Kansainvälinen metsäviestintä: Saksan metsäala ja vihreät kantavat huolta maapallon keuhkoista

Metsäyhdistys kutsuttiin Saksan vihreän liittouman (Bündnis90/Die Grünen) metsäkongressiin, joka pidettiin Bundestagissa kesäkuussa. Vihreät ovat hiljattain tiukentaneet linjauksiaan ympäristöpolitiikassa. He ovat muotoilleet, että vihreiden ajaman ympäristöpolitiikan tulee olla radikaalia, koska se on realistista.

Kritiikki metsien käyttöä kohtaan on kasvanut Saksassakin. Ikiteema avohakkuu, ”Kahlschlag”, on palannut kaikkein pahimpana, mitä metsille voi tehdä.

Kongressin teema oli ”Pelastetaan planeetan keuhkot. Metsien suojelua Berliinistä Brasiliaan”. Brasilian tuoreiden maatalous- ja metsäpolitiikan linjauksien pelätään kiihdyttävän metsäkatoa entisestään. Vihreät ovat voimakkaasti sitä mieltä, että Saksan tulee kantaa vastuunsa metsien tulevaisuudesta myös kotimaassa.

Tilaisuuden vetonaula oli kohukirjailija, metsänhoitaja Peter Wohlleben. Hänen raflaavat pääviestinsä vaativat hevosien palauttamista metsiin korjuukoneiden tilalle. Myös puiden tunteita tulee kunnioittaa.

Avohakkuiden vastaiset kampanjat leviävät nyt maasta toiseen, Baltian maiden jälkeen pikku hiljaa myös Saksaan. Seka- ja lehtimetsien alhainen määrä puhuttaa vihreitä. Saksan havu/talousmetsien monokulttuuri vähentää vihreiden arvioiden mukaan monimuotoisuutta eikä auta ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Näistä tulisi luopua ja istuttaa tilalle muita, nopeakasvuisia lajeja.

Myös Saksan metsäala kantaa suurta huolta metsien tulevaisuudesta. Ilmastonmuutos on noussut huomattavaan rooliin myös metsäalan keskustelussa. Kaarnakuoriaisepidemia on vahingoittanut jo 70 miljoonaa kuutiota metsiä Saksassa. Metsäalan edustajat ovat ilmastonmuutoksen edessä vailla ilmeisiä ratkaisuja ja kuvaavat metsiä kohdannutta tilannetta ”pahimmaksi sitten 1980 -luvun happosateiden”.

Toukokuussa järjestetyille Saksan kansallisille metsäpäiville osallistui noin tuhat ihmistä. Metsäyhdistyksen kansainvälisen viestinnän päällikkö Kai Lintunen toimi kongressin kansainvälisen seminaarin puheenjohtajana ja puhui tilaisuudessa suomalaisten metsien käytön ja suomalaisen metsäbiotalouden tarjoamista ratkaisuista ilmastonmuutokseen.

Kirjoita kommentti