Tuhannet lapset kasvattavat puita

Yli 8000 lasta 225 päiväkodista, koulusta ja metsämörriryhmästä yli tuhannen opettajan kanssa kylvävät kymmeniä tuhansia männynsiemeniä Maailman metsäpäivän, maaliskuun 21. päivän kunniaksi.

YK:n julistama Maailman metsäpäivä muistuttaa metsien merkityksestä osana elämäämme. Kylvöpuuhiin ilmoittautuneet lapset laittavat sormensa multaan ja kylvävät kukin viisi siementä purkkeihin kasvattaakseen omia männyn taimia.

Kylvöpäivä on yksi tapa opettaa lapsia ymmärtämään luonnon ilmiöitä. Lasten vastuu siemenistä ei jää kylvöön, vaan he myös huolehtivat siementen itämisen ja kasvun sirkkataimiksi asti, minkä jälkeen ne voi istuttaa vaikkapa pihapiiriin. Huolenpito tarkoittaa sopivan kosteuden, valon ja lämmön varmistamista siemenille ja niistä aikanaan kasvaville taimille.

Sirkkataimi on vähäisistä mitoistaan huolimatta alku jollekin suurelle. Jos jokainen lasten istuttama puu selviäisi vankaksi taimeksi ja ne istutettaisiin luontoon, siitä syntyisi mäntymetsää niin paljon, että neliönmuotoisena sen yksi sivu olisi puoli kilometriä pitkä ‒ kaikkiaan 25 hehtaaria.

Suomen Metsäyhdistys on toimittanut Minun puuni – kampanjassa siemeniä koulujen kylvöpuuhia varten vuodesta 1993 alkaen. Tänä aikana 250 000 pikku kylväjää on upottanut multaan 1,2 miljoonaa männyn siementä. Vanhimmat lasten käsistä alkunsa saaneet puut ovat jo parikymppisiä ja monen metrin korkuisia.

Siemenet on lahjoittanut Siemen Forelia. Yhteistyössä ovat mukana Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott. Suomen Metsäsäätiö rahoittaa toimintaa. Koulujen ja päiväkotien ilmoittautumisaika Minun puuni –kampanjaan jatkuu, joten osallistujien määrä tulee vielä kasvamaan. Kaikkiaan Suomen metsätaloudessa istutetaan joka kevät runsaasti yli 100 miljoonaa puuta. Sen lisäksi puita kylvetään neljännekselle siitä pinta-alasta, mille puita istutetaan.

Lisätietoja

Yhteistyökumppanit

Suomen Metsäyhdistys, Siemen Forelia Oy, Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry, Finlands Svenska Idrott rf, Suomen Metsäsäätiö

Kirjoita kommentti