Metsävisan voittaja ratkeaa 28 000 koululaisen joukosta

Bygger myror sin stack hellre på söder- eller norrsidan av trädet? Foto: Vilma Issakainen
Bygger myror sin stack hellre på söder- eller norrsidan av trädet? Foto: Vilma Issakainen

Yläkoululaisten metsäaiheinen tietovisa huipentuu tänään maastokilpailuun. Finaalissa kisaa Suomen 15 parasta metsätietäjää. Lähes 28 000 oppilaan joukosta karsitut finalistit kilpailevat Tuusulassa muun muassa lajitunnistuksessa ja pohtivat monimuotoisuutta ja metsänhoitoa.

Valtakunnallinen Metsävisa täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Metsätaitokilpailuun on osallistunut jo miljoona suomalaista ympäri maata. Loppukilpailun osanottajat ovat kukin maakuntansa paras metsävisailija.

Metsävisan loppukilpailu on samalla kaksipäiväinen opintomatka, jonka aikana finalistit tutustuvat Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokseen, Luonnontieteelliseen museoon ja Suomenlinnaan.

Kilpailuun ottaa osaa vuosittain yli puolet Suomen yläkouluista. Tänäkin vuonna lähes 28 000 oppilasta täytti nelisivuisen kokeen helmikuussa. Oppilailta kysyttiin muun muassa marjasaaliista ja laserkeilauksesta, metsätaloudesta ja biotalouden uusista innovaatioista.

Kilpailukysymykset laatii biologian opettajien ja metsäammattilaisten työryhmä. Tavoitteena on mielekäs, innostava, kiinnostava, ajankohtainen ja opetussuunnitelmia tukeva kysymyspaperi. Tänä vuonna Metsävisaan pystyi ensimmäistä kertaa osallistumaan paitsi suomeksi ja ruotsiksi, myös englanniksi.

Metsävisan järjestää Suomen Metsäyhdistys yhdessä biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n kanssa. Kilpailun eri vaiheissa on järjestäjinä mukana satoja biologian opettajia ja kymmeniä metsäammattilaisia. Mukana järjestämässä ja rahoittamassa ovat OP, Suomen metsäkeskus, Stora Enso Metsä, UPM Metsä, Metsä Group, Metsähallitus, Metsänomistajat – MTK ja metsänhoitoyhdistykset sekä Suomen Metsäsäätiö.

Kilpailun kolme parasta saavat 500, 300 ja 200 euron rahapalkinnot. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on arponut koulujen parhaiden kesken kahden viikon työpaikkoja metsänhoitoyhdistyksiin eri puolilla Suomea.

Lue keskiviikkona osoitteesta forest.fi, kuka voitti 35. Metsävisan. Vuoden 2016 voittaja julkistetaan 1.6. kello 14 alkavassa palkintojenjaossa.

Voit seurata loppukilpailua Twitterissä: @MetsayhdistysRy, #metsävisa.

Lue lisää: www.metsavisa.fi

Lisätietoa: Anne Turunen, p. 045 6575 440,  anne.turunen(@)smy.fi

Kirjoita kommentti