Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko

Pääkaupunkiseudun metsäalan toimijat vievät alueen koululaisia metsään vuorovuosin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Metsäluonnosta, luonnon monimuotoisuudesta, metsien käytöstä, niiden hiilensidonnasta ja puusta raaka-aineena opitaan jo alakoulussa. Koululaisten metsäviikolla viides- ja kuudesluokkalaiset pääsevät ajankohtaisten aiheiden pariin tehtävärasteilla.

Tapahtuman teemana on Talousmetsän kierto, ruotsiksi Ekonomiskogens kretslopp. Mukaan kutsutaan niitä 5. ja 6. luokkia, joilla on kyseisen lukuvuoden aikana metsäaiheita opetusohjelmassaan.

Talousmetsän kierto -tapahtuma järjestetään 23. kerran. Suomenkieliset päivät ovat tiistaista torstaihin 3.-5.9.2024, ja perjantai 6.9. on ruotsinkielinen päivä. Mukaan odotetaan lähes tuhatta koululaista, tällä kertaa Vantaalta.

Tapahtumapaikkana on Tuusulassa sijaitseva Ruotsinkylän tutkimusmetsä, joka vietti vuonna 2023 100-vuotisjuhlaansa.

Opetatko Vantaalla 5. tai 6. luokkaa syksyllä 2024? Jos kyllä, niin ilmoita oppilaasi mukaan! Viimeinen ilmoittautumispäivä on 19.4.2024.

Video: metsäviikon tunnelmia vuonna 2013

Metsäviikon teemat tulevat opetussuunnitelmasta

Retkellä käsitellään OPS:ssa mainittuja metsää koskevia sisältöjä eli luonnonvarojen kestävää käyttöä, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastoasioita.

Reitillä on toiminnallisia tehtäviä, kuten metsän monimuotoisuuden määritystä ja taimien istutusta. Metsässä tavataan mukavia asiantuntijoita, nähdään hakkuukone työssään ja tutustutaan metsästä saataviin tuotteisiin. Myös metsässä harrastavia 4H:laisia ja metsästäjiä tavataan.

Upeiden metsien halki kulkevan kierroksen lopussa oppilaat pääsevät nuotioeväille. Jotkut koululaiset saattavat olla tulien äärellä elämänsä ensimmäistä kertaa.

Oppilaiden palautteita aiemmista tapahtumista

  • ”Opin sen, kuinka tärkeää lahonnut puu on luonnolle ja kuinka helppoa puun istutus on.”
  • ”Metsätyyppien työhön tutustuminen oli kivaa.”
  • ”Metsä on todella arvokasta eikä mitään niin sanottua elämää ole ilman metsää.”
  • ”Jäätelössä on puuta!?”
  • ”Planteringen var absolut den bästa!”
  • ”Opin kaikki hiilidioksidi jutut”
  • ”Syöminen satees oli hauskinta.”
  • ”Det var super roligt! Jag lärde mig många nya saker. Jag har fattat att skogen är nyttigare än vad man tror, jag älskar den!!♡♡”

Järjestäjät ja rahoittajat

Tapahtuman järjestävät yhdessä yli 20 pääkaupunkiseudulla toimivaa metsä- ja ympäristöalan organisaatiota: Suomen Metsäyhdistys, Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Luonnonvarakeskus, Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit, Metsä Group, Stora Enso, UPM, Metsäteollisuus ry, Södra Skogsreviret, Fin Forelia Oy, Hyria Koulutus Oy, Stadin ammattiopisto, Yrkeshögskolan Novia, Helsingin, Vantaan ja Espoon-Kauniaisten riistanhoitoyhdistykset, Suomen riistakeskus, Finlands svenska 4H, Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset, Vantaan luontokoulu ja Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry. Suomen Metsäsäätiö on tapahtuman päärahoittaja.

Lisätietoja

Anne Turunen

Anne Turunen

+ 358 45 6575 440

anne.turunen@smy.fi