Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko

Metsuri Sami Pulkkinen koululaisten metsäviikolla 2012. Kuva: Vilma Issakainen.

Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko järjestetään Talousmetsän kierto -teemalla vuosittain syyskuussa. Tapahtuma on tarkoitettu vuorovuosin Helsingin, Espoon ja Kauniaisten sekä Vantaan 5.-6.-luokkalaisille.

Retkellä oppilaat tutustuvat talousmetsään opetussuunnitelman mukaisesti. Reitillä on erilaisia tehtäviä, kuten luonnontutkimusta, puiden iän määritystä ja taimien istutusta. Metsässä tavataan mukavia asiantuntijoita, nähdään hakkuukone työssään ja tutustutaan metsästä saataviin tuotteisiin. Myös metsässä harrastavia partiolaisia, 4H:laisia ja metsästäjiä tavataan. Kierroksen lopussa evästellään nuotiolla.

Tapahtumassa on kolme suomenkielistä päivää ja yksi ruotsinkielinen. Metsäviikon tunnelmaan pääset katsomalla videon Espoon metsätapahtumasta vuodelta 2013.

Hakuaika tapahtumaan on keväisin maalis-toukokuussa. Tieto ilmoittautumisen avautumisesta tulee kouluille vuorossa olevan kaupungin opetusviraston kautta. Mukaan mahtuu noin 40 luokkaa, lähes tuhat oppilasta. Mukaan tarvitaan omat eväät, mutta kaikki muu on osallistujille maksutonta. Järjestäjät tarjoavat myös bussikuljetuksen.

Oppilaiden palautteita vuoden 2015 tapahtumasta Vantaalta

”Metsätyyppien työhön tutustuminen oli kivaa.”
”Metsä on todella arvokasta eikä mitään niin sanottua elämää ole ilman metsää.”
”Jäätelössä on puuta!?”
”Planteringen var absolut den bästa!”
”Syöminen satees oli hauskinta.”
”Nuotiosta tykkäsin erityisesti, sillä pitkän kävelyn jälkeen oli nälkä ja se oli ihanaa päästä syömään nuotiolle.”
”Det var super roligt! Jag lärde mig många nya saker. Jag har fattat att skogen är nyttigare än vad man tror, jag älskar den!!♡♡”

Järjestäjät

Koululaisten metsäviikon järjestävät ja rahoittavat Metsän oppimispolku -toiminnan pääkaupunkiseudun yhteistyöryhmä: Suomen Metsäyhdistys, Suomen metsäkeskus, Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit, Fin Forelia Oy, Hyria Koulutus Oy, Yrkeshögskolan Novia, Metsä Group, Stora Enso, UPM Metsä, Metsäteollisuus ry, Södra Skogsreviret, Metsähallitus, Luonnonvarakeskus Luke, Suomen riistakeskus ja pääkaupunkiseudun riistanhoitoyhdistykset, Eräkummit, Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset, Pääkaupunkiseudun partiolaiset, Metsäylioppilaat ry ja Suomen Metsäsäätiö.

Lisätietoja

Anne Turunen
Suomen Metsäyhdistys
anne.turunen@smy.fi
045 6575 440