Tehokas viestintä auttaa ehkäisemään ja hallitsemaan tuhoisia metsäpaloja

Kai Lintunen puhumassa konferenssin lavalla.
Suomen Metsäyhdistyksen viestintäpäällikkö Kai Lintunen puhui viestinnän merkityksestä 8th International Wildland Fire -konferenssissa.

Maailmassa palaa yli 300 miljoonaa hehtaaria metsää vuosittain. Palot ovat yhä rajumpia ja aiheuttavat yhä vakavampia vahinkoja ihmisille ja ekosysteemeille. Ne ovat paikallinen ongelma, jolla on maailmanlaajuisia seurauksia.

Johtava kansainvälinen metsä- ja maastopalojen konferenssi 8th International Wildland Fire on kehittänyt palojen ennakointi- ja hallintamallin Landscape Fire Governance Framework. Sen tavoitteena on vähentää tulipaloja ja niiden aiheuttamia tuhoja ja samalla tukea yhteiskunnan valmiuksia kestävään kehitykseen.

Toukokuussa 2023 konferenssi kokosi hallitukset, yritykset, tutkimuksen, oppilaitokset ja kansalaisyhteiskunnan Portugalin Portoon pohtimaan integroituja ja teknisesti tuettuja ratkaisuja näihin globaaleihin haasteisiin.

Suomen Metsäyhdistyksen viestintäpäällikkö Kai Lintunen kutsuttiin pitämään keynote-puheenvuoro konferenssin pääohjelman viestintäosuuteen. Viestintäyhteistyöpyynnöt FAO:n alueellisten metsäviestintäverkostojen kanssa ovat entistä kysytympiä kansainvälisissä tilaisuuksissa. Kai Lintusen johtama Euroopan metsäviestintäverkosto Forest Communicators Network (FCN) on koonnut viestintäesimerkkejä ja -käytäntöjä metsäpalojen torjumisesta ja ennakoimisesta ympäri maailmaa ja kehittänyt viestintää paloasiantuntijoiden kanssa. Tilaisuus Portugalin konferensissa oli jatkoa FCN:ltä toivottuun metsäpaloviestintäyhteistyöhön. Suomen metsäpalo-osaamisen asiantuntemus tuli esiin osana esitystä.

Suomen tietotaito ja osaamisen vienti oli esillä myös Suomen suurlähetystön järjestämässä sivutapahtumassa. Mukana olivat muun muassa Business Finland, Maanmittauslaitos, Luke, VTT ja Arbonaut.

8th International Wildland Fire -konferenssi keräsi noin kaksi tuhatta johtavaa maankäytön sekä metsä- ja maastopalojen asiantuntijaa kansainvälisistä organisaatioista tiedeyhteisöihin ja paikallisiin palo- ja metsäviranomaisiin. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä muun muassa OECD, EU:n komissio, US Forest Service, Kanada, Portugali, YK:n suuronnettomuuksia synnyttäviä riskitekijöitä vähentämään pyrkivä virasto UNDRR, trooppisen puun kauppajärjestö ITTO ja Korea.

Lisätietoa

Kai Lintunen

Kai Lintunen

+358 50 351 2415

kai.lintunen@smy.fi

Kirjoita kommentti