Yli 13 000 lasta Suomessa kasvattaa männyntaimia maailman metsien kunniaksi

Lapset 10 vuotta, koulu 110 vuotta ja Maailman metsäpäivä – siinäpä monta aihetta juhlaan ja hyviä syitä kasvattaa tulevaisuuden metsää. Rekolan koulun nelosluokkalaiset kylvivät männynsiemeniä purkkeihin pyöreiden vuosien kunniaksi.

Lapsen kasvattamia männyntaimia. Kuva: Annamari Heikkinen

YK:n julistamaa Maailman metsäpäivää vietetään maaliskuun 21. päivänä. Myös Metsäyhdistyksen Minun puuni -projekti toteutetaan jälleen.

Metsäyhdistys on jakanut männynsiemeniä lasten kylvöpuuhiin yli 30 vuoden ajan joka kevättalvi. Tähän aikaan luonnossakin aurinko ja ahava rapsauttelevat käpyjä auki ja havupuiden siemenet leijuvat hangille ja tuleville kasvupaikoilleen.

Yksi Minun puuni -projektin osallistujista on Vantaan Rekolan koulu, jonka oppilaat upottivat siemeniä värikkäisiin purkkeihinsa Maailman metsäpäivän edellä. Kevään kuluessa ikkunalaudalle nousee pieniä männyntaimia.

Rekolan koulun juhlavuosi on sujunut pönttöillen

Rekolan koulu täytti viime vuonna 110 vuotta. Sitä on juhlittu erilaisin projektein ja eri oppitunneilla pitkin lukuvuotta. Mukana juhlahumussa on ollut Rekola-Asolan omakotiyhdistys, joka täytti 70 vuotta.

Neljännen luokan opettajan Markku Saarisen mukaan merkkivuoden teemaksi valikoitui luonto.

– Päädyimme pönttöilemään eli rakentamaan linnunpönttöjä Rekolan lähiluontoon. Tempaus tarjoaa meille pidemmäksi aikaa mielenkiintoista seurattavaa, Saarinen kertoi.

Pönttöprojekti nivottiin yhteiskuntaopin tunneilla toteutettavaan Pikkuyrittäjät-ohjelmaan. Oppilaat suunnittelivat yrityksen liikeideaa sekä tuotteiden markkinointia ja hinnoittelua.

Linnunpönttöjä valmistui kaikkiaan 180. Koulun merkkivuoden kunniaksi niitä syntyi 110 ja omakotiyhdistyksen kunniaksi 70.

– Kaikki koulun pihapuut pöntötettiin. Oppilaat nimikoivat pönttönsä, jotta jokainen voi seurata juuri oman pönttönsä asukkaita. Pönttöjä sijoitettiin myös omakotitalojen pihoihin ja muualle Rekolan luontoon.

– Tiaisille, harmaasiepoille ja puukiipijöille on tarjolla omanlaisiaan asumuksia. Keravanjoen varteen vietiin telkänpönttö.

Nelosluokkalaisten Pönttöfirma toivottaa tintit ja muut siivekkäät tervetulleiksi Rekolaan. Yhdessä omakotiyhdistyksen kanssa valmistui 180 pönttöä. Kuvat: Markku Saarinen

Kirsikkapuita koulun pihan muhevimpaan multaan

Rusokirsikat istutettiin koulun ja omakotiyhdistyksen yhteistempauksessa. Kuva: Markku Saarinen

Juhlavuoden merkeissä rikastutettiin myös Rekolan koulun pihapuustoa. Kaksi nuorta rusokirsikkaa kasvaa nyt koivujen, kuusien, mäntyjen, pihlajien, vaahteroiden ja tammien seurana.

– Kirsikkapuut istutettiin parhaaseen mahdolliseen maaperään. Tuolle paikalle on historian saatossa vuosikymmenten ajan levitetty koulun viisireikäisen ulkohuussin antimet. Puille on tarjolla ravinteikas kasvualusta, Saarinen kertoi.

– Oppilaiden kanssa olemme tutkineet puiden kasvua ja ihmetelleet historiaa, jota puut viestittävät meille. Puurakentaminen korostuu käsitöiden kovien materiaalien oppitunneilla. Metsät ovat usein lasten kanssa esillä senkin vuoksi, että ne tarjoavat monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.

– Meillä Rekolan kyläkoululla metsäluonto on käden ulottuvilla myös opetuksessa. Emme ole vieraantuneet metsästä, vaikka kaupunkirakenne on tiivistynyt, luokanopettaja Markku Saarinen sanoi.

Osa Rekolan koulun lapsista on marjastajia ja sienestäjiä, osa retkeilee huoltajiensa kanssa.

Mutta mikä on lasten lempipuu?

Iso monihaarainen kiipeilypuu!
Joulukuusi!
Sellainen, mihin voi rakentaa majan.
Koivu. Siitä voi tehdä mökillä saunavihdan.

Männynsiemen on mainio oppimateriaali

Taimet kotimatkalla. Kuva: Anne Turunen

Männyntaimet tulevat viheriöimään Rekolan koulun lisäksi myös monen muun opinahjon ikkunalaudoilla. Metsäyhdistyksen Minun puuni -projektiin osallistuu tänä vuonna yli 13 000 lasta, suurin osa heistä pääkaupunkiseudulla.

Koulut ja päiväkodit voivat nivoa projektin osaksi suurempaa, lasten ikätasoon sopivaa oppimiskokonaisuutta. Kevään päätteeksi taimet voi viedä kotiin ja istuttaa mieleiseen paikkaan.

Minun puuni on osa metsäalan ja koulujen sekä päiväkotien kesken tehtävää yhteistyötä. Siemen Forelia on lahjoittanut männynsiemenet ja Suomen Metsäsäätiö rahoittaa niiden jakelun. Mukana ovat myös Suomen Latu ja Finlands Svenska Idrott rf.

Lisätietoja

Anne Turunen, asiantuntija, nuorisoviestintä, Suomen Metsäyhdistys, 045 6575 440, anne.turunen@smy.fi

Kirjoita kommentti