Koululaisten kysymys ministeri Tiilikaiselle: Voiko biotalous pelastaa ihmiskunnan?

Ministeri Kimmo Tiilikainen toivoi saavansa useammin yhtä hyviä ja selkeitä kysymyksiä kuin Tinkan, Teemun, Samsamin, Deekan ja Oton. Kuva: Anna Kauppi

Kahdeksasluokkalaiset tenttasivat maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista Metsämessuilla, joilla vieraili perjantaina yli 9000 lasta ja nuorta.

Ministeri Kimmo Tiilikaisella oli Metsämessujen yleisölle hyviä uutisia. Hän saapui paikalle suoraan Pariisin ilmastosopimuksen Suomen ratifioinnista. ”Tämä on juhlapäivä Suomelle”, Tiilikainen sanoi.

Monet helsinkiläisen Vesalan koulun oppilaiden kysymyksistä käsittelivät juuri ilmastonmuutosta. Kahdeksasluokkalaiset Deeka, Samsam, Teemu, Tinka ja Otto halusivat muun muassa tietää, miten Suomi taistelee kasvihuoneilmiötä vastaan.

Tiilikaisen mukaan juuri Pariisin ilmastosopimus tuo apua kasvihuoneilmiön torjumiseen. Tärkeimpiä konkreettisia tekoja fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla energianlähteillä.

Kenties jonakin päivänä maailma käyttää vain uusiutuvia energianlähteitä. ”Pitkällä tähtäimellä siihen täytyy luottaa, mutta siirtymävaihe on useita vuosikymmeniä”, ministeri sanoi mutta uskoi kahdeksasluokkalaisten vielä kokevan lähes ainoastaan uusiutuvaa energiaa käyttävän yhteiskunnan.

Ministeri Tiilikainen vastasi koululaisten kysymyksiin jo toisen kerran Metsämessuilla. Biotalousaiheinen kyselytunti oli osa koululaispäivän ohjelmaa. Helsingin Messukeskuksessa vieraili perjantaina metsäalan kutsumana yli 9000  oppilasta.

Vesalan koulun kahdeksasluokkalaisten kysymykset heijastivat yleistä keskustelua ja huolta kestävän kehityksen tulevaisuudesta. Voisiko biotalous olla ihmiskunnan pelastus?

Ministeri ei luvannut biotalouden yksin pelastavan maailmaa, vaikka siihen siirtyminen välttämätöntä onkin. ”On tuiki tarpeellista, että ihmiskunta oppii elämään luonnon kasvun rajoissa.”


Vesalan koulun biologian ja maantieteen opettaja Kirsi Arinolle Metsäyhdityksen ansiomerkki

Metsämessuilla yli 9000 koululaista


 

Kirjoita kommentti