Äänestä puupohjainen ratkaisu voittoon – Helsinki Challenge etsii ratkaisua maailman suuriin ongelmiin

Ioncell-tiimi edustaa Helsinki Challenge -tiedekilpailussa suomalaista metsäosaamista. Kuva: Ioncell

Mitkä ratkaisut edesauttavat maailman kestävää kehitystä? Tätä kysyy ideakilpailu Helsinki Challenge, joka antaa jokaiselle mahdollisuuden äänestää kilpailun parasta ideaa 6.–7. kesäkuuta.

Suomen yliopistojen järjestämän tiedekilpailun semifinaalissa kisaa kaksikymmentä ryhmää, jotka ratkovat YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Mukana on kaksi puupohjaista ratkaisua: tekstiilikuitu ja eläinrehu.

Tutkijaryhmät pyrkivät vakuuttamaan yleisön oman keksintönsä välttämättömyydestä viiden minuutin puheenvuoroilla 6. ja 7. kesäkuuta.

Yleisön suosikki pääsee mukaan kilpailun finaaliin, jonka lopullinen voittaja selviää marraskuussa. Tuomaristo valitsee muut kuusi loppukilpailun tiimiä.

Kilpailuun osallistuva Ioncell-tekstiilikuitu on valmistettu Stora Enson Enocellin tehtaalla kehitetystä liukosellusta. Kuidusta on jo valmistettu muun muassa Marimekon suunnittelema mekko.

Ioncell on kankaan raaka-aineena monin verroin ympäristöystävällisempää kuin puuvilla, öljypohjaiset kuidut tai perinteinen viskoosi, joihin verrattuna se säästää huimia määriä vettä, energiaa ja kemikaaleja.

Lisäarvoa suomalaiselle puulle

Helsinki Challengen pääpalkinto on 375 000 euroa. Jos Ioncell-ryhmä voittaisi sen, palkinto käytettäisiin Stora Enson tekninen asiakaspalvelupäällikkö Sirpa Välimaan mukaan kuituprosessin kemikaalikierrätyksen tehostamiseen, mikä on tällä hetkellä suurin haaste keksinnön kaupallistamisessa.

”Ioncellin pitäisi voittaa, koska maailma hukkuu tekstiilijätteeseen. Ioncellin arvoketju on tiedossa jokaista vaatteenvalmistusvaihetta myöten, ja se luo lisäarvoa suomalaiselle puulle”, Välimaa sanoo.

”Mahtavan Ioncell-tiimimme vahvuus on siinä, että kehityksessä on mukana koko arvoketju Aalto yliopistosta ja Helsingin yliopistosta Stora Ensoon ja Marimekkoon. Uskomme siihen, että pieni suomalainen tiimimme voi muuttaa koko maailman tekstiili- ja muotiteollisuutta.”

Ioncellin lisäksi Helsinki Challengissa voi äänestää myös toista puupohjaista ratkaisua. Pro Fibers -ryhmä on kehittänyt AaltoCell-menetelmän, jolla tuotetaan eläinrehuun sekoitettavaa puupohjaista biomassaa.

AaltoCellin sekoite on luonnonmukaista, kuitupitoista ravintoa ja sitä voidaan tuottaa suomalaisissa sellutehtaissa. Ryhmän mukaan keksintö voi säästää tulevaisuudessa metsiä niiden raivaamiselta viljelysmaaksi.

Helsinki Challenge -kilpailun semifinaali on yleisölle avoin tapahtuma, jota voi seurata myös suorana verkossa. Omaa suosikkiaan voi äänestää tekstiviestillä.


Helsinki Challenge Semifinal Pitch Nights ja äänestysohjeet

forest.fi: Puukuitutekstiilejä kehitetään useissa hankkeissa – luvassa on valtavat markkinat


Kirjoita kommentti