Metsäyhdistyksen blogi: Kyllä metsäretki aina yhden karkkitehdasvierailun voittaa


Kirjoittaja työskentelee Suomen Metsäyhdistyksessä johtavana nuorisoviestinnän asiantuntijana

Bussi toi ja bussi vei Vantaan koululaisia metsään oppimaan ja nauttimaan syksystä. Reippaat oppaat ja tarkkaan mietitty ohjelma odottivat Ruotsinkylän tutkimusmetsässä Tuusulassa 7.–10.9. Kahdettakymmenettä kertaa järjestettävälle koululaisten metsäviikolle osallistui lähes tuhat viides- ja kuudesluokkalaista. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet tälläkään kertaa mukaan. Tapahtumassa on vuosien varrella käynyt jo parikymmentätuhatta koululaista.

Koululaisten metsäviikko sai alkunsa tutustumismatkasta Tukholmaan, mihin lähdimme kollegani Anne Turusen kanssa. Ruotsista oli kiirinyt tietoa kerrassaan hienosta ulkoilmatapahtumasta, jonka keskiössä oli metsätalous ja -teollisuus.

Tapahtuma oli suuri hulabaloo puuttomassa puistossa, mihin bussit toivat tukholmalaisia koululaisia nonstoppina. Paikalla oli teatteria, näyttelyitä ja valtavasti porukkaa.

Paluumatkalla punnitsimme, mitä vastaavaa pääkaupunkiseudulla voisi järjestää. Naapurimaassa näkemämme oli kyllä riemastuttavaa, mutta me halusimme kuitenkin tarjota rauhallisen retken oikeaan metsään.

Pieni porukka kutsuttiin koolle ja käsikirjoituksen suunnittelu lähti käyntiin. Mukana oli muiden muassa Metsäkeskuksessa työskentelevä Lars Ekman, joka myös oli nähnyt Tukholman tapahtuman.

Tämä porukka on laajentunut 20 vuodessa parinkymmenen toimijan verkostoksi, joka järjestää ohjelmaa vuorovuosin Vantaan, Espoon ja Helsingin oppilaille. Suunnilleen kaikki pääkaupunkiseudulla toimivat metsään liittyvät organisaatiot ovat järjestelyissä mukana. Päärahoittajana on uskollisesti ollut Suomen Metsäsäätiö.

Tapahtuman tarpeellisuus ja positiivinen palaute on kannustanut lähes muuttumattomana pysynyttä toteuttajajoukkoa järjestämään ohjelmaa metsäviikolle.

Ohjelma on hioutunut vuosien saatossa. Siihen ovat vaikuttaneet opetussuunnitelmauudistukset, opettajien ja oppilaiden toiveet sekä ajassa muuttuva metsien ja puun käyttö. Perusidea, tarjota kaupunkilaisille lapsille mahdollisuus tutustua talousmetsän elämän kiertoon, on säilynyt.

Kautta aikojen oppilaiden suosikkirasteja ovat olleet puuntaimen istutus ja suuren puun kaato monitoimikoneella. Ne ovat kaupunkilaislapsille harvinaisia kokemuksia.

Tapahtumalla on käsikirjoitus, mutta jokainen rastinvetäjä hyödyntää omaa persoonaansa. Huumori on sallittua ja sen taitava Lars Ekman hauskana kasvatusmetsää hoitavana metsurina saa aina paluupostissa lämpimiä terkkuja. Samoin riistarastin koirat.

Myös koululaisryhmien omia oppaita kiitellään. Hyria Koulutus (entinen Hyvinkään maaseutuoppilaitos) on ollut mukana alusta alkaen. Tänä vuonna oppaina olivat Hyrian luonto-opas-opiskelijat ja luontopainotteista lähihoitajatutkintoa tekevät aikuiset. Ensimmäistä kertaa oppaiksi lähtivät myös Stadin ammattiopiston luonto- ja ympäristöalan opiskelijat. Ruotsinkielisessä päivässä Yrkeshögskolan Novian metsätalousinsinööriopiskelijat huolehtivat koululaisten opastamisesta.

Tukholmassa ei koululaistapahtumaa ole järjestetty vuosiin. Me haaveilemme siitä, että voisimme tarjota entistä useammalle pääkaupunkiseudun lapselle metsäkokemuksen ja muulloinkin kuin metsäviikolla.

Siihen kannustaa erään oppilaan kommentti: ”Tämä oli paras retki ikinä. Jopa parempi kuin Fazerin karkkitehtaan vierailu.”

Kirjoita kommentti