksiä. 

Viikon yhtenä päivänä minä pääsin vierailulle Helsingin yliopistoon Viikin kampukseen. Tutustun yliopistoon ja pääsin päivän aikana kuuntelemaan riistaeläintieteen ja patologian luentoa. Tutustuin myös laserkeilaukseen, jonka avulla pystyi nähdä puiden pituuksia ja muotoja ilmakuvasta.

Kiitos TET -paikasta Suomen Metsäyhdistys ja kiitos kaikille mukaville työkavereille.

Misa, 9. luokka

Mielestäni tämä TET- jakso oli erityisen mieluinen ja hyvä kokemus. Tämä toi työkokemukseeni erilaista näkökulmaa, että työnteko voi myös olla juttelupohjaista.

Täällä toimistolla tehtävänämme toisen TET-harjoittelijan kanssa, oli esimerkiksi arvioida ja kommentoida erilaisia kouluihin meneviä töitä, tai yleensä nuoria koskevaa viestinnän tuotoksia. Siten työntekijät voisivat mahdollisesti saada vinkkejä siihen, miten parantaa omaa viestintäänsä.

Toimistolla oli myös annettu meille tehtäväksi lajitella “korttipaketteja” omiin pieniin “taskuihin” ja pakata ne pahvilaatikoihin. Työtehtäviin kuului myös toimistotöissä, kuten kokouksen valmisteluissa auttaminen. 

Mielestäni tästä TET- viikosta sai taas yhden esimerkin siitä, että töitä on monenlaisia, joskus on raskaampaa, mutta joskus on kevyempää. Tärkeintä on että jäi hyvä fiilis kuluneesta viikosta. Hyvään fiilikseen vaikuttivat myös todella mukava työporukka ja hyvät työtilat, jossa työn tekeminen on mieluisaa.

Tämä työviikko ei ole pelkästään tavallinen TET-viikko. Kuulun omassa koulussani niinsanottuun “TEPPO- ryhmään” (Työelämäpainotteinen perusopetus).

Tepossa on se juju, että koulu arkeen kuulu ripotellusti muutamia viikkoja, milloin mennään erilaisiin työpaikkoihin viikon ajaksi. Harjoittelujaksoilla voi kerryttää työkokemusta ja saada uusia näkökulmia omaan elämään ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Se myös helpottaa siinä mielessä koulunkäyntiä, että se tuo hieman vaihtelua perus kouluarkeen. Sillon kuin pääsee tekemään viikon jotakin toista asiaa, jaksaa keskittyä koulussa paremmin.

Kirjoita kommentti