Metsävisa-kesätyöt

Metsävisassa arvotaan vuosittain kesätöitä 12–15 nuorelle. Kesätyö järjestetään nuoren kotipaikkakunnan metsänhoitoyhdistykseen. MTK ja Suomen Metsäyhdistys tarjoavat yhden työpaikan Helsingissä.

Koulujen voittajat voivat osallistua kesätyöpaikkojen arvontaan. Jos voittaja ei halua osallistua, opettaja voi ilmoittaa koulusta toisen, motivoituneen oppilaan arvontaan mukaan. Oppilaat merkitsevät kilpailulomakkeeseen, haluavatko osallistua.

Pestin kesto on pääsääntöisesti kaksi viikkoa ja ajankohta kesäkuun alussa, elleivät oppilas ja työnantaja sovi toisin. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti huhtikuun kuluessa, opettajan kautta.

Tutustu alla nuorten kesätyökokemuksiin.

Kirjoittaja Joonatan Helve koululaisten metsäviikon suunnitteluretkellä yhdessä harjoittelijan Janita Pihkasen sekä Hyria Koulutus Oy:n opettajien Laura Kuusiston ja Merja-Immonen-Joensuun kanssa. Kuva: Anne Turunen

Tapiolan koulua käyvä Joonatan Helve ehti neljässä päivässä olla apuna opettajien metsäkurssilla, koululaisten metsäviikon suunnitteluretkellä ja nettisivujen uudistamisessa. Suomen Metsäyhdistyksen työpäivien jälkeen pesti jatkui MTK:ssa.

Lue Joonatanin blogikirjoitukset Metsäyhdistyksen sivulla ja MTK:n sivulla.

Kuva: Anne Turunen

Vilma Mantere Kuva: Anne Turunen

LUMA-päivät ja maastotöitä toimistossa urakoinnin lisäksi

Helsingissä asuva Vilma Mantere työskenteli kesäkuussa 2022 viikon ajan Suomen Metsäyhdistyksessä. Hän esitteli Metsäyhdistyksen tarjontaa opettajille LUMA-päivillä, suunnitteli nuorille suunnatun mainoksen Partio-lehteen, valmisteli koululaisten metsäviikon materiaaleja ja osallistui metsäviikon suunnitteluun maastoretkellä. ”Näin viikon täällä vietettyäni voin sanoa oppineeni uutta ja saaneeni hyödyllistä kokemusta työelämästä. Viikko on ollut hauska ja mielenkiintoinen, monipuolisine työtehtävineen.”

Lue Vilman blogikirjoitus.

Kuva: Anne Turunen

Toimistotöitä, raivaussahan käyttöä ja kaikkea siltä väliltä

Espoolainen Hilma-Maria Niinikoski oli juhannusviikon 2021 töissä Suomen Metsäyhdistyksessä ja sen jälkeen viikon Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa eli MTK:ssa. ”Metsäyhdistyksessä tein pakkaus- ja postitushommia. Kahtena päivänä olin kirjurina metsäretkillä, joilla suunniteltiin metsäkoulutoimintaa ja koululaisten metsäviikkoa. Yhtenä päivänä tein kotona etätöitä, tarkistin tietoja nettikartalta. MTK:ssa muokkasin ja järjestelin digikuvia. Pääsin myös tutustumaan metsänomistamiseen ja -hoitoon metsätilalla. Siellä käytin ensimmäistä kertaa raivaussahaa. Lopuksi kirjoitin blogia kesätyöviikoista.”

Kuva: Anne Rauhamäki

Hakkuukohteiden merkintää ja istutustöitä metsänhoitoyhdistyksessä

Metsänhoitoyhdistys Siikalakeus palkkasi Aukusti Mäen Lumijoelta töihin kesällä 2021. ”Oli mukava kokea työelämää, vaikka työ olikin välillä vähän raskasta. Työtehtäviäni oli puiden istutus ja metsään nauhojen laittaminen hakkuurajoja varten”.

Kuva: Tarja Peltomaa

Leimikon suunnittelua, taimenistutusta ja tietokonehommia

Kaarle Luukkaala Vesilahdelta oli töissä Pirkanmaan metsänhoitoyhdistyksessä kesällä 2021. ”Istutin taimia, merkkasin leimikoita ja tein tietokonehommia. Kaikki tehtävät oli omalla tavallaan hauskoja. Taimien istutus oli hieman yksitoikkoista, mutta ei kuitenkaan tylsää.”

Kuva: Lotta Vähä-Ypyä

Metsäopetuspolun opasteiden pystytystä sekä töitä toimistolla ja metsässä

Vantaalainen Ida Haataja sai kahden viikon pestin Metsäyhdistyksestä ja MTK:lta kesällä 2020. ”Kummassakin työpaikassa tekemäni hommat olivat hyvin monipuolisia, mikä oli ehdottomasti parasta. Tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa. Yllättävää oli eri metsäalan ammattien määrä. Vaikka oma unelma-ammatti ei suoranaisesti liittyisi metsiin, saattaa silti kenties löytää itsensä metsäalalta.”

Lue Idan blogikirjoitus

Kuva: Anne Turunen

Koululaisten pienet uratarinat metsäalalla

Kasiluokkalainen Miska Riissanen Espoosta oli Metsäyhdistyksessä kesällä 2018 Metsävisa-kesätöissä ja saman vuoden syksyllä TET-jaksolla. Hän tuli töihin jälleen kesällä 2019, jolloin espoolainen Oliver Lehtinen voitti kesätyöpestin Metsävisassa. Myös Oliver suoritti TET-jaksonsa Metsäyhdistyksessä.

Lue Miskan uratarina
Lue Oliverin TET-harjoittelijan päiväkirja

Kesätyöntekijät Oliver Lehtinen ja Miska Riissanen (toinen ja kolmas vasemmalta) olivat mukana suunnittelemassa Espoon koululaisten metsäviikon rasteja. Samalla pääsi tutustumaan metsäammattilaisiin monista eri organisaatioista. Kuva: Anne Turunen

Kylvöhommia ja tuotenäytteiden pakkaamista

Niklas Haukipuro oli töissä Haapamäen-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä kesällä 2015. Hän kiersi työmaita, istutti taimia, kylvi käsin männynsiemeniä, pakkasi siemeniä konekylväjälle, postitti kirjeitä, arkistoi asiakirjoja ja siivosi istutusvälinevarastoa. ”Metsän kylväminen oli mukavinta, eikä mikään muukaan ollut tylsää”, Niklas sanoi. Samaan aikaan Jaana Heiskanen ja Emilia Kajasviita urakoivat puusta valmistettuja tuotteita näytesalkkuihin Helsingissä. ”Kyllä tällaista ’tehdastyöläisen’ työkokemustakin on ihan hyvä olla”, he tuumivat.

Lue Niklaksen, Jaanan ja Emilian kokemuksista

Jamie Hatula (vasemmalta), Niklas Haukipuro, Benjam Heikkilä ja Topias Pitkälä Haapaveden-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Niklaksen työkaverit ovat 17-vuotiaita. Kuva: Jaana Ruotsalainen.

Metsävisa inspiroi lähtemään metsään ja maailmalle

Lietolainen Jussi Posio kuulemma viihtyi metsätöissä, kuten polttopuiden teossa, jo vaahtosammuttimen kokoisena. Metsävisassa menestyminen antoi Jussille ajatuksen kysyä TET-paikkaa metsäalalta. Kahdeksannella luokalla hän kulki viikon ajan Metsäkeskuksen ja metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöiden mukana maastossa tutustumassa työelämään. Kiinnostus metsään johti metsäopintoihin Helsingin yliopistossa ja kansainväliseen uraan.

Lue Jussin tarina

Jussi Posio mittaa puuston pohjapinta-alaa relaskoopilla. Kuva: Pasi Leino