#metässä2017: Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin TOP 5

Nuorten vaikuttajien metsäfoorumi järjestettiin tänä vuonna jo kolmannen kerran. Toistakymmentä osallistujaa kuuli ja keskusteli metsien kestävästä käytöstä Lahden seudulle järjestetyllä kolmipäiväisellä retkellä.

Listasin tähän, mitä tapahtumasta on päällimmäisenä mielessä muutaman viikon palautumisen jälkeen.

1.      Puheensorina

Kootaan 14 hengen joukko metsistä ja maailman tilasta kiinnostuneita tulevaisuuden tekijöitä, päättäjiä ja vaikuttajia. Toivotaan sormet ristissä, että porukan kemiat kohtaavat, että bussissa ei kyräillä piilossa selkänojien takana, että uskalletaan keskustella, kysyä ja kyseenalaistaa. Huokaistaan ensimmäisen kohteen jälkeen helpotuksesta. Keskustelulle ei tule loppua ennen kuin tapahtuman päättyessä sanotaan heipat ja suunnataan uusiin seikkailuihin.

2.      Vaaleanpunaiset lasit 

Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin osallistujissa oli tälläkin kertaa metsäalan tulevia ammattilaisia insinööreistä tutkijoihin, aktiiveja ympäristöjärjestöistä, harrastusjärjestöistä ja nuorisopolitiikasta sekä somemaailman vaikuttajia. Jokainen mukaan valikoitu katsoo metsää hieman eri näkökulmasta. Jokaisen suhde metsään on yhtä oikea ja merkityksellinen. Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin tärkein anti ainakin itselleni oli jälleen kerran näihin erilaisiin näkemyksiin tutustuminen ja käydyn rakentavan keskustelun todistaminen. Meistä on niin kovin moneksi ja se on rikkaus, myös keskusteltaessa metsien käytöstä.

3.      Ammattiylpeys

Omassa opiskelu/harrastus/työpiirissä pyöriessä hämärtyy helposti ymmärrys siitä, mitä kaikkea sitä tietääkään tai mitä omaa kuplaa sen ulkopuolelta tutkailevat siitä tietävät. On mahtavaa päästä luomaan paikka, jossa jokainen pääsee halutessaan loistamaan omalla asiantuntijuudellaan, ja jossa samalla saa käsityksen siitä, miten oman kuplan ulkopuolella ajatellaan ja millaista asiantuntemusta sieltä löytyy.

4.      Kellokallena

Tänä vuonna kohteena oli Lahden seutu. Aluetta tuntematta hieman huolestutti, mitä näytettävää Suomen Chicagossa olisi. Lopulta aikataulusta muodostui jälleen aivan liian tiukka, ja nähtävää olisi riittänyt vielä moneksi lisäpäiväksikin. Kiitos ajasta ja vieraanvaraisuudesta Stora Enso, Isku, Heinolan Lintutarha, Metsäkeskus, Metsänhoitoyhdistys, Metsänneito, Tornator, Suomen Tulevaisuus, Lahden ammattikorkeakoulu ja Metsäesitys.

Mahdollisessa seuraavassa metsäfoorumissa ja ylipäänsä tapahtumia järjestettäessä muistetaan: viimeinen kysymys ei koskaan jää viimeiseksi ja vessatauoillekin kannattaa varata aikaa.

5.      Jälkipyykki

Nuorten vaikuttajien metsäfoorumi oli aktiivisten osallistujien ansiosta niin ilahduttava ja ennen kaikkea hengästyttävä kokonaisuus, että järjestäjän pää löi tyhjää vielä monta viikkoa tapahtuman jälkeen. Tuntuu mahdottomalta kuvata sanoin, kuinka merkitykselliseltä tapahtumassa käyty keskustelu tuntui, ja kuinka tärkeää on tutustuttaa eri alojen tulevaisuuden tekijöitä, päättäjiä ja vaikuttajia toisiinsa. Mielessä pyörii vain, että näistä tyypeistä on pidettävä jollain tavalla kiinni. Juuri tällaisten, mahdollisimman erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa, pitää käydä keskustelua metsistä nyt ja tulevaisuudessa.

Suuret kiitokset kaikille tapahtumassa puhuneille ja metsien käytön ja biotalouden eri puolia avanneille asiantuntijoille ja yrityksille.

Kiitos kolmannen Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin rahoituksellaan mahdollistaneille Suomen Metsäsäätiölle, Metsämiesten Säätiölle ja Puumiesten Ammattikasvatussäätiölle.

Kiitos ennen kaikkea mukana olleille tulevaisuuden toivoille. Teitte retkestä ikimuistoisen.

Nuorten vaikuttajien metsäfoorumista ovat kirjoittaneet myös 4H:n Metsäreportteri ja Live now – dream later.

Kirjoita kommentti