Teknologia liikuttaa: Ulos – Ut – Out! tukee pedagogista digiloikkaa

Teknologia ja liikunta eivät sulje pois toisiaan. Kansainvälinen ulkona oppimisen suurtapahtuma Ulos – Ut – Out! esittelee lukuisia mobiilisovelluksia, jotka motivoivat lisäämään liikettä päivään tai oppimaan luontoon liittyviä asioita.

Esimerkiksi päiväkodit ja koulut voivat mahdollistaa liikkumisen innostamalla ja tuomalla esiin uusia tapoja ja paikkoja liikkua, vinkkaa tapahtumakoordinaattori Maija Ihantola.

”Ulos – Ut – Out! -tapahtumassa pääsee tutustumaan erilaisiin mobiiliseikkailuihin ja pelillisiin opetusmateriaaleihin, jotka paitsi tukevat ulkona tapahtuvaa ilmiöoppimista myös lisäävät kaivattua liikettä lasten ja nuorten päivään”, Ihantola sanoo.

Ylös, ulos ja luontoon oppimaan!

Uusi opetussuunnitelma korostaa entistä toiminnallisempaa opetusta, joka houkuttelee laajentamaan oppimisympäristöjä luokkatiloista ulos luontoon. Oppimista ei tue se, että istutaan hiljaa paikallaan ja kuunnellaan. Moniaistisuus ja monikanavaisuus palvelevat erilaisia oppimistyylejä ja tehostavat muistijälkien syntymistä.

”Esimerkiksi pelilliset sovellukset parhaimmillaan lisäävät liikettä ja tukevat hienosti yhteisöllisen tiedon rakentamista ulkona. Toisaalta luonnossa liikkuen voidaan opettaa vaikka ohjelmoinnin perusteita täysin ilman teknologiaa”, Maija Ihantola kertoo.

”Lisäksi on sovelluksia, joita käytetään sisällä, mutta jotka lisäävät luontotietoutta ja arvostusta luontoa kohtaan ja sitä kautta innostavat lähtemään ulos liikkumaan.”

Nykylapset käyttävät mielellään tietotekniikkaa. Uudessa opetussuunnitelmassa pyritäänkin hyödyntämään teknologiaa paitsi ohjaamaan tiedonhankintaa myös liikuttamalla oppilaita yhä enemmän.

Kesäkuussa järjestettävä, kaksipäiväinen Ulos – Ut – Out! esittelee viidellesadalle kasvatus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle ja opiskelijalle uusia ulkona oppimisen työkaluja, jotka kannustavat yhdistämään liikkeen ja oppimisen.

”Teknologia ei ole liikkeen tappaja. Istuminen sen sijaan tappaa”, Ihantola painottaa ja viittaa sosiaali- ja terveysministeriön kansallisiin suosituksiin istumisen vähentämiseksi.

Avajaiset maailman ympäristöpäivänä

Ulos – Ut – Out! on kansainvälinen ulkona oppimisen suurtapahtuma Turun linnassa ja Nuorisokeskus Ahtelassa Sauvossa. Kaksipäiväisen tapahtuman avajaisia vietetään maailman ympäristöpäivänä 5.6.2017.

Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja Euroopan Kestävän kehityksen viikoa. Ulos – Ut – Out! yhdistää ensimmäistä kertaa neljä tapahtumaa: vuosittain järjestettävät Ympäristökasvatuspäivät ja Seikkailukasvatuspäivät sekä joka toinen vuosi järjestettävät Mitt i Naturen -tapahtuman ja Kasvatus metsässä -foorumin.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Metsäyhdistys, FEE Suomi, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry, Suomen ympäristöopisto Sykli Oy, Suomen nuorisokeskusyhdistys ja Valtakunnallinen seikkailukasvatusverkosto, Finlands Svenska Idrott rf, WWF Suomi ja Valonia.

Lisätietoa: Maija Ihantola, Ulos – Ut – Out! -tapahtumakoordinaattori, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry, puh. 041 536 8232, maija.ihantola@luontokoulut.fi

www.ulos2017.fi
Twitter: #ulos2017

Kirjoita kommentti