Muovikynä, joka on tehty puusta

Metsävisassa 2016 osallistujien palkintona oli kynä. Se on tavallinen muovinen kuulakärkikynä, jonka kyljessä lukee ”Tämä kynä on tehty puusta”. Kynän muovi on valmistettu eukalyptuspuun puuaineesta puristetusta öljystä. Siihen ei siis ole käytetty fossiilista maaöljyä.

Myös suomalaisesta puusta valmistetaan muovia. Helmikuussa 2016 tulevat markkinoille kotimaiset havupuusta valmistetut muovikassit. Ne ovat kierrätettävää ja luontoon jouduttuaan hajoavia.

Muovia on valmistettu niin paljon, että siitä on tullut ongelmajäte. On hyvä, että edes pieni osa muovijätteestä voidaan kierrättää hyötykäyttöön. Puumuovikomposiitit ovat esimerkiksi sahanpurun ja kierrätysmuovin seoksia, joissa yhdistyvät molempien ainesosien hyvät ominaisuudet. Suomen kaikki sairaalat ja monet jo maailmallakin käyttävät puu-muoviseoksesta tehtyä kipsiä, joka on luunmurtumapotilaalle ja ympäristön kannalta parempaa kuin vanhat kipsausmateriaalit.

Puumuovikomposiiteista voidaan valmistaa esimerkiksi auton osia. Dieselautot myös kulkevat kotimaisella mäntyöljystä valmistetulla biodieselillä.

Puusta voidaan valmistaa kankaitakin. Lähes silkiltä tuntuva viskoosi on valmistettu liukosellusta. Nanosellusta voi valmistaa vaikka mitä, myös kehrätä lankaa. Suomessa kehitetään entistä ympäristöystävällisempiä menetelmiä kankaan valmistukseen puukuiduista.

Kukkakimput ja lahjat pakataan usein läpinäkyvään muovimaiseen sellofaaniin, jota myös valmistetaan selluloosasta.

Laitamme puusta peräisin olevia aineita myös suuhumme. Hammastahnassa, jäätelössä ja ketsupissa on sakeuttamisaineena karboksimetyyliselluloosaa (CMC, lisäaine E466). Ilman sitä jäätelö olisi hileistä ja hammastahna kokkareista. Lääketableteissa sama aine toimii kiinteyttämisaineena. Myös pyykinpesupulverissa on CMC:tä. Se estää lian tarttumisen pyykkivedestä takaisin vaatteisiin

Ksylitoli on koivusokeria. Se on makeutusaine, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja korvatulehduksia. Puusta saadaan muitakin terveysvaikutteisia aineita. Mäntyöljystä saatavat kasvisterolit ja -stanolit alentavat veren kolesterolia. Pihka on vanhan kansan tuntema ja nyt myös tieteellisesti tutkittu, yleisesti sairaaloissa käytössä oleva lääkevoide.

Paperi, kartonki, pahvi tehdään tietenkin myös selluloosasta. Ne ovat kaikki kierrätettäviä ja niistä voidaan tehdä uutta kartonkia ja paperia, mutta nyt myös siivous- ja hygieniatuotteisiin sopivia kuitukankaita.

Lisätietoa

 

Kirjoita kommentti