Metsäyhdistyksen blogi: Kun lapset oppivat metsistä, me opimme lapsista


Kirjoittaja työskentelee Suomen Metsäyhdistyksessä nuorisoviestinnän asiantuntijana

Metsäkoulu Käpy – Skogsskolan Kotten järjestää koululaisille metsäoppitunteja maastossa. Me Metsäyhdistyksen nuorisoviestijät olemme järjestäneet kahden vuoden aikana Käpy-retkiä 2 500 oppilaalle ja 200 opettajalle.

Samalla, kun lapset ovat oppineet yhtä ja toista metsistä, me olemme saaneet tutustua pääkaupunkiseudun ja lähialueiden koululaisiin.

Rasteilla metsäasioista perillä olevat ja tiedonjanoiset lapset erottuvat hyvin – heillä on jatkuvasti käsi pystyssä.

Yksi hurahtaa retken aikana sammaliin ja löytää sellaisiakin lajeja, joita minä, retken asiantuntija, en tunne. Toinen kerää polun varrelta pussillisen ruokasieniä.

Eräs luokka ei ollut vielä opetellut kasvien yhteyttämistä, mutta silti yksi oppilaista tiesi siitä kaiken – Youtuben fotosynteesivideoiden ansiosta. Tällaiset lapset on mukava napata rastien apuopettajiksi.

Mieleen ovat kuitenkin painuneet myös ne koululaiset, joille metsä on vieras.

”Voiko puista tippua käärmeitä”, kysyi eräs, jonka vanhemmat ovat kotoisin jostakin Afrikan maasta. Oli mukava rauhoitella, että täällä niin tapahdu.

Metsän itsestäänselvyydet eivät aina ole selviä kantasuomalaisillekaan lapsille. Kaikilla pääkaupunkiseudun perheillä ei ole kesämökkiä, metsäomaisuutta tai luontoon liittyviä harrastuksia. Vapaa-aikana ei välttämättä tule mieleen mennä metsään.

”Miksi nää mustikat on tällaisia”, oppilas kysyi eräällä retkellä. Hän oli tottunut muovirasioissa myytäviin pensasmustikoihin.

Toisella retkellä lapsia pyydettiin etsimään polun varrelta jokaiselle oma kanto. ”Mikä on kanto?” oppilas kysyi.

”Mikä on nuotio?” ja ”Miten makkaratikku toimii?” eräät toiset kysyivät. Moni lapsi on nuotiotulilla ensimmäistä kertaa elämässään, vaikka onkin jo 12-vuotias.

On hienoa, että oppilaat kysyvät, jos eivät jotakin tiedä. Mitään kysymystä emme vähättele.

Autamme lapsia rakentamaan omaa luontosuhdettaan, kun kerromme mustikanvarvikoista tai neuvomme, kuinka nuotiolla toimitaan.

Pienikin elämys voi olla vaikuttava, kun sen kokee ensimmäistä kertaa.

”Tuntuu kivalta, kun mustikan irrottaa varvusta”, eräs sanoi. On myös helppo oppia, miten nakki tai vaahtokarkki tökätään tikun nokkaan.

Metsäkoulu Käpy – Skogsskolan Kotten

Metsäoppitunneilla koululaiset oppivat metsään liittyviä, koulun opetussuunnitelmaan kuuluvia asioita Ruotsinkylän tutkimusmetsässä sekä koulujen omissa lähimetsissä. Tarjoamme metsäkursseja myös opettajille sekä lasten- ja nuoriso-ohjaajaopiskelijoille. Toiminnan rahoittaa Suomen Metsäsäätiö ja koululaisten kuljetuksia kustantaa Aili ja Yrjö Rasin säätiö.

Metsäkoulu Käpy | Skogsskolan Kotten

Kirjoita kommentti