Metsä opettaa – metsäisen kouluyhteistyön superviikot ovat käynnissä

Makkaranpaistoa Vantaan koululaisten metsäviikolla 2012. Kuva: Vilma Issakainen|Tuukka Kataja esittelemässä hakkuukonetta koululaisten metsäviikolla. Kuva: Anne Turunen|Istutusrasti on aina paras rasti, niin myös Maria Roinisen mielestä. Kuva: Anne Turunen
Tuukka Kataja esittelemässä hakkuukonetta koululaisten metsäviikolla. Kuva: Anne Turunen
Istutusrasti on aina paras rasti, niin myös Maria Roinisen mielestä. Kuva: Anne Turunen

Koulujen ja metsäalan yhteisissä riennoissa on ennenkokematonta säpinää kuluvan vuoden elo-syyskuussa. Yli 5 000 alakoululaista tutustuu metsiin alan järjestämissä suurtapahtumissa.

Talousmetsän kierto -teemalla järjestettävä koululaisten metsäviikko vie lähes tuhat vantaalaista vitos-kutosluokkaa Ruotsinkylän tutkimusmetsään syyskuun ensimmäisellä viikolla. Mukaan on ilmoittautunut suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä luokkia. Koululaisten metsäviikko toteutetaan jo 17. kertaa. Tapahtuman tunnelmiin pääsee Tree Planting in Finland -videolla.

Metsäyhdistyksen ja Metsäsäätiön lisäksi koululaisten metsäviikon järjestelyissä ja rahoittajina on yli 20 muuta metsä- ja ympäristöalan organisaatiota ja harrastusjärjestöä. Oppilaat istuttavat taimia, näkevät hakkuukoneen työssään ja tapaavat mukavia metsässä toimivia ihmisiä, niin työtään tekeviä kuin harrastuksensa metsistä löytäneitäkin.

Metsäyhdistys on mukana myös koulujen omissa tapahtumissa, kuten helsinkiläisen Maunulan ala-asteen 500 oppilaan metsäretkillä. Koulua on autettu retkien suunnittelussa ja yhteistyökumppaneiden löytämisessä sekä tapahtumapäivinä rasteilla.

Syyskuulle mahtuu myös muutama päivä Helsingin yliopiston opettajaopiskelijoiden kouluttamista. Kenttäkurssilla tulevat luokanopettajat saavat metsään liittyvän tiedon ja taidon lisäksi rohkeutta järjestää metsäopetusta, niin itsenäisesti kuin yhdessä asiantuntijoidenkin kanssa. Kurssi on Suomen Metsäyhdistyksen pitkäaikaista yhteistyötä yliopiston kanssa.

Kutoset metsään -teema näkyy eri puolilla Suomea

1 200 kuudesluokkalaista menee metsään UPM:n metsäretkillä Raumalla, Pietarsaaressa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa elo-syyskuussa. Metsäyhdistys ja 4H-liitto ovat mukana retkien käytännön toteuttajina. Metsäpäivissä oppilaat tutustuvat metsien talous- ja virkistyskäyttöön, luonnonsuojeluun ja puusta saataviin tuotteisiin.

Lahdessa, Tampereella, Kuopiossa ja Kemissä ovat puolestaan Metsäkeskus ja 4H yhteistyökumppaneineen kutsuneet kuudesluokkalaiset tutustumaan metsään. Metsä tulee torille -tapahtumiin osallistuu 2 500 oppilasta. Toritapahtumiin ovat tervetulleita kaikki muutkin metsistä kiinnostuneet.

Yhteistyö perustuu perusopetuksen opetussuunnitelmaan

”Kaikki tämä toiminta toteuttaa hienosti uutta opetussuunnitelmaa, joka kannustaa järjestämään opetusta koulun seinien ulkopuolella ja ympäröivän yhteisön asiantuntijuutta hyödyntäen.  Monelle oppilaalle ja opettajallekin nämä tilaisuudet antavat ensimmäisen kosketuspinnan metsätalouteen, joillekin kaupunkilaisille jopa metsään. Opettajat ovat todenneet palautteissaan, että vaikka koulu muuten hyödyntäisi lähimetsiä opetuksessaan, asiantuntijan näkökulma rikastaa opetuksen sisältöä. Metsäsuhde rakentuu lapsena ja metsätapahtumat tuovat varmasti siihen oman vivahteensa”, kiteyttää kouluyhteistyön merkitystä Sirpa Kärkkäinen, nuorisoviestinnän johtava asiantuntija Suomen Metsäyhdistyksestä.

Kerro kouluyhteistyöstä hashtagilla #MetsäOpettaa

Järjestäjät välittävät tunnelmia tapahtumista omilla sosiaalisen median kanavillaan esimerkiksi hashtageilla #Talousmetsänkierto ja #Metsätuleetorille sekä #MetsäOpettaa, joka sopii kaikkien metsäalan kouluyhteistyötä tekevien käyttöön.

 

Kirjoita kommentti