Vierasblogi: Opiskelijan Metsäpäivät
Kirjoittaja on metsätieteiden opiskelija Helsingin yliopistosta. Hän vieraili Metsäpäivillä syksyllä 2023.
Kirjoitus on julkaistu Metsäylioppilaiden ainejärjestölehden Forstihuudon joulunumerossa talvella 2023.
Suomen Metsäyhdistys kokoaa vuosittain metsäalan ammattilaisia yhteen kaksipäiväiseen tapahtumaan Metsäpäiville. Tänä vuonna (2023) tapahtuma järjestettiin Clarion-hotellissa 26.–27.10. Tapahtuman pääteemana oli tulevaisuuden metsäala.
Pääsin itse osallistumaan Metsäpäiville Forstihuudon edustajana, mutta metsäylioppilaita näkyi tapahtumassa niin osallistujina kuin talkootyöläisinäkin. Mitä tämä metsäammattilaisille suunnattu tapahtuma sitten voi tarjota opiskelijalle? Tämä kysymys johdatteli minut antoisiin keskusteluihin lukuisten osallistujien kanssa, jotka edustivat niin metsäalan ammattilaisia kuin opiskelijoitakin.
Metsäpäivät ovat ennen kaikkea verkostoitumistapahtuma. Metsäalalla pitkään työskennelle henkilölle tämä ehkä tarkoittaa harvemmin tavattavien kollegojen näkemistä ja kuulumisten vaihtamista. Opiskelijalle kyse voi kuitenkin olla uusien verkostojen muodostamisesta – jalan oven väliin saamisesta. Metsäpäivillä opiskelija pääsee keskustelemaan erilaisten metsäalan ammattien edustajien kanssa. Alamme on pieni ja osa voi hyvinkin olla samoja kasvoja, joita tapaa uudelleen seuraavan vuoden kesätöiden rekrytointiprosesseissa. Itsekin pääsin käymään Metsäpäivillä useamman keskustelun siitä, mitä kaikkea työhakemukseen kannattaa työnantajan näkökulmasta laittaa – ja mitä jättää pois…
Opiskelijoita myös halutaan Metsäpäiville. Tämän ajatuksen moni haastattelemani henkilö toi esiin. Eri yritykset pääsevät Metsäpäivillä esittäytymään opiskelijoille ja antamaan kuvan itsestään nimenomaan työnantajana. Tätä ilmensi myös se, että tänä vuonna Metsäpäivillä oli ensimmäistä kertaa sponsoroida opiskelijoita Metsäpäiville. Ilmeisesti tänä vuonna Metsäpäiville osallistuvia opiskelijoita oli ollut enemmän kuin pitkään aikaan.
Opiskelijoiden mukana olo takaa, ettei tapahtuma jää ajasta jälkeen. Kun nuoret pääsevät osallistumaan tapahtumaan, taataan sen pysyvyys elävänä ja jatkuvana. Vaikuttaa siltä, että Metsäpäivätkin ovat jonkinlaisessa muutoksessa. Kenties tulevina vuosina tapahtuma tulee olemaan opiskelijalähtöisempi.
Metsäpäivien ensimmäinen päivä koostui lyhyistä puheenvuoroista kolmella eri lavalla, joista sai mennä seuraamaan kiinnostavinta. Aiheet olivat äärimmäisen ajankohtaisia vaihdellen tekoälyn metsänhoidollisesta käytöstä tulevaisuuden metsäalan työntekijän piirteisiin. Yliopistossa opetettava asia on aina tutkittuun tietoon perustuvaa, mikä tekee siitä aina jollain tasolla vanhaa. Metsäpäivillä käydyt aiheet ovat sen sijaan juuri sitä uusinta uutta asiaa. Tämä tarjoaa opiskelijalle syvyyttä jo opittuun. Loimun edustaja Elli Suonpää huomautti tästä keskustellessamme hyvin: voisiko opiskelija löytää Metsäpäiviltä esimerkiksi aiheen opinnäytetyöhönsä?
Metsäpäivien puheenvuorot tarjoavat opiskelijalle myös jotain muuta arvokasta: silmäyksen metsäalan vuoropuheluun. Alallamme vallitseva ajoittain kiivaskin keskustelu on jotain, jota metsänhoitajaksi valmistuva tulee kohtaamaan tulevaisuudessa. Asiantuntijapuheenvuoroista välittyivät vahvasti kunkin puhujan arvot ja mielipiteet. Keskustelun seuraaminen vaati kriittistä tarkastelua, sillä välillä asiantuntijat tuntuivat esittävän mielipiteitään faktoina. Tätä tasapainottamassa olivat esitysten jälkeiset tiukat kysymykset, jota yleisöstä esitettiin. Opiskelijana oli kiinnostavaa seurata, miten vankkaa asiantuntijuutta esiintyjältä vaaditaan yleisön vakuuttamiseen silloinkin, kun yleisön yllättäen esittämät kysymykset haastavat huolellisesti valmistellut argumentit.
Metsäinsinöörin ja metsänhoitajan koulutuksenmoninaisuuden hahmotti Metsäpäivillä hyvin. Metsäpäiville kokoontuu laaja joukko alan ammattilaisia, jotka ovat työllistyneet hyvin erilaisiin tehtäviin. Opiskelijana oli äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle tulevan ammattimme osaaminen voi viedä. Metsäala on niin luonnontieteiden, ekonomian kuin humanisminkin yhteenliittymä, ja Metsäpäivät olivat jälleen yksi todiste tästä. Työpaikkojen ja työtehtävien kirjon näkeminen voi auttaa opiskelijaa löytämään paikkansa metsäalalla. Opiskelijan, joka vielä etsii identiteettiään alalla, voi olla antoisaa nähdä laaja metsäammattien kirjo.
Tulevaisuus-teema toi Metsäpäiville mukanaan erisävyisiä puheenvuoroja, joissa käsiteltiin metsäalan monia haasteita. Näitä puheenvuoroja yhdisti kuitenkin ratkaisukeskeisyys ja optimismi. Media on viime vuosien aikana maalannut metsäalasta synkän kuvan ja on totta, että elämme haasteellista aikaa. Metsäpäivät tarjosivat tälle kuitenkin vastapainoa. Tunsin pitkästä aikaa luottamusta siihen, että alamme haasteista kyllä selvitään. Tämä viesti toivosta on mielestäni jotain, joka jokaisen metsäalan ammattilaisen – niin nykyisen kuin tulevankin – pitäisi kuulla.
Jouluhuuto-lehti on Helsingin yliopiston metsätieteiden opiskelijoiden ainejärjestölehti Forstihuudon kerran vuodessa ilmestyvä erikoisnumero.
Metsäylioppilaat ry on Suomen Metsäyhdistyksen jäsen.
Kirjoita kommentti