Metsäyhdistyksen blogi: Kiertotaloudessa voittavat kaikki


Kirjoittaja työskentelee Suomen Metsäyhdistyksessä projektipäällikkönä.

Biotalous, kiertotalous, sivuvirrat, uudet tuotteet. Kaikkea tätä ja vähän muutakin oli ohjelmassa, kun  Päättäjien Metsäakatemia jalkautui maastojaksolle päijäthämäläiseen metsämaisemaan toukokuussa.

Yhden määritelmän mukaan kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien sekä niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä. Uusille tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla.

Kiertotalous on laaja ja se koetaan usein vaikeaksi ymmärtää. Metsäakatemian maastojaksolla tavoitteena oli konkreettisin esimerkein esitellä tätä monimutkaista asiaa.

Metsäalalla on tehty jo pitkään töitä kiertotalouden kehittämiseksi. Monessa kohtaa kiertotalous onkin niin täydellisesti osa yrityksen toimintaa, että koko termi tuntui turhalta: miksi nimetä jotain itsestään selvää.

Maastojaksolla vierailtiin monessa metsäalan huippukohteessa. Näissä kirkastui se, että Päijät-Hämeessä metsäiset sivu- ja jätevirrat on otettu tehokkaasti käyttöön. Oli hienoa havaita, kuinka nerokkaasti toisen jäte matkasi toisen tuotteen materiaaliksi. Vierailukohteemme Koskisen Oy, Isku Oy sekä Stora Enson Fluting-tehdas muodostivat juuri tällaisen materiaalien ja sivuvirtojen ketjun.

Kärköläläinen Koskisen Oy valmistaa sahatavaraa, vaneria ja Suomen ainoana tehtaana lastulevyä. Se tuottaa paljon erilaisia materiaaleja valmistusprosessiensa sivuvirtoina: sahatavaran valmistuksessa syntyy sahanpurua ja vanerin valmistuksesta haketta.

Koskisen Oy käyttää sahanpurun kokonaisuudessaan lastulevyn valmistukseen. Hakkeesta osa poltetaan omassa lämpövoimalassa, osa jatkaa matkaa muun muassa Heinolaan Stora Enson Fluting-tehtaalle. Siellä siitä valmistetaan asiakkaalle räätälöityjä pakkauksia moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Lahdessa huonekaluja valmistava Isku puolestaan ostaa kaiken tarvitsemansa lastulevyn Koskiselta ja käyttää näin sahatavaran sivuvirtoja. Se pakkaa kaikki huonekalunsa kuljetusta varten Stora Enson valmistamiin kartonkipakkauksiin. Tämä on kiertotaloutta parhaimmillaan ja konkreettinen esimerkki siitä, miten paikallisesti jätteestä tehdään raaka-ainetta ja jopa uusia tuotteita.

Isku on myös omassa toiminnassaan tehokas jätteiden hyödyntäjä ja se tuottaa jätettä vähemmän kuin keskikokoinen lahtelainen kerrostalo. Tämä on tuonut yritykselle ihan konkreettisen edun: Iskun ei ole tarvinnut hakea toiminnalleen ympäristölupaa.

Näiden uusien ajattelutapojen kautta yritykset ovat ottaneet askeleen kohti kiertotaloutta, jossa materiaalien ja aineiden lisäksi myös taloudellinen arvo kiertää ja jopa lisääntyy. Tässä pelissä voittavat kaikki, myös ympäristö.

Kirjoita kommentti