Metsävisan 2023 kärkisijat menivät Saarijärvelle, Mikkeliin ja Juvalle

Metsävisassa 2023 pärjäsivät parhaiten Justus Heinonen, Onni Vaaherkumpu ja Taito Vanhanen. Kuva: Vilma Issakainen
Metsävisassa 2023 pärjäsivät parhaiten Justus Heimonen, Onni Vaaherkumpu ja Taito Vanhanen. Kuva: Vilma Issakainen

Yläkoulujen parhaat metsätietäjät mittelivät osaamisestaan Tuusulassa. Jokakeväisen valtakunnallisen Metsävisan voitti tänä vuonna Onni Vaaherkumpu Saarijärven yhtenäiskoulusta. Hopeaa sai Justus Heimonen Mikkelin Urheilupuiston koulusta ja pronssia Taito Vanhanen Juvan yhtenäiskoulusta.

Loppukilpailu käytiin torstaina 25.5.2023 Tuusulan Ruotsinkylän tutkimusmetsässä. Maastoreitin rasteilla finalistit vastasivat monipuolisesti metsäluontoa ja metsätaloutta käsitteleviin ajankohtaisiin kysymyksiin. Myös esimerkiksi ilmastonmuutos näkyi tämän vuoden visakysymyksissä.

Kilpailun voittanut Onni Vaaherkumpu ilahtui finaalin perhoskysymyksistä. Saarijärven yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalainen on jo kokenut luonto-opas, joka mielellään valokuvaa esimerkiksi juuri perhosia. Lintulajeja hän ehti visamatkan aikana tunnistaa 48. Vaaherkumpu osallistui Metsävisaan myös viime vuonna, jolloin hän sijoittui neljänneksi.

”Mutta se olisi vielä pitänyt tietää, ettei kangasperhonen talvehdi aikuisena”, Vaaherkumpu toteaa kisamenestyksestä.

Jo 42. kertaa järjestettyyn Metsävisan finaaliin kutsuttiin koulutason kilpailun 50 parasta voittajaa opettajineen. Kaikkiaan Metsävisaan osallistui helmikuussa järjestetyssä alkukilpailussa 20 000 yläkoululaista yli 330 koulusta.

”Metsävisassa on metsistä monipuolisemmin asiaa kuin tavallisessa biologian opetuksessa, ja kysymyksissä tarvitaan myös esimerkiksi päättelytaitoa”, kertoivat jo useasti luokkansa mukaan Metsävisaan ilmoittaneet oululaiset opettajat Maria Kantojärvi Kastellin koulusta ja Paula Väisänen Laanilan koulusta.

Loppukilpailun lisäksi Metsävisan finaali on sekä oppilaille että opettajille odotettu ja monipuolinen opintomatka. Tänä vuonna osallistujat pääsivät tutustumaan Helsingin yliopiston metsätieteiden osastoon ja Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskukseen.

Metsävisan tulokset julkistettiin kaksipäiväisen kisamatkan päätteeksi perjantaina Metsä Groupilla, joka oli yksi monista kilpailun yhteistyökumppaneista. Metsävisan pääjärjestäjä on Suomen Metsäyhdistys yhdessä Biologian ja maantieteen opettajien liiton kanssa, ja kilpailua rahoittaa Suomen Metsäsäätiö.

Metsävisan 2023 voittajat

1. Onni Vaaherkumpu, Saarijärven yhtenäiskoulu, Saarijärvi

2. Justus Heimonen, Urheilupuiston koulu, Mikkeli

3. Taito Vanhanen, Juvan yhtenäiskoulu, Juva

Jaettu 4. sija
Antti Kytö, Lieksan yläkoulu, Lieksa
Rasmus Halme, Kuitinmäen koulu, Espoo
Leevi Tölli, Kisatien koulu, Reisjärvi
Kaius Kainulainen, Tainionmäen koulu, Kivijärvi
Maija Laaksonen, Heinsuon koulu, Hollola
Helmi Niskala, Raumon koulu, Tornio
Jenni Lapinkangas, Valtarin koulu, Ii

Jaetulla 5. sijalla kaikki muut osallistujat. Katso finalistien osallistujalista sekä finalistien koulut kartalla.

Seuraava koulutason Metsävisa järjestetään helmikuussa 2024. Osallistua voi koko yläkoulu, valitut luokat tai luokka-asteet, vapaaehtoinen pienryhmä tai yksittäinen oppilaskin. Kilpailuun on osallistunut kaikkiaan yli miljoona suomalaista vuodesta 1982 alkaen.

Lisätietoa

metsavisa.fi

Metsä puhuu InstagramTwitter ja Facebook

Anne Turunen

Anne Turunen

+ 358 45 6575 440

anne.turunen@smy.fi

Vilma Issakainen

Vilma Issakainen

+358 50 402 7579

vilma.issakainen@smy.fi

Kirjoita kommentti