7 Uudistuskypsä metsä

1 Seuraava metsänhoidollinen toimenpide (7.-9.lk ja lukio)

Mikä on seuraava metsänhoidollinen toimenpide tässä paikassa?

a) Uudistushakkuu ja istutus
b) Harvennushakkuu
c) Täydennysistutus
d) Heinäys

2 Mittaa puun läpimitta (5.-9.lk)

Mittaa viiden puun läpimitta. Kuinka paksuja puita löysit?

Puun läpimitan saat mittaamalla sen ympärysmitan ja jakamalla tuloksen kolmella (laskimella jaettaessa käytetään piin likiarvoa, 3,14). Läpimitan voit mitata myös käyttämällä mittatikkuna peukalosi ja etusormesi välistä etäisyyttä (noin 10 cm). Oikea mittauskorkeus on rinnankorkeus eli se kohta, joka on 1,3 metriä juuren niskasta.

           

3 Mittaa puun pituus (5.-9.lk ja lukio)

Mittaa nauhalla merkittyjen puiden pituus. Voit halutessasi mitata useamman puun pituuden.

Arvioi ensin kuinka kaukana sinun on seistävä, jotta puu ei kaatuessaan osuisi sinuun. Mittaa sitten puun pituus kepin avulla. Käytä suoraa keppiä, joka on hieman käsivarttasi pidempi.

  1. Aseta kepin yläpää poskeen kiinni silmän alle. Pidä keppi vaakatasossa. Ota kepistä niin etäältä kiinni kuin käsivarsi suorana yletät. Pidä tästä kohdasta kiinni koko ajan! Käännä keppi pystyyn käsivarsi suorana.
  2. Siirry pään asentoa muuttamatta etäisyydelle, jossa puu näyttää olevan kepin mittainen. Pidä keppi koko ajan pystysuorassa ja käsivarsi suorana. Kun puun latva on kepin yläpään tasalla ja tyvi kepin alapäässä peukalosi kohdalla, olet puun korkeuden etäisyydellä puusta. Liikuta vain silmiä ylös ja alas puun tyven ja latvan välillä, sillä niskan asennon muutos aiheuttaa virhettä.
  3. Mittaa askelilla (askelpari) etäisyytesi puusta. Tämä etäisyys on sama kuin puun pituus. Huom! Metrin voi mitata askelpareilla. Mittaa esimerkiksi 1 m ja sovita askelpituutesi niin, että otat metrillä joko yhden tai kaksi askelta.

 

4 Arvioi puun tilavuus (7.-9.lk ja lukio)

Arvioi sinisellä nauhalla merkittyjen kuusien tilavuus. Tätä varten tulee tietää puiden pituus ja läpimitta. Käytä apuna kuutioimistaulukkoa.

a) Puusta saadaan esimerkiksi tukki- ja kuitupuuta. Arvioi kuinka paljon saisit rahaa mittaamastasi puusta: kuusitukista maksetaan 54,89 €/m3 ja kuusikuitupuusta 20,43 €/m3.

b) Mitä tuotteita mittaamastasi puusta voidaan valmistaa?