Alakoululaisia ja alle kouluikäisiä palkittiin Keksi metsässä -innovaatiokilpailussa

Metsäaiheisessa keksimiskilpailussa palkittiin neljä lapsiryhmää, Kontiolahdelta, Kuopiosta, Vantaalta ja Taipalsaarelta. Alakoululaisten sarjassa palkittiin voittajana Selkien koulun 1.-6. luokkien oppilaat Kontiolahdelta ja toiseksi tulleet Vehmasmäen koulun 1. ja 2. luokkien oppilaat Kuopiosta. Alle kouluikäisten sarjassa voittajaksi selviytyi vantaalaisen Leinelän päiväkodin Suoseikkailijoiden 4-5-vuotiaiden Keltaisten pienryhmä ja toiseksi Taipalsaaren Metsäpolun päiväkodin esikouluryhmä.

Lappset Oy palkitsi molempien sarjojen voittajat ulkoleikkivälineellä ja OP-Pohjola toiseksi tulleet rahapalkinnolla. Lisäksi jokainen ryhmä sai kassillisen keksejä tulevien metsäretkien eväiksi.

Keksintöjä metsästä arkipäivän puuhiin

Kilpailussa haettiin lasten ideoita luontoa tarkkailemalla, keksintöjä metsästä arkipäivän puuhiin tai puusta jotakin aivan uutta. Kilpailutyöt osoittivat, että metsään tarvitsee vain mennä ja lasten mielikuvitus saa siivet. Metsään ei tarvita mukaan mitään välineitä, leluja tai härveleitä, koska kaikki leikkiin ja liikkumiseen tarvittava löytyy paikan päältä. Keksi metsässä -innovaatiokilpailu oli osa kouluihin ja päiväkoteihin suunnattua Metsän oppimispolku -toimintaa, jossa kuluvan vuoden teemana ovat luovuus, innovaatiot ja metsä. Molempiin sarjoihin saatiin noin 15 kilpailutyötä eri puolilta Suomea.

Voittajat julkistettiin ja palkinnot jaettiin opettajien ja metsä- ja ympäristöalan yhteisessä Kasvatus metsässä -foorumissa Oulussa. Kilpailun raadissa olivat edustettuina Suomen Metsäyhdistys, Metsäteollisuus ry, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen 4H-liitto ja Metsähallitus.

Paikallisten toimittajien toivotaan olevan yhteydessä suoraan alueensa palkittaviin. Palkittavat saattavat suunnitella palkintojen tiimoilla omia juhlia tai käyttöönottotilaisuuksia syksyn aikana.

Keksi metsässä -innovaatiokilpailun tulokset

Alakoululaisten sarjan 1. palkinto, Lappset Oy:n Finno-jousikiikku
Kilpailutyö “Maja, Toimintapolku ja Vuori”
Kontiolahden Selkien koulun 1.-6. luokkien oppilaat
Yhteyshenkilö: Minna Kilpeläinen
Yhteystiedot: http://koulu.kontiolahti.fi/opo/alakoulu/koulut.php

“Maja” on oppilaiden ideoima pieni puinen rakennus, jossa on tarkkuusheittoseinä, liukumäki, kioskiluukku ja muilla toiminnallisuuksia. “Vuori” on koulun pihalla oleva pulkka- ja kiipeilymäkenä käytetty pieni täyttömäki, johon oppilaat suunnittelivat tikkaat ja portaat. “Toimintapolku” on koulun lähimetsään kuntoradalle ideoitu toiminnallisten rastien kokonaisuus, joka aktivoi koululaisten lisäksi muitakin kyläläisiä.

Kilpailuraati arvosti voittotöiden ideointiprosessia ja pienoismallien sekä kuvien toteutusta, jotka edellyttivät oppilailta yhteistä suunnittelua ja päätöksentekoa sekä luovuuden käyttöä ja kuvataiteellisia työtapoja. Kaikki ideat, “Maja, Toimintapolku ja Vuori” kohentaisivat toteutuessaan koulun ja lähiympäristön viihtyisyyttä ja sopivuutta leikkeihin ja liikuntaan.

Alakoululaisten sarjan 2. palkinto, OP-Pohjolan 250 €
Kilpailutyö “Metsän pidot”
Kuopion Vehmasmäen koulun 1. ja 2. luokkien oppilaat
Yhteyshenkilöt: Mervi Varko ja Tarja Miettinen
Yhteystiedot: http://www.peda.net/veraja/kuopio/vehmasmaki/yhteystiedot

Kilpailutyö on video, jossa lapset keksivät leikkiä ravintolaleikkiä lähimetsässä. Kaikki tarvittavat leikkiruuat, astiat, ruokalistat ja muut välineet löytyivät metsästä.

Kilpailuraati arvosti sitä, miten lapset uppoutuivat täydellisesti yhteiseen, hyvin järjestäytyneeseen ja pitkäkestoiseen mielikuvitusleikkiin metsäympäristöä hyödyntäen.

Alle kouluikäisten sarjan 1. palkinto, Lappset Oy:n Hirvi-jousieläin
Kilpailutyö “Salla-Helmi ja iso keksimisprojekti”
Vantaan Leinelän päiväkodin Suoseikkailijoiden Keltaisten pienryhmä, johon kuuluivat 4-5-vuotiaat Valtteri, Onni, Lilja, Silja ja Kukka
Yhteyshenkilö: Heidi Rajatammi
Yhteystiedot: http://bit.ly/Zq8vIF

Kilpailutyö on kuvitettu kertomus kahden kuukauden ajalta, jolloin lapset aluksi tutustuivat puusta saataviin tuotteisiin ja miettivät mitä on keksiminen. He retkeilivät, havainnoivat ja pohdiskelivat luonnonilmiöitä ja keksivät niille selityksiä. Sivutuotteena syntyi luonnonmateriaaleista Salla-Helmi, metsässä asuva hahmo, jonka oheen rakennettiin kokonainen näyttely muiden päiväkotilasten ja vanhempien nähtäville.

Kilpailuraati arvosti voittajatyössä koko pitkää prosessia. Opettajien hienovaraisessa ohjauksessa lapset saivat riittävästi tietoa ja tukea, mutta siten, että heidän oma mielikuvituksensa ja ideointinsa oli koko ajan täysin vapaata. Lapset oppivat lukuisia asioita luonnossa liikkuessaan ja jatkoivat aiheita sisällä askarrellen. Kilpailutyö on malliesimerkki siitä, miten päiväkoti voi hyödyntää lähimetsän mahdollisuuksia opetuksessa ja kasvatuksessa.

Alle kouluikäisten sarjan 2. palkinto, OP-Pohjolan 250 €
Kilpailutyö “Yksinäinen koivu”
Taipalsaaren Metsäpolun päiväkodin esikouluryhmä, johon kuuluivat Aada, Aleksi, Anni, Elsa, Linnea, Matias, Vilho ja Veera
Yhteyshenkilöt: Sanna Kolhonen ja Kirsi Rehunen, etunimi.sukunimi@taipalsaari.fi

Yksinäinen koivu on lasten tarinoima ja kuvittama animaatio puusta, joka saa eläinystäviä. Lapset etsivät metsästä materiaaleja lavasteiksi ja kokosivat niistä puun sekä piirsivät eläinhahmoja, joita valokuvasivat animaatioksi.

Kilpailuraati arvosti lasten itsensä ideoimaa tarinaa, jossa oli haikea alku, mutta onnellinen loppu, sekä metsästä saatavien materiaalien käyttöä tarinan kuvituksessa.

 

Lisätietoja

Anne Turunen
nuorisoviestinnän suunnittelija
Suomen Metsäyhdistys ry
Salomonkatu 17 A, 00100 HELSINKI
gsm 045 6575 440
anne.turunen@smy.fi

Kirjoita kommentti