Lappilainen Kaisja Semenoja voitti valtakunnallisen Metsävisan

Metsävisan voittaja Kaisja Semenoja (keskellä) tutkii puunäytteitä Aalto-yliopistolla. Vasemmalla Iida Leppikoski ja Salli Sarvela, oikealla opettajat Petra Nuotio ja Anita Lindqvist.||||Tänään 20-vuotisjuhliaan viettävä Suomen Metsäsäätiö rahoittaa myös Metsävisaa. Kuvassa puun pituuden mittausta Metsävisan loppukilpailussa tänä vuonna.
Metsävisan 2015 voittajat
Voittaja Kaisja Semenoja (oik.), toinen Annukka Markkula (keskellä) ja kolmas Iida Leppikoski (vas.).

 

 

Puun pituuden mittaus Metsävisan loppukilpailu 2015
Puun korkeuden mittaus. Jukka Hallikainen (takana vas.), Eemeli Väisänen, Riikka Saloheimo, Annukka Markkula ja Kaisja Semenoja.

Napapiirin yläastetta käyvä, Sevettijärveltä kotoisin oleva Kaisja Semenoja nappasi ensimmäisen palkinnon yläkoululaisten metsäkilpailussa. Hän selvisi voittajaksi 26 800 osallistujan joukosta helmikuussa käydyn alkukilpailun ja maakuntatason karsinnankautta.

Kilpailun voitto ja 500 euron rahapalkinnon saaminen tuntuivat Semenojasta uskomattomalta, vaikka hän kertoikin koko elämäntapansa olevan lähellä luontoa ja oppivansa helposti luonnontieteisiin liittyviä asioita. Semenojan perheeseen kuuluvat poronhoitajaisä ja mikrobiologiäiti, joka on yläkouluiässä myös menestynyt Metsävisassa. Semenoja kiitteli myös biologian opettajaansa Kirsti Kunnaria ja maa- ja metsätalouden opettajaansa Ismo Korteniemeä innostavasta opetuksesta.

Annukka Markkula Saarijärven keskuskoulusta sai toisen, 300 euron rahapalkinnon, ja kolmanneksi tullut Iida Leppikoski Sylvään koulusta Sastamalasta voitti 200 euroa. Kaikki muut kilpailijat sijoittuivat jaetulle neljännelle sijalle. Osallistujat tulivat joka puolelta Suomea ja edustivat kukin eri metsäkeskusaluetta.

Metsävisa testaa osaamista eri näkökulmista

Metsävisan maastokilpailu järjestettiin Tuusulan Ruotsinkylän tutkimusmetsässä. Oppilaiden tuli tunnistaa vaikeitakin metsälajeja, kuten kukkimaton tuomi, lehtiään vasta aukaiseva metsälehmus sekä pähkinähakki. Perusbiologian osaamista testattiin fotosynteesikysymyksellä.

Metsänhoitoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvät kilpailutehtävät sujuivat osallistujilla erityisen hyvin. Tasaikäisrakenteisessa metsässä tuli tietää, että seuraava toimenpide olisi uudistushakkuu, jossa säästettäisiin lahopuuta ja terveitä puita tulevaisuuden lahopuuksi. Eri-ikäisrakenteisessa metsässä piti kertoa, mitä eri puulajeille tapahtuisi luonnollisessa metsäsukkessiossa tulevina vuosikymmeninä, ja toisaalta, mitä puita poistettaisiin ja säästettäisiin, jos metsää edelleen hoidettaisiin eri-ikäisrakenteisena.

Anders ja Metsävisan loppukilpailun 2015 pojat
Suomen Metsäyhdistyksen toiminnanjohtaja Anders Portin ja loppukilpailun pojat vasemmalta: Miika Laitinen, Ilkka Raesalmi, Eemeli Väisänen, Valtteri Oksanen ja Jukka Hallikainen.

Kaksipäiväisen tapahtuman aikana kilpailijat opettajaseuralaisineen kävivät professori Jouni Paltakarin vieraina Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoululla, tapasivat parfymööri Max Perttulan ja osallistuivat seikkailuohjelmaan Suomenlinnassa.

Metsävisa järjestettiin nyt 34. kerran. Alkukilpailuissa oli mukana yli puolet Suomen yläkouluista 645 biologian opettajan johdolla.

Metsävisan 2015 tulokset

Jouni Paltakari annostelee nanosellua näytepurkkeihin Metsävisan loppukilpailussa 2015
Aalto-yliopiston professori Jouni Paltakari annostelee nanoselluloosaa näytepurkkeihin biologian oppitunneilla tutkittavaksi.

1. Kaisja Semenoja, Napapiirin yläaste, Rovaniemi, Lappi
2. Annukka Markkula, Saarijärven keskuskoulu, Saarijärvi, Keski-Suomi
3. Iida Leppikoski, Sylvään koulu, Sastamala, Pirkanmaa
4. Annu Pylkkänen, Rantasalmen yläaste, Rantasalmi, Etelä-Savo
4. Eveliina Vehkala, Siikaisten yhtenäiskoulu, Siikainen, Satakunta
4. Anni Laukkanen, Padasjoen yhtenäiskoulu, Padasjoki, Häme-Uusimaa
4. Ilkka Raesalmi, Otanmäen koulu, Kajaani, Kainuu
4. Salli Sarvela, Kauhajoen koulukeskus, Kauhajoki, Etelä-/Keski-Pohjanmaa
4. Valtteri Oksanen, Langinkosken koulu, Kotka, Kaakkois-Suomi
4. Sara Tahvonen, Karjaan yhteiskoulu, Raasepori, Rannikko
4. Maiju Aherto, Gumeruksen koulu, Siikajoki, Pohjois-Pohjanmaa
4. Riikka Saloheimo, Espoon kristillinen koulu, Espoo, pääkaupunkiseutu
4. Mika Laitinen, Arppen koulu, Kitee, Pohjois-Karjala
4. Eemeli Väisänen, Kotimäen koulu, Kaarina, Varsinais-Suomi
4. Jukka Hallikainen, Juankosken koulu, Kaavi, Pohjois-Savo

Lisätietoja

Osallistujien puhelinnumerot haastatteluja varten on saatavilla Anne Turuselta. Metsävisa-sivut: www.smy.fi/opeta-opi/metsavisa

Anne Turunen
nuorisoviestinnän suunnittelija
Suomen Metsäyhdistys
anne.turunen@smy.fi
045 6575 440

 

 

Kirjoita kommentti