TET -harjoittelussa Suomen Metsäyhdistyksessä 


Kirjoittaja oli TET -harjoittelussa Suomen Metsäyhdistyksessä syksyllä 2023

Pääsin Suomen Metsäyhdistykseen kahden viikon mittaiseen harjoitteluun, kun kirjoitin koulullamme metsäalasta kertomassa käyneelle Vilma Issakaiselle työhakemuksen sähköpostitse. Innostuin heti, kun näin työsopimuksen ja mitä työtehtäviä minulle oli suunniteltu. Seuraavassa pieni koste TET -harjoitteluviikoista.

Maanantai

Menin Helsinkiin toimistolle ennen kello yhdeksää. Minut otettiin hyvin vastaan ja pääsin ensimmäisenä kuuntelemaan viikkopalaveria. Palaverin jälkeen haimme Vilman kanssa minulle tietokoneen ja hän selitti päivän homman. Luin vanhalta Metsä puhuu -verkkosivustolta metsäalaa opiskelevien nuorien lyhyitä haastatteluja. Valitsin ja perustelin mitkä haastatteluista voi säästää uusille Metsä puhuu -sivuille ja mitkä voi jättää pois. Haastatteluja oli noin 60 ja niistä oli tarkoitus säästää puolet. Lisäksi sovimme Vilman ja Sirpan kanssa miten pääsisin Ruotsinkylään tiistai- ja keskiviikkoaamuna.

Tiistai

Tiistaina oli luvassa päivä koululaisten metsäviikolla Ruotsinkylässä. Vilma haki minut oman kouluni parkkipaikalta noin kello 8.30. Olimme paikalla Ruotsinkylässä yhdeksältä ja lähdimme yhden luokan mukaan rastiradalle. Seurasimme perässä, kuuntelimme ja otimme valokuvia. Koululaisten metsäviikon metsäretki koostuu eri rasteista. Esimerkiksi Metsästäjä kertoi metsästyksestä ja mitä metsässä saa ja ei saa tehdä. Motokuski kaatoi yhden puun. Olimme noin 90 metrin päässä motosta ja kun puu oli kaadettu, niin koululaiset juoksi moton luokse kysymään kysymyksiä kuskilta. Ohjelmassa oli myös puun taimen istuttaminen ja lopuksi makkaranpaisto ja eväiden syönti. Sitten päiväni oli pulkassa. 

Keskiviikko

Keskiviikkona pääsin taas koululaisten metsäviikolle Ruotsinkylään. Ensin autoin Sirpaa autojen ohjaamisessa niin, että ne eivät olleet bussien tiellä. Bussit toivat koululaiset metsään ja busseille piti olla tilaa kääntyä. Sen jälkeen autoin tavaroiden kannossa. Sitten menin taas yhden ryhmän mukaan kiertämään rasteja. Seurasin perässä ja kuvasin eri rasteilla. Samanlaisia hommia siis kuin edellisenäkin päivänä. Lähetin ottamiani kuvia Vilmalle toimistolle ja hän laittoi niitä Metsä puhuu -Instagram-tilille.

Torstai

Neljäs TET-päivä meni toimistolla. Jatkoin samoja hommia mitä oli maanantaina jäänyt kesken. Kirjoitin muistiinpanoja metsäalan opiskelijoiden haastatteluista ja valitsin säästettäviä ja poistettavia. Lisäksi etsin eri somekanavilta videoita mitkä liittyvät metsäalan ammattilaisiin työssään ja siinä se päivä kuluikin. 

Perjantai

Perjantaina tulin toimistolle ja katsoin videoita joita eri metsäalan toimijat olivat ehdottaneet lisättäväksi Metsä puhuu -sivustolle. Arvioin nuoren näkökulmasta olivatko videot ymmärrettäviä, katsoisinko kyseisiä videoita ja muistaisiko nuoret videoista jotain jälkikäteen. Siinä se perjantai lähes meni, kun katsoin videoita ja arvioin niitä. 


Maanantai

Toisen TET -viikon maanantaina kävin tutustumassa Metsähallitukseen joka sijaitsee Tikkurilassa Dixin rakennuksessa. Minut otettiin hyvin vastaan, sain olla noin kolmessa palaverissa mukana ja minulle oli tehty erilaisia tehtäviä. Sain esimerkiksi tutustua metsähallituksen nettisivuihin ja somekanaviin ja kirjoitin mielipiteet nuoren näkökulmasta. Teimme somepostauksen minusta eli TET-harjoittelijasta ja siinä se päiväni menikin. 

Tiistai

Toisen TET -viikon tiistaina kävin tutustumassa Metsäteollisuus ry:hyn Helsingissä. Menin paikanpäälle jo kello 7.30 koska Metsäteollisuudella oli tärkeä seminaari ja autoin sen valmisteluissa. Tilaisuus pidettiin Tieteiden talossa ja aamulla kannoimme sinne esitteitä. Sen jälkeen pääsin seuraamaan monimuotoisuustiekartan julkistustilaisuutta. Tilaisuus kesti kello 9-11. Tämän jälkeen menimme Metsäteollisuuden toimistolle takaisin ja katsoin videon eräältä tubettajalta, joka teki yhteistyövideon Metsäteollisuus ry:n kanssa. Kirjoitin videosta oman mielipiteeni ja siihen se päiväni loppui.  

Keskiviikko

Keskiviikkona menin Metsäyhdistyksen toimistolle. Viimeistelimme metsapuhuu.fi sivustoa ennen sen julkaisua. Tarkistin esimerkiksi onko koulutusten kuvausten tekstit oikeilla paikoilla ja että niissä on otsikot, ingressit ja samanlaiset nostot kaikissa. Tämän jälkeen tein Metsävisan markkinointiin liittyviä postitushommia, eli täytin ja laitoin kiinni kirjekuoria ja laitoin postituslaatikoihin ja siinä keskiviikko oikeastaan menikin.  

Torstai

Torstaina aloitin siitä mihin olin keskiviikkona jäänyt eli postitus hommista. Etsin myös erään tapahtuman ohjelmaan henkilöitten ammattinimikkeitä. Oponi tuli käymään katsomassa minua Metsäyhdistyksen toimistolle. Sen jälkeen oli ruoka-aika. Lounaan jälkeen osallistuin Metsien Suomi -hankkeen suunnittelukokoukseen jossa mainostoimisto esitteli ideaansa kevään tv-mainoskampanjaan.  Sitten vähän vielä kirjekuorien laittoa ennen lähtöä kotiin. 

Perjantai

Perjantaina tuttuun tapaan toimistolle ja aloitin tämän TET -viikkojen kuvauksen kirjoittamisen. Perjantaina en oikeastaan ehtinyt muuta tehdä, kun kirjoittaa tätä tekstiä. 

Koko TET -jakson kivoimmat päivät olivat luultavasti, kun sai olla täällä Suomen Metsäyhdistyksen toimistolla ja metsässä. Opettavaisin päivä oli, kun kävin tutustumassa Metsäteollisuuteen ja sain seurata monimuotoisuustiekartan julkistamistilaisuutta missä opin uutta. Kiitokset Suomen Metsäyhdistys ja henkilökunta oli kyllä todella mukavat 2-viikkoa olla töissä. 

Yksi kommentti “TET -harjoittelussa Suomen Metsäyhdistyksessä ” artikkeliin

Huikean monipuolinen TET-viikko! Suurkiitos kaikille toimijoille ohjauksesta ja vastuullisten tehtävien laatimisesta. Oli ilo lukea Midaksen kokemuksia 🙂

(Kommentointi suljettu)