Nuoret vaikuttajat metsäfoorumissa: Metsä on itseisarvo ja pankki

||Metsäesitys-työpajassa Noora Säily, Ville Tahvanainen, Ali-Reza Abdali, Noora Hirvonen, Jessica Makkonen ja Susanna Pesonen. Selin kameraan Metsäesityksen Katri Puranen.||||||

Nuorten vaikuttajien foorumi kokosi joukon tulevaisuuden tekijöitä tutustumaan metsien kestävään käyttöön ja tutkimaan omaa suhdettaan metsään. Neljännen kierroksen jälkeen metsäfoorumin idea on kirkastunut seuraavanlaiseksi: Me järjestäjät kuulemme ja opimme mitä z- ja y-sukupolvien edustajilla on mielen päällä liittyen metsiin. Erityisesti niillä joilla on vahva metsäsuhde, niin kuin jokaisella suomalaisella, muttei metsäalan koulutusta. Foorumissa rakennamme yhteyksiä ja avointa keskustelua heidän ja tulevaisuuden metsäalan ammattilaisten sekä nykyisten metsäalan toimijoiden välille.

Vuoden 2018 nuorten vaikuttajien metsäfoorumi järjestettiin maailmassa, jossa sosiaalisen median algoritmit ovat ajaneet ihmiset tiiviisti omiin kupliinsa. Signaalien saaminen kuplan ulkopuolelta on entistäkin vaikeampaa ajassa, jossa kiireiset ihmiset toteuttavat omaa juttuaan 24/7 muiden samanlaiset arvot ja näkemykset jakavien ympäröiminä.

Erilaisten ihmisten kasvotusten kohtaamisesta  ja keskustelulle ajan antamisesta on tullut entistäkin tärkeämpää. Nuorten vaikuttajien metsäfoorumissa otetaan kolme päivää ja kaksi iltaa aikaa keskustelulle metsästä – aikamoista luksusta.

Metsäesitys-työpajassa Noora Säily, Ville Tahvanainen, Ali-Reza Abdali, Noora Hirvonen, Jessica Makkonen ja Susanna Pesonen. Selin kameraan Metsäesityksen Katri Puranen.

Kun cityvihreä järjestöaktiivi, nuori metsästäjä, someammattilainen, sosiaalityöntekijä, tutkija, varhaiskasvattaja, yrittäjä ja metsäalan ammattilainen laitetaan saman savusaunan lauteille, ajautuu keskustelu nopeasti metsien merkityksestä elämän tarkoitukseen.  Palkkaa tärkeämpää näille kaikille on se, että heidän tekemällään työllä on merkitys.

Niin kuin foorumin päättäneessä Metsäesitys-työpajassa todettiin, metsä on itseisarvo ja pankki, ehkä tulevaisuudessa myös kirjasto ja sairaala. Tulevaisuuden metsäalalla metsän käyttäjä voi olla kuka vaan ja kaikki käyttävät sitä tavalla tai toisella. Marjanpoimija, metsänomistaja, naava, lahottajasieni, polkujuoksija, metsäjoogi, metsästäjä, nanosellulaitos, töyhtötiainen – kaikilla on oma merkityksellinen lokeronsa metsien kestävän käytön tulevaisuudessa.

Huolissaan osallistujat ovat perimätiedon, erätaitojen, monimuotoisuuden ja rohkeuden hupenemisesta, iloissaan metsien tarjoamien mahdollisuuksien rajattomuudesta. Meidän järjestäjien harras toive on, että foorumin jälkeen keskustelu jatkuu erilaisissa yhteyksissä, osallistujien avoimuus omasta poikkeavia ajatusmalleja kohtaan säilyy ja ajatuksia kuullaan ja tietoa haetaan myös oman kuplan ulkopuolelta.

Kiitämme Suomen Metsäsäätiötä ja Puumiesten Ammattikasvatussäätiötä neljännen Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin rahoittamisesta. Kiitämme myös kaikkia foorumin kanssamme toteuttaneita metsäalan ammattilaisia. Nyt kolme päivää tapahtuman jälkeen tätä kirjoittaessani tuntuu edelleen hyvin vahvasti siltä, että teemme työtä jolla on merkitys.

Jessica Makkonen, Nina Laitiala ja Iso puu Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä.
Noora Säily metsäjoogaa Touruvuorella Jyväskylässä.

Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin ohjelma vuonna 2018

 

 

Kirjoita kommentti