Ulos luontoon! Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma ULOS-UT-OUT alkaa tänään Nurmeksessa

Ulos-Ut-Out-tapahtuman osallistujia kesäisellä laiturilla. Kuva: Vilma Issakainen
Kuva: Vilma Issakainen

Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma ULOS-UT-OUT järjestetään Nurmeksessa 13.–15.6.2023. Avajaisissa klo 15 kuullaan tapahtuman suojelijan, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukion tervehdys.

U on yhtä kuin ulos omista kuplista, ulos luontoon ja ulos oppimaan. Jo kolmatta kertaa järjestettävä valtakunnallinen ULOS-UT-OUT on satojen opettajien, kasvattajien, ohjaajien, päättäjien, tutkijoiden ja opiskelijoiden kohtaamispaikka. Tapahtuman monipuolinen ohjelma innostaa käyttämään luontoa oppimisympäristönä ja herättää keskustelua kestävästä tulevaisuudesta.

Tapahtuman tämän kesän teema on Siltoja rakentamassa – yhdessä tulevaisuuteen. Luonnon, lasten ja nuorten parissa tavalla tai toisella työskentelevät ammattilaiset vetävät vajaan kolmen päivän aikana lähes sata erilaista työpajaa, keskustelua ja puheenvuoroa. Metsäyhdistys järjestää Nurmeksessa työpajoja sekä suomeksi että ruotsiksi.

Tapahtuman työpajoissa on teemoja muurahaistutkimuksesta, vauvojen luontokylvystä, metsäsuhteesta ja esimerkiksi monimuotoisuudesta. Linturetkelle lähdetään aamun sarastaessa. Sillan rakentamista konkreettisimmillaan on työpaja, jossa kokeillaan vesistön ylittämistä omin neuvoin.

Odotettuihin puheenvuoroihin kuuluu tapahtuman suojelijan, tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion tervehdys avajaisissa keskiviikkona 13.6. klo 15. Torstain keynote-puheenvuorossa 15.6. klo 10.30 kanadalainen Simon Fraser -yliopiston professori, ulkona oppimisen maailmantähti Sean Blenkinsop kertoo ekososiaalisen kulttuurin muutoksesta.

”Ulko-opetus vahvistaa luontosuhdetta. Siten se edistää muuttuvassa maailmassa tarvittavien kestävien elämäntapojen oppimista”, sanoo tapahtuman koordinaattori Maija Ihantola.

”Ulkona oppiminen katkaisee istuvan elämäntavan ja tarjoaa moniaistisia kokemuksia, jotka jättävät vahvat muistijäljet. Myös ryhmässä toimiminen ja osallisuus vahvistuvat ulko-opetuksessa”, erityisluokanopettaja ja Suomen ympäristöopisto SYKLIn kouluttaja Ulla Myllyniemi sanoo.

Lisätietoa
Maija Ihantola, koordinaattori, p. 041 536 8232, maija.ihantola@luontokoulut.fi
Tessa Turtonen (på svenska), p. 045 880 4480, tessa.turtonen@naturochmiljo.fi

Kolmikielisen tapahtuman ohjelma: ulosutout.fi/

Kirjoita kommentti