Kesätöitä Metsävisassa menestyville

Metsänomistajat eli MTK ja metsänhoitoyhdistykset sekä Suomen Metsäyhdistys ovat jo useana vuonna tarjonneet Metsävisaan osallistuneille nuorille kesätyöpaikkoja. Koulunsa voittajien kesken on arvottu vuosittain noin 13 kahden viikon pestiä. Vuonna 2015 arpaonni osui mm. Jaana Heiskaselle, Emilia Kajasviidalle ja Niklas Haukipurolle.

Jaana Heiskanen ja Emilia Kajasviita sekä yksi lähes tuhannesta salkusta. Kuva: Anne Turunen.
Jaana Heiskanen (vas.) ja Emilia Kajasviita sekä yksi lähes tuhannesta salkusta. Kuva: Anne Turunen.

Vantaalainen Jaana Heiskanen työskenteli Helsingin keskustassa, ensin viikon MTK:ssa ja toisen viikon Metsäyhdistyksessä. Hän päätti keväällä 2015 9. luokan ja aloitti saman vuoden syksyllä Helsingin luonnontiedelukiossa. Hänelle luonnontiede ja luonto ovat lähellä sydäntä ja hän uskookin tulevaisuuden työnsä liittyvän luonnontieteisiin. Heiskanen käy metsässä silloin tällöin kävelyllä ja ottamassa valokuvia.

Siuntiolainen Emilia Kajasviita päätti myös 9. luokan ja suutasi seuraavaksi Porkkalan lukioon. Hänen pestinsä Metsäyhdistyksessä kesti kaksi viikkoa. Metsät ja puut inspiroivat ja innoittavat Kajasviitaa myös hänen harrastuksessaan. Hän pitää maalaamisesta ja piirtämisestä. Myös musiikki, poikkihuilun soitto sekä liikunta ovat hänelle tärkeitä asioita. Hän käy metsissä lenkkeilemässä, marjastamassa ja vaeltelemassa perheensä kanssa. Luonto on tärkeä hänelle. Kesällä hän esimerkiksi hoiti pieniä nuijapäitä, joiden pieni lammikko oli vaarassa kuivua. ”Muistan, kun pienenä halusin eräoppaaksi tai maatilan omistajaksi.” Nyt Kajasviidan toiveammatti on vaihtunut opettajaksi.

”Metsiemme puita voidaan käyttää melkein kaikkeen!”

Metsäyhdistyksessä tyttöjen työtehtäviin kuului pääasiassa metsäteollisuuden koulukampanjassa jaettavien tuotesalkkujen kokoaminen. Siinä kuluikin aikaa, kun lähemmäs 1 000 salkkua oli ensin taiteltava ja sitten pakattava. Hermoja ja kärsivällisyyttä koeteltiin, mutta työ tuli hienosti tehtyä ja jälkeenpäin ajatellen ei se niin kamalan rankkaa ollutkaan. ”Kyllä tällaista ’tehdastyöläisen’ työkokemustakin on ihan hyvä olla”, tytöt tuumivat. Salkku-urakan lisäksi tehtäviin kuului toimistotöitä ja muuta pientä, kuten ensiapupakkausten tarkistamista ja kuksien pesua. Metsäyhdistyksessä oltiin oikein tyytyväisiä kesätyöläisten ripeään toimintaan.

Kesätyössään tytöt huomasivat, että metsään liittyviä ammatteja on paljon enemmän kuin olisi uskonut. He alkoivat entistä paremmin ymmärtämään, kuinka suuri merkitys metsillä oikeasti on ihmisten kannalta. Metsiemme puita voidaan käyttää melkein kaikkeen!

Metsänhoitoyhdistys tarjosi monipuolisia tehtäviä

Niklas Haukipuro kesätyössään Haapaveden-kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Kuva: Jaana Ruotsalainen.
Niklas Haukipuro kesätyössään Haapaveden-kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Kuva: Jaana Ruotsalainen.

Niklas Haukipurolla päättyi samaten peruskoulutaival kesätöiden alkua ennen. Haapavedeltä oleva nuori jatkoi opiskelujaan Haapaveden ammattioppilaitoksessa rakennusalalla. Tältäkään nuorelta ei kiinnostusta ja innostusta metsiä kohtaan puuttunut!

Haukipuron ykkösharrastus on kesäisin kalastus, talvella jääkiekko ja kaikenlainen muukin urheilu. Hänkin käy marjastamassa ja ulkoilemassa koiransa kanssa metsässä.  ”Rakennusalan jälkeen lähden ehkä opiskelemaan metsäkoneen kuljettajaksi, mutta sen näkee sitten”, Haukipuro suunnitteli.

Haukipuro oli töissä Haapamäen-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Hän kävi metsätoimihenkilön kanssa työmailla, istutti taimia, kylvi käsin männynsiemeniä, pakkasi siemeniä konekylväjälle, postitti jäsenkirjeitä metsänomistajille, arkistoi asiakirjoja ja siivosi istutusvälinevarastoa. Hän sanoo metsän kylvämisen olleen mukavinta, eikä mikään muukaan ollut tylsää.

”Niklas osoittautui todella hyväksi työntekijäksi. Hän teki joka päivä vähän eri töitä ahkerasti, oma-aloitteisesti ja ennakkoluulottomasti. Tarjolla oli monipuolinen kattaus tehtäviä, varmasti mieleenpainuva”, sanoi Haapamäen-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jaana Ruotsalainen.

Jamie Hatula (vasemmalta), Niklas Haukipuro, Benjam Heikkilä ja Topias Pitkälä Haapaveden-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Niklaksen työkaverit ovat 17-vuotiaita. Kuva: Jaana Ruotsalainen.
Jamie Hatula (vasemmalta), Niklas Haukipuro, Benjam Heikkilä ja Topias Pitkälä Haapaveden-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Niklaksen työkaverit ovat 17-vuotiaita. Kuva: Jaana Ruotsalainen.

Nuorten mielestä kesätyö oli kaikin puolin mukavaa ja kiva kokemus. Kesätöitä nuorille ei muutenkaan ole ainakaan mitenkään liikaa tarjolla. Metsäala on ollut heille myös yllättävän mielenkiintoista ja monipuolista.

Emilia Kajasviita
Anne Turunen

Kirjoita kommentti